Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Na pití je voda a ne cukřenka!

23.5.201800Jana Spáčilová
Začínající léto a teplé dny přináší zvýšený zájem o pitný režim. Skutečností je, že nápoje, které často vídáme v rukách dětí a dospívajících, jsou slazené. V posledních letech se o nadměrné konzumaci slazených nápojů hovoří jako o rizikovém faktoru vzniku nadváhy a obezity.

Stravování v horkých letních dnech

21.5.20182110Jana Petrová
Letní dny přinášejí otázku, zda by se stravování v letním období mělo lišit od stravování v ostatních chladnějších měsících. Podávat polévky? Jaké druhy hlavních pokrmů volit? Jak by měl vypadat pitný režim? Seznamte se zásadami stravování v létě a s hlavními doporučeními.

Šmakoun ve výživě dětí

10.5.20183771Pavlína Kosečková
Šmakoun, bílkovinná potravina, která získává na popularitě, a to i ve školních jídelnách. V příspěvku se mimo jiné dočtete, jakou výživovou hodnotu Šmakoun má, jaký je jeho význam ve výživě dětí a dozvíte se také několik tipů, jak tuto potravinu využít ve studené a teplé kuchyni.

Není olej jako olej

7.5.20182990Jana Spáčilová
Nabídka různých druhů olejů je v současnosti opravdu velmi široká. Pokud stále ještě tápete, který olej je nejlepší použít do studené kuchyně a který naopak můžete zahřívat či používat na smažení, přečtěte si následující příspěvek a budete mít jasno.

Tuky – bát se jich či nikoli?

30.4.20182350Leona Mužíková, Alexandra Košťálová
Tuky jsou bezpochyby nezbytnou součástí naší výživy. Vedle významu a zdravotního účinku tuků se tento příspěvek zabývá především tuky ve školním stravování a výsledky studie Státního zdravotního ústavu, která mimo jiné sledovala právě obsah tuků ve školních obědech žáků ve věku 7–10 let.

Předkrm místo polévky? Proč ne.

23.4.20184210Pavel Ludvík, Jana Petrová
Dnešní příspěvek se věnuje tzv. malému jídlu na začátku menu, tedy předkrmu. Dočtete se, co to vlastně předkrm je, jaký je jeho význam v našem stravování a také o zkušenostech s podáváním předkrmů z několika školních jídelen.

Tuky ve výživě (nejen) dětí – 2. část

19.4.20182450Jana Spáčilová
V pokračování článku o tucích se dozvíte mnoho zajímavých informací o této základní živině. Vedle rozdílů mezi tuky živočišného a rostlinného původu se dočtete se i o tom, jak je to vlastně s ořechy a olejnatými semeny z hlediska tuků či o vhodném využití tuků ve studené a teplé kuchyni.

Tuky ve výživě (nejen) dětí - 1. část

16.4.20183830Jana Spáčilová
O tom, že tuky patří mezi základní živiny, víme asi všichni. Pojďme si však připomenout význam tuků ve výživě a vliv jejich konzumace na lidské zdraví, a to nejenom z hlediska původu či složení, ale také dle přijímaného množství.

Je polévka skutečně grunt? – aneb polévka nejenom ve výživě dětí

26.3.20185230Jana Spáčilová
Jistě všichni znají rčení "polévka je grunt," avšak na význam polévek v naší stravě se možná už zapomnělo. Proč tedy polévky konzumovat? Jaké známe druhy polévek, které jsou tradiční polévky naší a světové kuchyně?

Vápník ve výživě dětí

21.3.20182910Jana Spáčilová
Pro výživu člověka je vápník jednou z nejvýznamnějších minerálních látek. Z kvantitativního hlediska se jedná o hlavní minerální složku v těle. Jaká je potřeba vápníku v dětském věku a v kterých potravinách najdeme dobře vstřebatelný vápník? To vše se dozvíte v tomto příspěvku.
Předchozí12345 ... 27Další
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi