Obecná doporučení
Protože uvedený propočet spotřebního koše a tím i kontrola naplňování výživových dávek je velice zjednodušený, nemůže postihovat všechny možné varianty, které přicházejí v praxi v úvahu.
Je proto vhodné, pokud si je vedoucí jídelny vědoma skutečností, které mohou významně ovlivnit výsledek propočtu, aby tyto skutečnosti uvedla v komentáři
Je to např. velice obtížné vyhodnocení spotřebního koše v mateřských školách, kde velká část dětí neodebírá odpolední svačinu. V tomto případě je jídelna ve výsledcích zvýhodněna ve spotřebě volných tuků (nižší spotřeba) a naopak má horší výsledky ve spotřebě ovoce, zeleniny a mléčných výrobků,které jsou součástí odpoledních svačin.
Pro tento případ je možné jednotlivá jídla v MŠ a doporučnou spotřebu potravin přepočítat podle následujícího vztahu:
Celodenní stravování (oběd, přesnídávka, svačina) | 1 x počet | |
Přesnídávka + oběd | 0,833 x počet | |
Pouze oběd | 0,583 x počet | |
Přesnídávka | 0,250 x počet | |
Svačina | 0,167 x počet | |
Celkem přepočteno na celodenní stravování | Součet |
Takovýto přepočet je náročnější, ale měl by přinést objektivnější hodnocení školní jídelny mateřské školy, kde počet jednotlivých jídel je velice rozdílný.
Svým způsobem je např. znevýhodněna i jídelna, která sama připravuje pro děti moučníky, vyšší spotřebou tuků a cukrů proti jídelně, která sladké pečivo nakupuje z maloobchodu.To ovšem neznamená, že bychom doporučovali moučníky kupovat – naopak! Je však nutno být si této skutečnosti při hodnocení jídelny a porovnání jejich výsledků s ostatními vědomi.
Používání některých „náhrad“ masa z rostlinných zdrojů lze doporučit jako určitou změnu v jídelníčku, která přinese jednak úsporu finanční, jednak sníží spotřebu skrytých tuků ze živočišných zdrojů.
Rozhodně by se to však nemělo stát masovou záležitostí a tyto suroviny by se měly používat ve školním stravování v rozumné míře. Větší úspěchy byly zjištěny tam, kde se tyto náhrady používají ve směsi s masem. Při hodnocení plnění spotřeby masa podle doporučeného spotřebního koše by se mělo ke spotřebě těchto výrobků přihlédnout.
Základní skupiny potravin pro výpočet spotřebního koše potravin
Podle vyhlášky č.48/1993 Sb., o školním stravování
Brambory | |
Bramborová kaše v prášku | 7,0 |
Brambor. knedlíky v prášku | 2,0 |
Bramborové těsto | 2,0 |
Brambory | 1,0 |
Brambory loupané | 1,4 |
Cukr | |
Džemy | 0,6 |
Sirupy | 0,6 |
Marmelády | 0,6 |
Cukr | 1,0 |
Luštěniny | |
Čočka | 1,0 |
Fazole | 1,0 |
Hrách | 1,0 |
Sója | 1,0 |
Sójová mouka | 1,0 |
Masa | |
Vepřové maso | 1,0 |
Vepřové vnitřnosti | 1,0 |
Uzené maso | 1,0 |
Hovězí maso | 1,0 |
Hovězí vnitřnosti | 1,0 |
Telecí maso | 1,0 |
Drůbeží maso | 1,0 |
Drůbeží vnitřnosti | 1,0 |
Ostatní masa výseková | 1,0 |
Masné výrobky | 1,0 |
Rostlinné „maso“ | |
Sojové „maso“ | 3,5 |
„Maso z rostlinných zdrojů | 1,0 |
(v kuchyňské úpravě) | |
Mléko | |
Mléko | 1,0 |
Mléko kondenzované | 2,7 |
Mléko sušené | 10,0 |
Mléčné výrobky | |
Biokys | 1,0 |
Jogurt | 1,0 |
Jogurt bílý | 1,0 |
Jogurt ovocný | 1.0 |
Smetanové krémy | 1,0 |
Mraž. smetan. krémy | 1,0 |
Podmáslí | 1,0 |
Smetana do 12% | 1,0 |
Sýry tvrdé | 1,0 |
Sýry tavené | 1,0 |
Sýry ostatní | 1,0 |
Termix | 1,0 |
Tvaroh | 1,0 |
Ovoce | |
Mražené ovoce | 1,4 |
Mražené ovocné protlaky | 1,4 |
Ovoce sušené | 10,0 |
Ovoce čerstvé mírného pásma | 1,0 |
pásma | |
Ovoce čerstvé jižní | 1,0 |
Džusy | podle % na obalu |
Kompoty (bez nálevu) | 1,0 |
Ořechy | 1,0 |
Ovocné dřeně sterilované | 1,4 |
Přesnídávky ovocné | 1,4 |
Rozinky | 1,0 |
Ryby | |
Mražené filé | 1,0 |
Mražené ryby ostatní | 1,0 |
Uzené ryby | 1,0 |
Ryby čerstvé | 1,0 |
Rybí konzervy | 1,0 |
Tuky | |
Máslo | 0,8 |
Smetana ke šlehání (33) | 0,3 |
Oleje | 1,0 |
Sádlo | 1,0 |
Slanina | 1,0 |
Tuky ztužené (na smažení) např. Iva, Isa, Omega, Ceres Soft | 1,0 |
Margariny např. Alfa, Rama, Hera | 0,8 |
Margariny se sníženým obsahem tuku, např. Flóra, Alfa plus | 0,7 |
Margariny nízkotučné (halvariny) např. Diana, Perla | 0,4 |
Vejce | |
Vejce čerstvá | 1,0 |
Vejce mražená paster. | 1,0 |
Vejce sušená paster. | 10,0 |
Zelenina | |
Zelenina čerstvá | 1,0 |
Zelenina mražená | 1,4 |
Zelenina sterilovaná bez nálevu | 1,4 |
Zelenina sušená | 10,0 |
Diskuze
Autor: evelyn
Spotř. koš
Dobrý den, pracuji jako ved. šk. jídelny teprve měsíc,a nevím, jak zapisovat do sp. koše uzeniny, patří do masných výrobků? Tam přece nemůže být koef. 1,0 ?????!!!!!! Děkuji
Autor: sunshine
spotřební koš
Dobrý den,máte někdo zkušenosti,jak zařadit těstovinové bramborové špecle,děkuji.
Autor: Kritik2
Maso s kostí
Mám nejasnosti v zařazování masa s kostí. Např. kuřecí stehna apod. Může mi někdo poradit?Je tam koef. 2 500, jak jsem se někde dočetla?
Autor: Fajnšmekr
Neplatné odkazy
Jen tak mimochodem – vyhláška č.48/1993 Sb., o školním stravování byla jižř relativně dávno zrušena vyhláškou 107/2005!!!
A i kdyby platila není v ní žádná tabulka ve smyslu zde uváděné „Základní skupiny potravin pro výpočet spotřebního koše potravin“.
Bylo by vhodné uvést věci na pravou míru a neblbnout hlavu již tak dost vytíženým lidem!!!
Autor: vedoucí ŠJ MŠ
Vyhláška č. 48/1993 Sb. sice byla zrušena a v únoru 2005 nahrazena vyhláškou 107/2005, ale pokud potřebujete uvést věci na pravou míru, tak upozorňuji, že součástí této vyhlášky /107/2005/ je příloha č. 1 tzv. Výživové normy pro školní stravování, které uvádí průměrnou měsíční spotřebu vybraných druhů potravin na strávníka a den v gramech, uvedeno v hodnotách „jak nakoupeno“. Je zde uvedeno 10 vybraných druhů potravin s uvedením věkových skupin strávníků a stanovením spotřeby jednotlivých komodit tzv. Spotřebního koše.
Autor: Lenik62
Zařazení do spotřebního koše
Dobrý den nevíte náhodou jak zařadit sterilované fazole a mošt do spotřebního koše. Děkuji za radu