Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Tuky ve výživě (nejen) dětí – 1. část

16.4.201818390Jana Spáčilová
O tom, že tuky patří mezi základní živiny, víme asi všichni. Pojďme si však připomenout význam tuků ve výživě a vliv jejich konzumace na lidské zdraví, a to nejenom z hlediska původu či složení, ale také dle přijímaného množství.

Je polévka skutečně grunt? – aneb polévka nejenom ve výživě dětí

26.3.201817700Jana Spáčilová
Jistě všichni znají rčení "polévka je grunt," avšak na význam polévek v naší stravě se možná už zapomnělo. Proč tedy polévky konzumovat? Jaké známe druhy polévek, které jsou tradiční polévky naší a světové kuchyně?

Vápník ve výživě dětí

21.3.201830390Jana Spáčilová
Pro výživu člověka je vápník jednou z nejvýznamnějších minerálních látek. Z kvantitativního hlediska se jedná o hlavní minerální složku v těle. Jaká je potřeba vápníku v dětském věku a v kterých potravinách najdeme dobře vstřebatelný vápník? To vše se dozvíte v tomto příspěvku.

Vejce ve výživě a školním stravování

1.3.201816810Martin Krobot
Jakou roli hrají vejce ve výživě? Měla by tvořit významnou součást našeho jídelníčku nebo se máme jejich konzumaci raději vyhýbat? Jak to s vejci opravdu je? A lze je v případě nutnosti vyloučení ze stravy adekvátně nahradit? To vše se dozvíte v následujícím příspěvku.

Průmyslově zpracované potraviny – jaká jsou pozitiva a negativa

12.2.201817650Jana Dostálová
Všichni znáte věčné diskuse, zda používat průmyslově zpracované potraviny. Mohou se školní jídelny bez nich obejít? Jaké výhody má průmyslové zpracování potravin? A mohou mít tyto potraviny nějaká negativa, máme se jich obávat?

Pekařské výrobky ve školním stravování

15.1.201821510Pavel Skřivan, Marcela Sluková
Pekařské výrobky jsou významnou součástí naší výživy. Jaké je jejich uplatnění ve školním stravování a dětské výživě? Co vlastně znamená pojem „celozrnný“ a jak často bychom výrobky tohoto typu měli podávat dětem?

Rostlinné náhrady mléka a mléčných výrobků

18.12.201717040Tereza Černá
Stále častěji se ve školním stravování setkáváme s potřebou nahradit ve stravě mléko a mléčné výrobky. Jaké výrobky se vyskytují na našem trhu? Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Čím se odlišují od mléka a mléčných výrobků?

Spotřeba cukru – spor ministerstev

7.12.201723131Pavel Ludvík
Také vás hygienici chválili za to, že pokrmy málo sladíte a že používáte hodně ovoce. Pozor, školní inspekce vám to pravděpodobně vytkne! Proč k tomu dochází, co je v pozadí tohoto problému? Přemýšlíte, jak takovou situaci řešit?

Skořápkové plody ve výživě a školním stravování

23.11.201721150Zlata Kapounová
Skořápkové ovoce je odpradávna součástí stravy člověka a v současné době zažívá svoji renesanci. Jaký je jejich význam ve výživě? A jaké jsou možnosti využití ve školním stravování? To vše a mnohem více se dočtete v tomto článku.

Olejnatá semena ve školním stravování

16.11.201717770Martin Krobot
Olejnatá semena v poslední době získávají na popularitě a snaží si najít místo v našich kuchyních. Víte, proč bychom je měli zařazovat do naší stravy, jaká je jejich výživová hodnota a využití v pokrmech? Jak je představit dětem ve školní jídelně?
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi