Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Zásady správné výživy dětí

14.9.20182350Sylva Šmídová, Jana Petrová
O zásadách správné výživy dětí se neustále podrobně diskutuje. Příspěvek shrnuje to nejpodstatnější a ukazuje, co z těchto zásad a v jakém věku je klíčové. Víte, co je typické pro výživu předškolních a školních dětí? Čím jsou pro dětský organismus důležité hlavní skupiny potravin?

Pšenice špalda ve školním stravování

29.8.20183230Jana Spáčilová
Výrobky ze špaldy, jako je třeba špaldová mouka, krupice nebo vločky dnes už zpestřují jídelníček v nejedné školní jídelně. K čemu je špalda vhodná a jaká je její nutriční hodnota? Na tyto otázky odpovídá dnešní článek.

Pšeničné výrobky ve školním stravování

6.8.20183170Jana Spáčilová
V poslední době se můžete dočíst, že pšenice již není v módě a že bychom se měli její konzumaci raději vyhýbat Jak to s pšenicí a výrobky z ní opravdu je a proč ji do stravy máme zařazovat, se dočtete v následujícím příspěvku. Dozvíte se navíc několik tipů, jak pšeničné výrobky využít ve školním stravování.

Na pití je voda a ne cukřenka!

23.5.20185180Jana Spáčilová
Začínající léto a teplé dny přináší zvýšený zájem o pitný režim. Skutečností je, že nápoje, které často vídáme v rukách dětí a dospívajících, jsou slazené. V posledních letech se o nadměrné konzumaci slazených nápojů hovoří jako o rizikovém faktoru vzniku nadváhy a obezity.

Stravování v horkých letních dnech

21.5.20188020Jana Petrová
Letní dny přinášejí otázku, zda by se stravování v letním období mělo lišit od stravování v ostatních chladnějších měsících. Podávat polévky? Jaké druhy hlavních pokrmů volit? Jak by měl vypadat pitný režim? Seznamte se zásadami stravování v létě a s hlavními doporučeními.

Šmakoun ve výživě dětí

10.5.20187695Pavlína Kosečková
Šmakoun, bílkovinná potravina, která získává na popularitě, a to i ve školních jídelnách. V příspěvku se mimo jiné dočtete, jakou výživovou hodnotu Šmakoun má, jaký je jeho význam ve výživě dětí a dozvíte se také několik tipů, jak tuto potravinu využít ve studené a teplé kuchyni.

Není olej jako olej

7.5.20186130Jana Spáčilová
Nabídka různých druhů olejů je v současnosti opravdu velmi široká. Pokud stále ještě tápete, který olej je nejlepší použít do studené kuchyně a který naopak můžete zahřívat či používat na smažení, přečtěte si následující příspěvek a budete mít jasno.

Tuky – bát se jich či nikoli?

30.4.20184600Leona Mužíková, Alexandra Košťálová
Tuky jsou bezpochyby nezbytnou součástí naší výživy. Vedle významu a zdravotního účinku tuků se tento příspěvek zabývá především tuky ve školním stravování a výsledky studie Státního zdravotního ústavu, která mimo jiné sledovala právě obsah tuků ve školních obědech žáků ve věku 7–10 let.

Předkrm místo polévky? Proč ne.

23.4.20186400Pavel Ludvík, Jana Petrová
Dnešní příspěvek se věnuje tzv. malému jídlu na začátku menu, tedy předkrmu. Dočtete se, co to vlastně předkrm je, jaký je jeho význam v našem stravování a také o zkušenostech s podáváním předkrmů z několika školních jídelen.

Tuky ve výživě (nejen) dětí – 2. část

19.4.20184080Jana Spáčilová
V pokračování článku o tucích se dozvíte mnoho zajímavých informací o této základní živině. Vedle rozdílů mezi tuky živočišného a rostlinného původu se dočtete se i o tom, jak je to vlastně s ořechy a olejnatými semeny z hlediska tuků či o vhodném využití tuků ve studené a teplé kuchyni.
Předchozí12345 ... 27Další
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi