Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Mezinárodní rok ovoce a zeleniny

6.4.20211060Zdenka Macháčková
Víte, že letošní rok byl vyhlášen Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny? Jde o jedinečnou příležitost upozornit na důležitost ovoce a zeleniny v naší výživě. V článku se dozvíte nejen informace k tomuto významnému roku, najdete zde ale i mnoho námětů a inspirace, jak téma přiblížit svým strávníkům.

Čerstvá zelenina versus zmrazená zelenina, která je hodnotnější?

22.2.20217590Jana Petrová
Také můžete zmrazenou zeleninu v jídelně používat jen omezeně, nebo snad vůbec? I v dnešní době si mnoho lidí myslí, že ta zmrazená je podřadnější než čerstvá. Jde o velmi diskutabilní tvrzení, kterému se bude věnovat dnešní článek.

Mastné kyseliny v boji proti covidu

30.11.20204990Jana Petrová
Prevencí proti covidu je i správná výživa. Patří do ní mimo jiné omega-3 mastné kyseliny. Dostávají je vaši strávníci v potřebném množství? Seznamte se se vším podstatným o těchto mastných kyselinách a také s tím, proč je v současné době tak důležité konzumovat jejich zdroje. Nevíte, které to jsou? Čtěte dále.

Význam doplňku v obědovém menu

9.11.202010490Jana Spáčilová
Doplněk podávaný k obědovému menu má obrovský význam, víte jaký? Následující článek vám to zajisté prozradí, navíc se naučíte volit vhodné doplňky k různým pokrmům tak, aby celé obědové menu bylo nejen chuťově i barevně vyvážené, ale také nutričně hodnotné.

Nedostatek tuků ve školních obědech

9.9.20207011Zlata Kapounová
V poslední době se hodně diskutuje o množství tuků ve školních obědech. Mají jich děti nadbytek nebo nedostatek? Jak se v tom vůbec vyznat? V článku se seznámíte s tím, proč jsou tuky pro děti tak důležité, jaké konkrétně máte vybírat a v neposlední řadě poskytne tipy, jak tuky vhodně zařadit do jídelníčku dětí.

Zpestření letního pitného režimu

12.8.20206171Jana Petrová
Články o pitném režimu jsou nyní aktuální, my se ale kromě základních informací o vhodném doplňování tekutin budeme zabývat něčím trochu jiným. Co vám říká fresh, smoothie či lassi? Jaký je rozdíl mezi těmito nápoji? Jsou vhodné pro děti a lze je připravit i ve školní jídelně? V článku se dozvíte podrobnější informace.

Rady, jak zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny

27.7.20206530Zdenka Macháčková
Léto je časem na změnu k lepšímu. Zlepšete svůj jídelníček a navyšte v něm množství ovoce a zeleniny. Buďte pozitivním příkladem svým strávníkům a udělejte něco pro svoje zdraví. To se jednoduše napíše, ale mnohem tíže udělá. Přečtěte si proto dnešní článek, který vám poradí, jak na to.

Přiměřeně sladit dovoleno, ale čím?

6.7.20206460Alexandra Košťálová
Neustále se hovoří o používání různých druhů potravin ke slazení – třtinový cukr, rafinovaný cukr, rozmanité sirupy, melasa nebo ovoce. Čím sladíte nápoje a pokrmy vy? Jaký způsob je dle vás nejzdravější? A co když je všechno úplně jinak? Na podstatné otázky o slazení vám odpoví tento článek.

Jak vhodně kombinovat masové polévky s hlavními chody

20.11.201919750Zlata Kapounová
Hodí se před rajskou omáčku s hovězím masem zařadit hovězí polévku? Je lepší masové polévky kombinovat s masovými, či s bezmasými pokrmy? Přečtěte si následující článek a dozvíte se, co je a není vhodná kombinace.

Vaříte pro děti i seniory?

11.11.20199710Jana Petrová
Také vaříte pro děti a současně pro seniory? Je vůbec možné stravování těchto dvou zcela odlišných kategorií strávníků skloubit, aniž by to bylo na úkor jedné či druhé skupiny? V článku najdete mnoho informací o výživě dětí a seniorů, především ale rady, jak jejich požadavky na stravování uspokojit.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi