Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Seznamte se s novým Nutričním doporučením

19.10.2015 11402 16 Pavel Ludvík
Školní jídelny mají nové Nutriční doporučení, které by měly postupně začít uplatňovat při tvorbě svých jídelníčků. Seznamte se s jeho hlavními zásadami.

Na začátku října 2015 začalo Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím Krajských hygienických stanic distribuovat do školních jídelen oficiální verzi Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši (ND), které se zabývá sestavováním jídelních lístků ve školních jídelnách. Oficiální verze ND je navíc provázena obsáhlým dopisem zástupkyně Hlavního hygienika ČR Jarmily Rážové.

ND je doplňující metodikou ke spotřebnímu koši a představuje soubor doporučení, která mají školní jídelny vést směrem k nutričně vyváženému a pestrému jídelníčku; současně tato metodika zajišťuje i dodržení spotřebního koše. Součástí ND jsou nejen vlastní doporučení, ale i návrh hodnocení jídelních lístků. Ten je však určen pouze pro pracovníky KHS - jeho výsledkem bude slovní hodnocení, které školní jídelně předají.

  1. Materiál má charakter doporučení, na nich se shodli přední odborníci. Přivítali ho i kritici současné podoby školního stravování. Je velmi vhodné se jím řídit, je to ale na zodpovědnosti vedoucí ŠJ, příp. nedodržování nebude sankcionováno.
  2. ND nepředstavuje zásadní změnu zvyklostí pro sestavování jídelníčků. Nové zásady je možno uplatňovat postupně, krok po kroku.
  3. Materiál nejen doporučuje frekvenci podávání určitých druhů pokrmů, ale upozorňuje i na další důležitá hlediska při tvorbě jídelníčků (používání určitých potravin, nápaditost úpravy, sezónní a regionální pokrmy).
  4. ND se nezabývá kompletním složením jídelníčku a všemi skupinami potravin. Zaměřuje se zejména na ty potraviny a pokrmy, které nejsou dostatečně zohledněny spotřebním košem, nebo na ty, jejichž dodržování činí problémy ve spotřebním koši. Nereguluje ty, které nejsou z hlediska plnění spotřebního koše problematické (mléko, mléčné výrobky, brambory).
  5. Významná část ND je věnována nápojům. Za jejich základ považuje ND vodu, věnuje se omezení jejich slazení a doporučuje nabídnout i nemléčný neslazený nápoj, pokud je v nabídce mléčný nápoj.

Obědy

Polévky Četnost/měsíc
zeleninové 12x
luštěninové 3x-4x
obilné zavářky 4x
vhodné kombinace polévek a hlavních jídel  
   
Hlavní jídla  
drůbež a králík 3x
ryby 2x-3x
vepřové maso max. 4x
bezmasé nesladké jídlo (včetně luštěnin bez masa) 4x
uzeniny 0x
sladké jídlo max. 2x
nápaditost pokrmů, regionální pokrmy    
luštěniny 1x-2x
   
Přílohy  
obiloviny 7x
houskové knedlíky max. 2x
   
Zelenina  
čerstvá zelenina min. 8x
tepelně upravená zelenina min. 4x
   
Nápoj  
neslazený nemléčný denně
při výběru musí být i nemléčný  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Přesnídávky a svačiny v MŠ

Kritérium Četnost/měsíc
luštěninová nebo zeleninová pomazánka 4x
rybí pomazánka min. 2x
obilná kaše min 2x
zelenina nebo ovoce vždy
celozrnné, vícezrnné, speciální a žitné pečivo, včetně chleba 8x
uzeniny a paštiky 0x

 

 

 

 

 

  
Další informace

  • ND kladně hodnotí přípravu jídel z čerstvých surovin.
  • ND je propočítáno na měsíc s 20 stravovacími dny. Má-li měsíc dnů více, je třeba frekvenci přiměřeně upravit.
  • ND neřeší zcela výběrové jídelníčky.
  • ND je navrženo tak, že bude-li se jím jídelna řídit, bude současně plnit spotřební koš.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
doporučená pestrost stravyMarky22.10.2015 07:00
Julca22.10.2015 08:01
Hanny22.10.2015 09:43
Anti-Pytlík24.10.2015 22:05
Pavel Ludvík27.10.2015 08:20
RadkaS07.11.2015 19:52
Marky10.11.2015 12:26
Tamonka16.11.2015 09:12
Nutriční doporučeníBambule18.11.2015 13:50
EvaJ24.11.2015 12:18
Marky26.11.2015 13:18
Ferda Mravenec26.11.2015 14:38
jandule27.11.2015 20:04
Nutriční doporučeníPatricie10.10.2016 15:12
Lola26.12.2020 22:30
nutriční doporučeníjanAA28.12.2020 14:44
Zobrazit diskusní příspěvky
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi