Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Nedostatek tuků ve školních obědech

9.9.20205551Zlata Kapounová
V poslední době se hodně diskutuje o množství tuků ve školních obědech. Mají jich děti nadbytek nebo nedostatek? Jak se v tom vůbec vyznat? V článku se seznámíte s tím, proč jsou tuky pro děti tak důležité, jaké konkrétně máte vybírat a v neposlední řadě poskytne tipy, jak tuky vhodně zařadit do jídelníčku dětí.

Zpestření letního pitného režimu

12.8.20204571Jana Petrová
Články o pitném režimu jsou nyní aktuální, my se ale kromě základních informací o vhodném doplňování tekutin budeme zabývat něčím trochu jiným. Co vám říká fresh, smoothie či lassi? Jaký je rozdíl mezi těmito nápoji? Jsou vhodné pro děti a lze je připravit i ve školní jídelně? V článku se dozvíte podrobnější informace.

Rady, jak zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny

27.7.20204670Zdenka Macháčková
Léto je časem na změnu k lepšímu. Zlepšete svůj jídelníček a navyšte v něm množství ovoce a zeleniny. Buďte pozitivním příkladem svým strávníkům a udělejte něco pro svoje zdraví. To se jednoduše napíše, ale mnohem tíže udělá. Přečtěte si proto dnešní článek, který vám poradí, jak na to.

Přiměřeně sladit dovoleno, ale čím?

6.7.20205110Alexandra Košťálová
Neustále se hovoří o používání různých druhů potravin ke slazení – třtinový cukr, rafinovaný cukr, rozmanité sirupy, melasa nebo ovoce. Čím sladíte nápoje a pokrmy vy? Jaký způsob je dle vás nejzdravější? A co když je všechno úplně jinak? Na podstatné otázky o slazení vám odpoví tento článek.

Jak vhodně kombinovat masové polévky s hlavními chody

20.11.201915020Zlata Kapounová
Hodí se před rajskou omáčku s hovězím masem zařadit hovězí polévku? Je lepší masové polévky kombinovat s masovými, či s bezmasými pokrmy? Přečtěte si následující článek a dozvíte se, co je a není vhodná kombinace.

Vaříte pro děti i seniory?

11.11.20197800Jana Petrová
Také vaříte pro děti a současně pro seniory? Je vůbec možné stravování těchto dvou zcela odlišných kategorií strávníků skloubit, aniž by to bylo na úkor jedné či druhé skupiny? V článku najdete mnoho informací o výživě dětí a seniorů, především ale rady, jak jejich požadavky na stravování uspokojit.

Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí (3)

16.10.20196310Jana Spáčilová
Také po vás rodiče malých strávníků častěji vyžadují stravu bez mléka? Může to být i důsledkem mýtů, které se o této potravině neustále šíří v médiích. Závěr seriálu článků o mléku a mléčných výrobcích ty nejčastější z nich vysvětluje. Seznamte se s nimi a vybavte se důvěryhodnými argumenty pro diskusi s rodiči.

Je v jídelníčku místo pro masové polévky?

9.10.201913462Alexandra Košťálová
K bezmasému pokrmu bezmasá polévka, to jistě slýcháte ve školním stravování často. Stejně tak, že by měly na jídelním lístku převažovat polévky zeleninové a luštěninovou je ideální zařadit každý týden. Co ale oblíbené masové polévky, mohou se vůbec dávat?

Sůl – striktní legislativní omezení, nebo zodpovědné chování školních jídelen?

9.9.201910150Alexandra Košťálová
Máte přehled, kolik solíte? Ze studií SZÚ vyplývá, že vysoké procento školních jídelen překračuje doporučené množství soli téměř dvojnásobně. Co s tím? Jde vůbec nabízet dětem pokrmy chutné, ale přesto mnohem méně slané?

Bílkoviny a jejich biologická hodnota

5.8.20197106Jana Spáčilová
Jak se říká, opakování je matkou moudrosti a paměť slábne, pokud ji necvičíš. Přinášíme vám proto takové malé zopakování podstatných informací o bílkovinách, jejichž příjem stravou je pro lidský organismus naprosto nezbytný, a to i o prázdninách.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi