Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Rady, jak zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny

27.7.20201960Zdenka Macháčková
Léto je časem na změnu k lepšímu. Zlepšete svůj jídelníček a navyšte v něm množství ovoce a zeleniny. Buďte pozitivním příkladem svým strávníkům a udělejte něco pro svoje zdraví. To se jednoduše napíše, ale mnohem tíže udělá. Přečtěte si proto dnešní článek, který vám poradí, jak na to.

Přiměřeně sladit dovoleno, ale čím?

6.7.20203390Alexandra Košťálová
Neustále se hovoří o používání různých druhů potravin ke slazení – třtinový cukr, rafinovaný cukr, rozmanité sirupy, melasa nebo ovoce. Čím sladíte nápoje a pokrmy vy? Jaký způsob je dle vás nejzdravější? A co když je všechno úplně jinak? Na podstatné otázky o slazení vám odpoví tento článek.

Jak vhodně kombinovat masové polévky s hlavními chody

20.11.201913240Zlata Kapounová
Hodí se před rajskou omáčku s hovězím masem zařadit hovězí polévku? Je lepší masové polévky kombinovat s masovými, či s bezmasými pokrmy? Přečtěte si následující článek a dozvíte se, co je a není vhodná kombinace.

Vaříte pro děti i seniory?

11.11.20197250Jana Petrová
Také vaříte pro děti a současně pro seniory? Je vůbec možné stravování těchto dvou zcela odlišných kategorií strávníků skloubit, aniž by to bylo na úkor jedné či druhé skupiny? V článku najdete mnoho informací o výživě dětí a seniorů, především ale rady, jak jejich požadavky na stravování uspokojit.

Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí (3)

16.10.20195730Jana Spáčilová
Také po vás rodiče malých strávníků častěji vyžadují stravu bez mléka? Může to být i důsledkem mýtů, které se o této potravině neustále šíří v médiích. Závěr seriálu článků o mléku a mléčných výrobcích ty nejčastější z nich vysvětluje. Seznamte se s nimi a vybavte se důvěryhodnými argumenty pro diskusi s rodiči.

Je v jídelníčku místo pro masové polévky?

9.10.201912672Alexandra Košťálová
K bezmasému pokrmu bezmasá polévka, to jistě slýcháte ve školním stravování často. Stejně tak, že by měly na jídelním lístku převažovat polévky zeleninové a luštěninovou je ideální zařadit každý týden. Co ale oblíbené masové polévky, mohou se vůbec dávat?

Sůl – striktní legislativní omezení, nebo zodpovědné chování školních jídelen?

9.9.20199210Alexandra Košťálová
Máte přehled, kolik solíte? Ze studií SZÚ vyplývá, že vysoké procento školních jídelen překračuje doporučené množství soli téměř dvojnásobně. Co s tím? Jde vůbec nabízet dětem pokrmy chutné, ale přesto mnohem méně slané?

Bílkoviny a jejich biologická hodnota

5.8.20196436Jana Spáčilová
Jak se říká, opakování je matkou moudrosti a paměť slábne, pokud ji necvičíš. Přinášíme vám proto takové malé zopakování podstatných informací o bílkovinách, jejichž příjem stravou je pro lidský organismus naprosto nezbytný, a to i o prázdninách.

Omezení lepku – je vhodné pro každého?

13.5.20199600Jana Spáčilová
Třetí květnový víkend si každoročně připomínáme Mezinárodní den celiakie neboli nesnášenlivosti lepku. Následující článek však téma lepku probírá zcela z jiného úhlu pohledu, a to z hlediska jeho omezení u zdravých jedinců. Lepek se totiž stal populárním nepřítelem a terčem mnoha mýtů. Kde však leží pravda?

A zase ten cukr

3.4.201911671Alexandra Košťálová
Cukr, pro někoho bílý jed, pro jiného přirozená součást stravy. Ať tak či onak, důležité je mít příjem cukru pod kontrolou a porozumět základním pojmům, jako jsou cukry celkové, přidané a cukry volné. Jaký je mezi nimi rozdíl a které cukry vlastně správně počítat do spotřebního koše? Přečtěte si následující článek.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi