Technologický postup
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme pomleté maso ze sumečka a mírně orestujeme. Přidáme krájená rajčata, rajčatový koncetrát, utřený česnek, sůl, pepř a oregano dle chuti. Podle potřeby podlijeme a zahustíme moukou. Vymazaný plech vyložíme plátky syrových lasagní a potřeme je rovnoměrně připravenou směsí. Na tuto směs položíme druhou vrstvu lasagní a opět potřeme rajčatovou směsí. Takto opakujeme, dokud nám nedojdou lasagne. Poslední vrstvu tvoří lasagne. V hrnci si nasucho orestujeme mouku opečeme a necháme ji částečně zchladnout. Poté přilijeme mléko a za stálého míchání metličkou uvedeme k varu. Mouku není potřeba dlouze provařovat. Bešamel zjemníme máslem, dochutíme muškátovým květem, Podravka přísadou Středomořskou a polovinou nastrouhaného sýra. Připraveným bešamelem přelijeme lasagně a zasypeme druhou polovinou strouhaného sýra. Pečeme v troubě předehřáté na cca 165 °C po dobu 35 minut.Lasagne nakrájíme na kostky a podáváme teplé.
Poznámka
Alergeny: 1,4,7,9
Suroviny
Potravina | I. kategorie | II. kategorie | III. kategorie | |||
---|---|---|---|---|---|---|
(hmotnost v g) | Hrubá | Čistá | Hrubá | Čistá | Hrubá | Čistá |
Olej rostlinný | 50 | 50 | 40 | 40 | 40 | 40 |
Cibule | 300 | 255 | 240 | 204 | 240 | 204 |
Česnek | 10 | 9,5 | 8 | 8 | 8 | 8 |
Filety ze sumečka afrického | 1000 | 1000 | 800 | 800 | 800 | 800 |
Rajčata krájená s olivovým olejem a česnekem Podravka | 400 | 400 | 320 | 320 | 320 | 320 |
Rajčatový koncentrát Podravka | 100 | 100 | 80 | 80 | 80 | 80 |
Sůl Lagris | 10 | 10 | 8 | 8 | 8 | 8 |
Pepř černý mletý Podravka | 1 | 1 | 0,8 | 0,8 | 0,8 | 0,8 |
Oregano | 2 | 2 | 1,6 | 1,6 | 1,6 | 1,6 |
Lasagne Podravka | 600 | 600 | 480 | 480 | 480 | 480 |
Mouka hladká | 100 | 100 | 80 | 80 | 80 | 80 |
Mléko | 1000 | 1000 | 800 | 800 | 800 | 800 |
Máslo | 50 | 50 | 40 | 40 | 40 | 40 |
Muškátový květ | 1 | 1 | 0,8 | 0,8 | 0,8 | 0,8 |
Podravka přísada do jídel Středomořská | 20 | 20 | 16 | 16 | 16 | 16 |
Sýr tvrdý strouhaný | 200 | 200 | 160 | 160 | 160 | 160 |
Diskuze