Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Sůl – striktní legislativní omezení, nebo zodpovědné chování školních jídelen?

9.9.20192350Alexandra Košťálová
Máte přehled, kolik solíte? Ze studií SZÚ vyplývá, že vysoké procento školních jídelen překračuje doporučené množství soli téměř dvojnásobně. Co s tím? Jde vůbec nabízet dětem pokrmy chutné, ale přesto mnohem méně slané?

Bílkoviny a jejich biologická hodnota

5.8.20192616Jana Spáčilová
Jak se říká, opakování je matkou moudrosti a paměť slábne, pokud ji necvičíš. Přinášíme vám proto takové malé zopakování podstatných informací o bílkovinách, jejichž příjem stravou je pro lidský organismus naprosto nezbytný, a to i o prázdninách.

Omezení lepku – je vhodné pro každého?

13.5.20194750Jana Spáčilová
Třetí květnový víkend si každoročně připomínáme Mezinárodní den celiakie neboli nesnášenlivosti lepku. Následující článek však téma lepku probírá zcela z jiného úhlu pohledu, a to z hlediska jeho omezení u zdravých jedinců. Lepek se totiž stal populárním nepřítelem a terčem mnoha mýtů. Kde však leží pravda?

A zase ten cukr

3.4.20197791Alexandra Košťálová
Cukr, pro někoho bílý jed, pro jiného přirozená součást stravy. Ať tak či onak, důležité je mít příjem cukru pod kontrolou a porozumět základním pojmům, jako jsou cukry celkové, přidané a cukry volné. Jaký je mezi nimi rozdíl a které cukry vlastně správně počítat do spotřebního koše? Přečtěte si následující článek.

Co možná nevíte o kukuřici

27.3.20198250Jana Petrová
Do jaké skupiny spotřebního koše zařadit kukuřici? Poraďte, prosím. Také si nejste zcela jistí, kam vlastně kukuřice patří a do jaké potravinové skupiny ji máte zařazovat? Je to obilovina či zelenina snad? Následující článek vám vše vyjasní a jako bonus se dozvíte i další informace o této významné plodině.

Svačinky ve školní jídelně

13.2.201911964Zlata Kapounová
Myslíte si, že je svačina pro děti důležitá? Většina z nás si pravděpodobně odpoví, že ano, víte však proč? Jak by taková vhodná svačina pro děti měla vypadat a na co je nutné brát zřetel při její přípravě ve školní jídelně? Čtěte dál a dozvíte se víc.

Školní oběd – výběr ze dvou pokrmů

23.1.201912327Jana Spáčilová
Na jedničku ryba na bylinkách s bramborem, na dvojku svíčková na smetaně s knedlíkem. Které jídlo si asi děti vyberou na oběd? Je to vhodná kombinace na výběr, co myslíte? Šlo by pokrmy poskládat lépe? Více v následujícím článku.

Desatero úspěšné školní jídelny

17.1.201910661Jana Spáčilová
Jak úspěšně motivovat děti ke správné výživě, to je oč tu běží. Základ výchovy ke zdravému životnímu stylu je položen v rodině, na tom se shodneme snad všichni. Přesto má školní jídelna obrovský potenciál, jak se na tomto dlouhodobém procesu podílet a být úspěšná. Tak vzhůru do toho.

Chuťové preference dětí

17.12.20187850Jana Spáčilová
Stále si lámete hlavu nad tím, jak vašim dětským strávníkům nabídnout nový pokrm nebo méně oblíbenou potravinu? Proč děti některé potraviny odmítají a jiné si snadno oblíbí? Následující článek vás seznámí s vývojem dětských chutí a nabídne několik tipů, jak jejich chuťové preference ovlivnit.

Seminář Paradoxy výživy

26.11.20185870Zdenka Macháčková
Žádný hlad – letošní motto Světového dne výživy, při jeho příležitosti se konal celostátní seminář. Pokud jste ho pro letošní rok propásli, přečtěte si shrnutí, jak spolu souvisí například plýtvání potravinami a stravování sociálně slabých, nebo obezita a podvýživa.
Předchozí12345 ... 29Další
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi