Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Stravujete žáky s bezlepkovou dietou?

14.08.20234520Jana Broulíková, Sylva Šmídová
Možná se i ve vaší školní jídelně stravují děti, které musí dodržovat různá dietní omezení. Nejčastěji trpí alergií na lepek, či intolerancí lepku. Přečtěte si článek nutričních terapeutek, který popisuje rozdíly mezi alergií a intolerancí, a radí, jak připravovat jídla pro tyto strávníky.

Těstoviny s tuňákem

07.06.20236260Redakce Jídelny.cz
Recept, který je populární v mnoha jídelnách a který vám pomůže ve spotřebním koši chytře pokrýt komoditu ryby. Navíc obsahuje hodně zeleniny. Jeho základem jsou těstoviny, které většina dětí miluje. Tento rybí pokrm by tak vaši strávníci mohli dobře přijmout. Jak jej připravit?

Vhodné nápoje ve školní jídelně

05.06.20236630Jana Broulíková
Jaké nápoje jsou pro děti nejvhodnější? Jaké omezit nebo je do pitného režimu vůbec nezařazovat? Článek vás blíže seznámí s různými druhy nápojů a s možnostmi, jak je ve školních jídelnách používat. Dozvíte se i to, jak je správně kombinovat s konkrétními pokrmy.

Recept s komentářem: Lasagne se špenátem a ricottou

03.05.20235872Jana Spáčilová
Potýkáte se s nezájmem, mnohdy až s odporem vašich strávníků vůči špenátu? Vybrali jsme pro vás lákavou verzi špenátového pokrmu a doplnili jej komentářem nutriční terapeutky, který vám dodá argumenty, proč špenát rozhodně ano.

Přínosy a rizika bezmasých pokrmů

17.04.20239620Jana Broulíková
Zařazovat bezmasé pokrmy ve školních jídelnách častěji než je tomu nyní – ano, či ne? Jaké jsou přínosy jejich častějšího výskytu na talířích dětských strávníků? A jaká na druhou stranu hrozí rizika? Posviťme si na ně.

Celerový karbanátek s kuřecím masem

05.04.20239571Redakce Jídelny.cz
Náš nový seriál „Recept měsíce“ vám každý měsíc představí zajímavý recept z Knihovny receptur. Řešíte, jak byste vašim strávníkům podali celer? Co třeba formou karbanátků s kuřecím masem? Přečtěte si, co je k jejich výrobě potřeba.

Prověřte si znalosti potravin a jídelníčků

06.03.20238770Redakce Jídelny.cz
Denně pracujete s potravinami. Znáte dobře jejich nutriční vlastnosti a zařazení do spotřebního koše? Také pravidelně sestavujete jídelníčky. Ovládáte pravidla, která platí pro jejich skladbu? Vyzkoušejte si náš nový test znalostí z těchto oblastí.

Dá se dnes sestavit kvalitní jídelníček?

30.01.202312640Pavel Ludvík
Na jednom školení pro vedoucí školních jídelen padl i tento dotaz ředitelky MŠ, která se akce účastnila: „Dá se vůbec za současných cen potravin sestavit kvalitní jídelníček, který bude splňovat všechny požadavky?“ Rozeberme si pár jídelníčků z poslední doby z hlediska financí.

Nutriční hodnota oblíbených jídel dětí

08.12.202210202Anna Packová
O nejoblíbenějších jídlech dětí se traduje, že nejsou moc zdravá. I tato jídla však mohou být nutričně hodnotná. Jak zajistit výživné, vyvážené a atraktivní obědové menu? Přinášíme 3 příklady, jak vhodně doplnit menu s oblíbeným jídlem.

Jak zvýšit množství prospěšných tuků ve školních obědech

31.10.20229421Olga Marinčáková
Nedávné studie zabývající se nutričním složením školních obědů ukázaly, že zdraví prospěšné oleje a tuky v nich bývají zařazeny v nedostatečném množství. Po kterém oleji při možnosti volby sáhnout?
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi