Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Výživa

Kategorie článků:


Cukry, sladidla a spotřební koš

30.1.201730660Martin Krobot
Jaký je rozdíl mezi cukry a sladidly? Jaké jsou účinky cukrů a sladidel? Proč se ve spotřebním koši některé sladké potraviny neevidují? Na tyto a další otázky odpovídá dnešní článek. Má opravdu výbušné téma.

Jak (ne)kombinovat potraviny

5.1.201750653Jana Spáčilová
Kombinace různých potravin v rámci jednoho denního jídla může ovlivnit využitelnost některých živin, výslednou stravitelnost i senzorickou jakost jídla. Článek ukazuje, jak je v některých případech možné podpořit nutriční kvalitu stravy vhodnými a méně vhodnými kombinacemi potravin.

Vliv rodičů na stravování dětí

19.12.201629680Zdenka Macháčková
V poslední době se hodně hovoří o tom, že úspěšnost všech ozdravných trendů ve školním stravování závisí na rodičích. Ti mají mimořádně velký vliv na to, co jedí jejich děti, často mnohem větší než samotné školní jídelny.

Jaké byly pokrmy ve finále soutěže o Nejlepší školní oběd? (2)

21.11.2016291320Olga Marinčáková
Pokračujeme v nutričním hodnocení pokrmů, které se účastnily finále celostátní soutěže jídelen. V dnešní skupině obědových menu vás určitě zaujmou ta, která se umístila na prvních dvou místech, a závěrečný vzkaz autorky.

Jaké byly pokrmy ve finále soutěže o Nejlepší školní oběd? (1)

16.11.201629048Olga Marinčáková
Menu ve finále celostátního soutěže školních jídelen hýřila barvami a chutěmi, někdy udivovala pestrostí potravin, jindy svou jednoduchostí. Jaká ale byla z hlediska výživy? Seznamte se, jak první skupinu jídel hodnotí nutriční terapeutka.

Bezmléčné diety ve školním stravování

14.11.201636271Tereza Černá
Ve školním stravování přibývá dětí, jejichž zdravotní stav vyžaduje dietu s vyloučením mléka. Při jakých onemocnění je to nutné? Čím mléko nahradit, abyste strávníkovi zabezpečili plnohodnotný jídelníček? Jaká jídla a jaké potraviny těmto strávníkům podávat?

Z diskusí k novým výživovým doporučením

26.10.201630450Pavel Ludvík
O nutričním doporučení, které v loňském roce dorazilo do školních jídelen, se vedou stále diskuse. Objevují se v nich však nejen údiv a kritika, ale také cenné zkušenosti, rady a nové postupy, které pomáhají doporučení prakticky realizovat. Podívejme se na témata některých debat.

Co je to plnohodnotné bezmasé jídlo?

17.8.201652231Jana Petrová
V nutričním doporučení Ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši se v souvislosti s bezmasými pokrmy dočtete o plnohodnotném jídle. Co si pod takovým termínem představit? Stručné vysvětlení této problematiky s několika příklady přináší dnešní článek.

Dietní stravování v brněnských školských zařízeních

12.5.201627123Jana Stávková
Město Brno zavedlo ojedinělý systém dietního stravování ve školních jídelnách, jehož garanty jsou studenti oboru Nutriční terapeut z Masarykovy univerzity. Zkušenosti s tímto systémem nám dnes představí nutriční terapeutka Jana Stávková, koordinátorka týmu garantů.

Biologická hodnota bílkovin

28.4.201643970Jana Stávková
Nová doporučení pro tvorbu jídelníčků ve školních jídelnách opět připomněla důležitost příjmu bílkovin v přiměřeném množství, ale i ve vhodném poměru i kvalitě. Jak posuzovat biologickou hodnotu bílkovin?
Předchozí stránkaO 10 stran zpět1 ... 45678910 ... 30O 10 stran vpředNásledující stránka
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi