Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


A zase ten cukr

03.04.201919701Alexandra Košťálová
Cukr, pro někoho bílý jed, pro jiného přirozená součást stravy. Ať tak či onak, důležité je mít příjem cukru pod kontrolou a porozumět základním pojmům, jako jsou cukry celkové, přidané a cukry volné. Jaký je mezi nimi rozdíl a které cukry vlastně správně počítat do spotřebního koše? Přečtěte si následující článek.

Co možná nevíte o kukuřici

27.03.2019100430Jana Petrová
Do jaké skupiny spotřebního koše zařadit kukuřici? Poraďte, prosím. Také si nejste zcela jistí, kam vlastně kukuřice patří a do jaké potravinové skupiny ji máte zařazovat? Je to obilovina či zelenina snad? Následující článek vám vše vyjasní a jako bonus se dozvíte i další informace o této významné plodině.

Svačinky ve školní jídelně

13.02.201932654Zlata Kapounová
Myslíte si, že je svačina pro děti důležitá? Většina z nás si pravděpodobně odpoví, že ano, víte však proč? Jak by taková vhodná svačina pro děti měla vypadat a na co je nutné brát zřetel při její přípravě ve školní jídelně? Čtěte dál a dozvíte se víc.

Školní oběd – výběr ze dvou pokrmů

23.01.201924337Jana Spáčilová
Na jedničku ryba na bylinkách s bramborem, na dvojku svíčková na smetaně s knedlíkem. Které jídlo si asi děti vyberou na oběd? Je to vhodná kombinace na výběr, co myslíte? Šlo by pokrmy poskládat lépe? Více v následujícím článku.

Desatero úspěšné školní jídelny

17.01.201929191Jana Spáčilová
Jak úspěšně motivovat děti ke správné výživě, to je oč tu běží. Základ výchovy ke zdravému životnímu stylu je položen v rodině, na tom se shodneme snad všichni. Přesto má školní jídelna obrovský potenciál, jak se na tomto dlouhodobém procesu podílet a být úspěšná. Tak vzhůru do toho.

Chuťové preference dětí

17.12.201820690Jana Spáčilová
Stále si lámete hlavu nad tím, jak vašim dětským strávníkům nabídnout nový pokrm nebo méně oblíbenou potravinu? Proč děti některé potraviny odmítají a jiné si snadno oblíbí? Následující článek vás seznámí s vývojem dětských chutí a nabídne několik tipů, jak jejich chuťové preference ovlivnit.

Seminář Paradoxy výživy

26.11.201814370Zdenka Macháčková
Žádný hlad – letošní motto Světového dne výživy, při jeho příležitosti se konal celostátní seminář. Pokud jste ho pro letošní rok propásli, přečtěte si shrnutí, jak spolu souvisí například plýtvání potravinami a stravování sociálně slabých, nebo obezita a podvýživa.

Luštěniny ve školním stravování (3)

12.11.201836200Jana Spáčilová
Marně si lámete hlavu s tím, jaké recepty z luštěnin dětem nabídnout, aby byl splněný spotřební koš a jídlo neskončilo v odpadu? Nechte se inspirovat následujícími recepty, které nejenom skvěle chutnají a vypadají, ale také odpovídají zásadám správné výživy.

Luštěniny ve školním stravování (2)

01.11.201823282Jana Spáčilová
Mám ty fazole předem namočit? Co sůl, solit hned, nebo až po uvaření? A nejde to vaření hrachu nějak urychlit? Také občas vaše kuchařky přemýšlejí, jaké postupy a úpravy zvolit při přípravě luštěnin, aby byly přijatelnější jak pro ně, tak pro strávníky? Čtete dál, dozvíte se víc.

Luštěniny ve školním stravování (1)

22.10.201822315Jana Spáčilová
Zase čočka, no fuj. A cože jsou to ty luštěniny? A proč bych je jako měl jíst? Jediné k čemu jsou, je nadýmání. Možná občas slýcháváte podobné hlášky od svých dětských strávníků. Článek shrnuje nejpodstatnější informace o luštěninách, které pak můžete svým strávníkům předat.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi