Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Prověřte si znalosti potravin a jídelníčků

6.3.20235840Redakce Jídelny.cz
Denně pracujete s potravinami. Znáte dobře jejich nutriční vlastnosti a zařazení do spotřebního koše? Také pravidelně sestavujete jídelníčky. Ovládáte pravidla, která platí pro jejich skladbu? Vyzkoušejte si náš nový test znalostí z těchto oblastí.

Dá se dnes sestavit kvalitní jídelníček?

30.1.202310010Pavel Ludvík
Na jednom školení pro vedoucí školních jídelen padl i tento dotaz ředitelky MŠ, která se akce účastnila: „Dá se vůbec za současných cen potravin sestavit kvalitní jídelníček, který bude splňovat všechny požadavky?“ Rozeberme si pár jídelníčků z poslední doby z hlediska financí.

Nutriční hodnota oblíbených jídel dětí

8.12.20227512Anna Packová
O nejoblíbenějších jídlech dětí se traduje, že nejsou moc zdravá. I tato jídla však mohou být nutričně hodnotná. Jak zajistit výživné, vyvážené a atraktivní obědové menu? Přinášíme 3 příklady, jak vhodně doplnit menu s oblíbeným jídlem.

Jak zvýšit množství prospěšných tuků ve školních obědech

31.10.20227891Olga Marinčáková
Nedávné studie zabývající se nutričním složením školních obědů ukázaly, že zdraví prospěšné oleje a tuky v nich bývají zařazeny v nedostatečném množství. Po kterém oleji při možnosti volby sáhnout?

Rodiče proti konzumaci určitých potravin. Jak na diskusi s nimi?

6.10.20228290Jana Broulíková
Námitky proti konzumaci mléka byly jen špičkou ledovce. Někteří rodiče mají výhrady také proti rybám či luštěninám. Další zase požadují, aby se jejich děti stravovaly vegetariánsky. Jaké protiargumenty vnést do diskuse s nimi?

Kombinování polévek s hlavními jídly

29.9.202211920Alena Strosserová
Vhodná kombinace polévek a hlavních jídel není žádná velká věda. Pro sestavení vyváženého oběda existují určitá doporučení. Jaká to jsou? Co dalšího zajistit pro přípravu nejen vyváženého, ale také výživného, pestrého a chutného oběda?

Časté dotazy k bezlepkové dietě (2)

19.9.20226060Jana Broulíková
Ve druhém díle článku o bezlepkové dietě se zaměříme na otázky z praxe. Kdo určí, zda splňujeme kritéria oddělené výroby? Jaký má význam oddělení pracovních úseků a speciální nádobí? Na následujících řádcích najdete odpovědi na tyto a mnohé další praktické dotazy.

Časté dotazy k bezlepkové dietě (1)

5.9.20227260Jana Broulíková
Bezlepková dieta získala v současnosti až punc módního směru. Kdy se jedná skutečně o zdravotní opatření pro nemocné? Jsou pro ně nebezpečná stopová množství lepku? Vyplatí se dodržování bezlepkové diety i zdravým lidem? Neškodí jim? Přečtěte si odpovědi na tyto i další otázky.

Magické koule v krvavé omáčce aneb letmý pohled do letních jídelníčků

25.7.20229482Pavel Ludvík
Pohledy do letních jídelních lístků mateřských škol přinášejí spoustu inspirace a impulsů – pro vážné přemýšlení, inspiraci i pro zasmání. Projděte si je s námi, co se v nich dětem nabízí k snědku i pití.

Ozdravění školního stravování

27.6.202210780Jana Broulíková
Na téma zdravé stravy se objevují nejrůznější informace a doporučení. Rádi byste do nabídky vaší školní jídelny zařadili zdravější obědy a hledáte cesty, jak toho dosáhnout? Nutriční terapeutka se na některé z nich podívala blíže.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi