Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Jak vhodně kombinovat masové polévky s hlavními chody

20.11.2019640Zlata Kapounová
Hodí se před rajskou omáčku s hovězím masem zařadit hovězí polévku? Je lepší masové polévky kombinovat s masovými či s bezmasými pokrmy? Přečtěte si následující článek a dozvíte se, co je a není vhodná kombinace.

Vaříte pro děti i seniory?

11.11.20192520Jana Petrová
Také vaříte pro děti a současně pro seniory? Je vůbec možné stravování těchto dvou zcela odlišných kategorií strávníků skloubit, aniž by to bylo na úkor jedné či druhé skupiny? V článku najdete mnoho informací o výživě dětí a seniorů, především ale rady, jak jejich požadavky na stravování uspokojit.

Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí (3)

16.10.20192530Jana Spáčilová
Také po vás rodiče malých strávníků častěji vyžadují stravu bez mléka? Může to být i důsledkem mýtů, které se o této potravině neustále šíří v médiích. Závěr seriálu článků o mléku a mléčných výrobcích ty nejčastější z nich vysvětluje. Seznamte se s nimi a vybavte se důvěryhodnými argumenty pro diskusi s rodiči.

Je v jídelníčku místo pro masové polévky?

9.10.20198472Alexandra Košťálová
K bezmasému pokrmu bezmasá polévka, to jistě slýcháte ve školním stravování často. Stejně tak, že by měly na jídelním lístku převažovat polévky zeleninové a luštěninovou je ideální zařadit každý týden. Co ale oblíbené masové polévky, mohou se vůbec dávat?

Sůl – striktní legislativní omezení, nebo zodpovědné chování školních jídelen?

9.9.20194770Alexandra Košťálová
Máte přehled, kolik solíte? Ze studií SZÚ vyplývá, že vysoké procento školních jídelen překračuje doporučené množství soli téměř dvojnásobně. Co s tím? Jde vůbec nabízet dětem pokrmy chutné, ale přesto mnohem méně slané?

Bílkoviny a jejich biologická hodnota

5.8.20193476Jana Spáčilová
Jak se říká, opakování je matkou moudrosti a paměť slábne, pokud ji necvičíš. Přinášíme vám proto takové malé zopakování podstatných informací o bílkovinách, jejichž příjem stravou je pro lidský organismus naprosto nezbytný, a to i o prázdninách.

Omezení lepku – je vhodné pro každého?

13.5.20195710Jana Spáčilová
Třetí květnový víkend si každoročně připomínáme Mezinárodní den celiakie neboli nesnášenlivosti lepku. Následující článek však téma lepku probírá zcela z jiného úhlu pohledu, a to z hlediska jeho omezení u zdravých jedinců. Lepek se totiž stal populárním nepřítelem a terčem mnoha mýtů. Kde však leží pravda?

A zase ten cukr

3.4.20198651Alexandra Košťálová
Cukr, pro někoho bílý jed, pro jiného přirozená součást stravy. Ať tak či onak, důležité je mít příjem cukru pod kontrolou a porozumět základním pojmům, jako jsou cukry celkové, přidané a cukry volné. Jaký je mezi nimi rozdíl a které cukry vlastně správně počítat do spotřebního koše? Přečtěte si následující článek.

Co možná nevíte o kukuřici

27.3.20199290Jana Petrová
Do jaké skupiny spotřebního koše zařadit kukuřici? Poraďte, prosím. Také si nejste zcela jistí, kam vlastně kukuřice patří a do jaké potravinové skupiny ji máte zařazovat? Je to obilovina či zelenina snad? Následující článek vám vše vyjasní a jako bonus se dozvíte i další informace o této významné plodině.

Svačinky ve školní jídelně

13.2.201913404Zlata Kapounová
Myslíte si, že je svačina pro děti důležitá? Většina z nás si pravděpodobně odpoví, že ano, víte však proč? Jak by taková vhodná svačina pro děti měla vypadat a na co je nutné brát zřetel při její přípravě ve školní jídelně? Čtěte dál a dozvíte se víc.
Předchozí12345 ... 29Další
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi