Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Články v kategorii Právo

Kategorie článků:


Podložte své argumenty znalostí práva

07.08.20236722Pavel Ludvík
Vedoucí školní jídelny musí umět se orientovat v základech práva. Dokážete to? Důležité také je vyznat se v rozporech mezi zprávami z médií a tím, co je uvedeno ve Sbírce zákonů, nebo rozlišovat mezi datem platnosti a účinnosti. Přinášíme vám k tomu návod včetně příkladů přímo z oblasti školního stravování.

Nová vyhláška o požadavcích na pokrmy

25.05.202316434Redakce Jídelny.cz
Od 1. července 2023 začíná platit nová vyhláška, která upravuje některé požadavky kladené na pokrmy. Dotkne se i školních jídelen. Některé požadované vlastnosti budou zcela jiné než dnes, další jen mírně odlišné. Vyhláška pojednává i o teplotách podávaných pokrmů. Seznamte se změnami, které vás čekají.

Na co má zaměstnanec nárok a na co ne

11.05.202314445Pavel Ludvík
Ve školství a školním stravování pracuje skupina zaměstnanců, která nepřestává udivovat své okolí výčtem toho, na co má údajně nárok. Některé z těchto požadavků jsou až úsměvné. Podívejme se blíže na oprávněnost některých z nich. Musí, či nemusí je zaměstnavatel splnit?

Co nového v legislativě v roce 2023

13.02.202317690Pavel Ludvík
V lednu se opět změnila řada právních předpisů a některé z nich se přímo dotýkají školních jídelen. Víte, co je v nich nového? Vyznáte se ve všech novinkách a změnách? Jestli ne, seznamte se s jejich přehledem a buďte na ně dobře připraveni.

Finanční normativy od 1. 2. 2023

18.01.202352600Michaela Divišová
Od 1. února mohou jídelny navýšit finanční normativy o 20 % na obědy a až o 30 % na svačiny. Ve Sbírce zákonů vyšla novela vyhlášky o školním stravování, která reaguje na rostoucí ceny potravin. Jaké jsou nové finanční limity? Podívejte se na konkrétní čísla.

Desatero pro zahájení doplňkové činnosti

24.10.202213300Pavel Ludvík
Chcete si více vydělat? Zahajujete proto doplňkovou činnost? Přinášíme vám desatero, které vám ukáže, jak při tom postupovat. Obsahuje prověřené zásady podnikání, bohaté zkušenosti z praxe jídelen i ustanovení právních předpisů. Proto neváhejte.

Zaostřeno na strávníka

10.10.20229930Pavel Ludvík
Jakou roli ve vaší jídelně hraje strávník? Jak moc je pro vás důležitý? Znalost strávníka a vytváření vztahu k němu by mělo být základem školního stravování, ale stejně tak důležitý je právní rámec, který vztah strávníka a jídelny upravuje.

Kuchařky a odborná způsobilost

23.06.202223980Alena Strosserová
Nová kolegyně se vám osvědčila jako velmi schopná kuchařka. Jenže není vyučena v oboru. Co s tím? Za jakých podmínek ji můžete zaměstnat na pozici kuchařky? Jak postupovat při jejím zařazení do platové třídy? Čtěte dále a udělejte si v této věci jasno.

Školní výlety a stravování

16.06.202218330Alena Strosserová
Výlet se školkou či školou dětem vykouzlí úsměvy na tvářích, kuchařkám a vedoucím školních jídelen však spíše přidělává vrásky na čele. Jak správně řešit stravování dětí na školních výletech? Čtěte dále a dozvíte se informace, které pomohou vaše starosti vyřešit.

Vnitřní předpisy pro školní jídelnu (2. díl)

17.01.202230500Halka Žaludová
V předchozím díle jsme se věnovali vnitřním předpisům nejprve obecně, dále pak konkrétněji v oblasti organizační společně s BOZP a PO. Nyní se blíže podíváme na předpisy týkající se pracovněprávních vztahů, ekonomické a hygienické oblasti a nakonec na ty, které se zabývají agendou stravování.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi