Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam. Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie podle kategorií, v souladu s vlastními preferencemi.
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány.
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu.
Reklamní cookies
Reklamní cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám mohli zobrazit vhodné obsahy nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Tyto informace neslouží k identifikaci Vaší osoby.
Dříve čočka s vejcem nebo hrachová kaše s párkem. Dnes čočka s rýží, hrách se zeleninou a fazole s bramborem. Zavádí se zcela bezmasé dny. Proč se mění doporučení, s čím podávat luštěniny?
Chuťové preference dětí se v průběhu jejich života mění a je vhodné na to brát ohled. Seznamte se s poznatky z této oblasti a se zkušenostmi, jak sladit dětské chutě a podávané jídla.
V červnu 2014 vydal Liberec pro své školní jídelny metodický pokyn k omezení používání některých potravin. Odborníci na školní stravování se v hodnocení pokynu velmi rozcházejí a ne všichni s ním jednoznačně souhlasí. Jak hodnotí tento pokyn nutriční terapeutka?
Deset finálových menu ze soutěže O nejlepší školní oběd představuje obrovský zdroj inspirace pro každou školní jídelnu. Proč do finále postoupila právě tato menu, co přináší u hlediska výživy? Seznamte se, jak je hodnotí nutriční specialista.
Na jídelním lístku jsou v mnoha školních jídelnách nabízeny obědy ve dvou či více variantách. Tato služba má své výhody i nevýhody. Na co si dát pozor? Jak sestavit jídelníček, aby i při dvou jídlech zajišťoval dodržování zásad zdravé výživy?
Začátek školního roku bývá obdobím plánů, co všechno v jídelně vylepšit. V následujících řádcích nabízíme několik tipů, jak může jídelna pomoci motivovat děti ke správné výživě a podílet se tak na výchově ke zdravému životnímu stylu.
Právě probíhající léto přináší otázku, zda by se stravování v letním období mělo lišit od stravování v ostatních chladnějších měsících. Jaké jsou zásady stravování v létě, jakými doporučeními se řídit?
V posledních měsících se ve školním stravování více hovoří o spotřebě soli. Mnohé jídelny však narážejí na to, že ji neumí rychle zjistit. Navíc velké množství soli, které vydáte se skladu, se nesní. Víte o tom? V článku najdete podrobnosti i prosbu o účast v malém průzkumu.
O zásadách správné výživy dětí se široce a podrobně diskutuje. Shrňme z nich to podstatné a ukažme si, co z nich je důležité a v jakém věku dítěte. Víte, čím jsou pro dětský organismus důležité hlavní skupiny potravin?
Přestože na téma spotřební koše existuje spousta článků, stále přetrvávají pochybnosti o toleranci v jeho plnění. Potvrzují to i diskuse na portálu Jídelny.cz. Seznamte se, jak to s tolerancemi ve spotřebě jednotlivých skupin potravin doopravdy je.