Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Omezení lepku – je vhodné pro každého?

13.5.20193810Jana Spáčilová
Třetí květnový víkend si každoročně připomínáme Mezinárodní den celiakie neboli nesnášenlivosti lepku. Následující článek však téma lepku probírá zcela z jiného úhlu pohledu, a to z hlediska jeho omezení u zdravých jedinců. Lepek se totiž stal populárním nepřítelem a terčem mnoha mýtů. Kde však leží pravda?

A zase ten cukr

3.4.20196911Alexandra Košťálová
Cukr, pro někoho bílý jed, pro jiného přirozená součást stravy. Ať tak či onak, důležité je mít příjem cukru pod kontrolou a porozumět základním pojmům, jako jsou cukry celkové, přidané a cukry volné. Jaký je mezi nimi rozdíl a které cukry vlastně správně počítat do spotřebního koše? Přečtěte si následující článek.

Co možná nevíte o kukuřici

27.3.20197060Jana Petrová
Do jaké skupiny spotřebního koše zařadit kukuřici? Poraďte, prosím. Také si nejste zcela jistí, kam vlastně kukuřice patří a do jaké potravinové skupiny ji máte zařazovat? Je to obilovina či zelenina snad? Následující článek vám vše vyjasní a jako bonus se dozvíte i další informace o této významné plodině.

Svačinky ve školní jídelně

13.2.201910954Zlata Kapounová
Myslíte si, že je svačina pro děti důležitá? Většina z nás si pravděpodobně odpoví, že ano, víte však proč? Jak by taková vhodná svačina pro děti měla vypadat a na co je nutné brát zřetel při její přípravě ve školní jídelně? Čtěte dál a dozvíte se víc.

Školní oběd – výběr ze dvou pokrmů

23.1.201911397Jana Spáčilová
Na jedničku ryba na bylinkách s bramborem, na dvojku svíčková na smetaně s knedlíkem. Které jídlo si asi děti vyberou na oběd? Je to vhodná kombinace na výběr, co myslíte? Šlo by pokrmy poskládat lépe? Více v následujícím článku.

Desatero úspěšné školní jídelny

17.1.20199661Jana Spáčilová
Jak úspěšně motivovat děti ke správné výživě, to je oč tu běží. Základ výchovy ke zdravému životnímu stylu je položen v rodině, na tom se shodneme snad všichni. Přesto má školní jídelna obrovský potenciál, jak se na tomto dlouhodobém procesu podílet a být úspěšná. Tak vzhůru do toho.

Chuťové preference dětí

17.12.20187170Jana Spáčilová
Stále si lámete hlavu nad tím, jak vašim dětským strávníkům nabídnout nový pokrm nebo méně oblíbenou potravinu? Proč děti některé potraviny odmítají a jiné si snadno oblíbí? Následující článek vás seznámí s vývojem dětských chutí a nabídne několik tipů, jak jejich chuťové preference ovlivnit.

Seminář Paradoxy výživy

26.11.20185250Zdenka Macháčková
Žádný hlad – letošní motto Světového dne výživy, při jeho příležitosti se konal celostátní seminář. Pokud jste ho pro letošní rok propásli, přečtěte si shrnutí, jak spolu souvisí například plýtvání potravinami a stravování sociálně slabých, nebo obezita a podvýživa.

Luštěniny ve školním stravování (3)

12.11.201812110Jana Spáčilová
Marně si lámete hlavu s tím, jaké recepty z luštěnin dětem nabídnout, aby byl splněný spotřební koš a jídlo neskončilo v odpadu? Nechte se inspirovat následujícími recepty, které nejenom skvěle chutnají a vypadají, ale také odpovídají zásadám správné výživy.

Luštěniny ve školním stravování (2)

1.11.20188942Jana Spáčilová
Mám ty fazole předem namočit? Co sůl, solit hned, nebo až po uvaření? A nejde to vaření hrachu nějak urychlit? Také občas vaše kuchařky přemýšlejí, jaké postupy a úpravy zvolit při přípravě luštěnin, aby byly přijatelnější jak pro ně, tak pro strávníky? Čtete dál, dozvíte se víc.
Předchozí12345 ... 29Další
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi