Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Jak na kvalitní vývary ve školní jídelně

22.11.20213770Anna Packová
Připravujete si vlastní vývary z kvalitních surovin, nebo používáte kupované? Také jste slyšeli, že polévky z kupovaných výrobků jsou příliš slané? Seznamte se s praktickými radami, jak si školní jídelna může sama připravit kvalitní vývar, k čemu ho použít a vyzkoušejte recept od odborníků na slovo vzatých.

Hovězí maso ve školní jídelně

27.9.202110571Jana Petrová
Jaké hovězí maso používáte ve vaší školní jídelně? Tato otázka určená vedoucím školního stravování a především odpovědi na ni byly impulsem k sepsání dnešního článku. Neocenitelné zkušenosti z praxe školních jídelen i výživové vlastnosti hovězího masa, tak přesně to v příspěvku naleznete.

Čím nahradit čočku s vejcem?

19.5.202122942Jana Petrová
Hledáte inspiraci na pokrmy z luštěnin? Lámete si hlavu, čím nahradit uzené maso či klobásu, případně vejce u čočky nakyselo? V dnešním článku vám přinášíme nejen inspiraci v podobě několika nápaditých pokrmů z čočky, ale také komentář nutriční terapeutky k jednotlivým pokrmům.

Potraviny podobné a přesto značně odlišné

19.4.202110730Jana Petrová
Víte, jaký je rozdíl mezi surimi tyčinkami a rybím masem? Porovnávali jste již někdy složení kakaa a instantního kakaového nápoje? A co takové džusy, jak moc se liší od ovoce, ze kterého jsou vyrobeny? Začtěte se do článku, ve kterém jsme porovnávali výživové hodnoty podobných potravin, a dozvíte se, co jsme zjistili.

Mezinárodní rok ovoce a zeleniny

6.4.20217260Zdenka Macháčková
Víte, že letošní rok byl vyhlášen Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny? Jde o jedinečnou příležitost upozornit na důležitost ovoce a zeleniny v naší výživě. V článku se dozvíte nejen informace k tomuto významnému roku, najdete zde ale i mnoho námětů a inspirace, jak téma přiblížit svým strávníkům.

Čerstvá zelenina versus zmrazená zelenina, která je hodnotnější?

22.2.202112680Jana Petrová
Také můžete zmrazenou zeleninu v jídelně používat jen omezeně, nebo snad vůbec? I v dnešní době si mnoho lidí myslí, že ta zmrazená je podřadnější než čerstvá. Jde o velmi diskutabilní tvrzení, kterému se bude věnovat dnešní článek.

Mastné kyseliny v boji proti covidu

30.11.20207291Jana Petrová
Prevencí proti covidu je i správná výživa. Patří do ní mimo jiné omega-3 mastné kyseliny. Dostávají je vaši strávníci v potřebném množství? Seznamte se se vším podstatným o těchto mastných kyselinách a také s tím, proč je v současné době tak důležité konzumovat jejich zdroje. Nevíte, které to jsou? Čtěte dále.

Význam doplňku v obědovém menu

9.11.202014160Jana Spáčilová
Doplněk podávaný k obědovému menu má obrovský význam, víte jaký? Následující článek vám to zajisté prozradí, navíc se naučíte volit vhodné doplňky k různým pokrmům tak, aby celé obědové menu bylo nejen chuťově i barevně vyvážené, ale také nutričně hodnotné.

Nedostatek tuků ve školních obědech

9.9.20208971Zlata Kapounová
V poslední době se hodně diskutuje o množství tuků ve školních obědech. Mají jich děti nadbytek nebo nedostatek? Jak se v tom vůbec vyznat? V článku se seznámíte s tím, proč jsou tuky pro děti tak důležité, jaké konkrétně máte vybírat a v neposlední řadě poskytne tipy, jak tuky vhodně zařadit do jídelníčku dětí.

Zpestření letního pitného režimu

12.8.20209231Jana Petrová
Články o pitném režimu jsou nyní aktuální, my se ale kromě základních informací o vhodném doplňování tekutin budeme zabývat něčím trochu jiným. Co vám říká fresh, smoothie či lassi? Jaký je rozdíl mezi těmito nápoji? Jsou vhodné pro děti a lze je připravit i ve školní jídelně? V článku se dozvíte podrobnější informace.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi