
Na začátku října 2015 začalo Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím Krajských hygienických stanic distribuovat do školních jídelen oficiální verzi Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši (ND), které se zabývá sestavováním jídelních lístků ve školních jídelnách. Oficiální verze ND je navíc provázena obsáhlým dopisem zástupkyně Hlavního hygienika ČR Jarmily Rážové.
ND je doplňující metodikou ke spotřebnímu koši a představuje soubor doporučení, která mají školní jídelny vést směrem k nutričně vyváženému a pestrému jídelníčku; současně tato metodika zajišťuje i dodržení spotřebního koše. Součástí ND jsou nejen vlastní doporučení, ale i návrh hodnocení jídelních lístků. Ten je však určen pouze pro pracovníky KHS - jeho výsledkem bude slovní hodnocení, které školní jídelně předají.
- Materiál má charakter doporučení, na nich se shodli přední odborníci. Přivítali ho i kritici současné podoby školního stravování. Je velmi vhodné se jím řídit, je to ale na zodpovědnosti vedoucí ŠJ, příp. nedodržování nebude sankcionováno.
- ND nepředstavuje zásadní změnu zvyklostí pro sestavování jídelníčků. Nové zásady je možno uplatňovat postupně, krok po kroku.
- Materiál nejen doporučuje frekvenci podávání určitých druhů pokrmů, ale upozorňuje i na další důležitá hlediska při tvorbě jídelníčků (používání určitých potravin, nápaditost úpravy, sezónní a regionální pokrmy).
- ND se nezabývá kompletním složením jídelníčku a všemi skupinami potravin. Zaměřuje se zejména na ty potraviny a pokrmy, které nejsou dostatečně zohledněny spotřebním košem, nebo na ty, jejichž dodržování činí problémy ve spotřebním koši. Nereguluje ty, které nejsou z hlediska plnění spotřebního koše problematické (mléko, mléčné výrobky, brambory).
- Významná část ND je věnována nápojům. Za jejich základ považuje ND vodu, věnuje se omezení jejich slazení a doporučuje nabídnout i nemléčný neslazený nápoj, pokud je v nabídce mléčný nápoj.
Obědy
Polévky | Četnost/měsíc |
zeleninové | 12x |
luštěninové | 3x-4x |
obilné zavářky | 4x |
vhodné kombinace polévek a hlavních jídel | |
Hlavní jídla | |
drůbež a králík | 3x |
ryby | 2x-3x |
vepřové maso | max. 4x |
bezmasé nesladké jídlo (včetně luštěnin bez masa) | 4x |
uzeniny | 0x |
sladké jídlo | max. 2x |
nápaditost pokrmů, regionální pokrmy | |
luštěniny | 1x-2x |
Přílohy | |
obiloviny | 7x |
houskové knedlíky | max. 2x |
Zelenina | |
čerstvá zelenina | min. 8x |
tepelně upravená zelenina | min. 4x |
Nápoj | |
neslazený nemléčný | denně |
při výběru musí být i nemléčný |
Přesnídávky a svačiny v MŠ
Kritérium | Četnost/měsíc |
luštěninová nebo zeleninová pomazánka | 4x |
rybí pomazánka | min. 2x |
obilná kaše | min 2x |
zelenina nebo ovoce | vždy |
celozrnné, vícezrnné, speciální a žitné pečivo, včetně chleba | 8x |
uzeniny a paštiky | 0x |
Další informace
- ND kladně hodnotí přípravu jídel z čerstvých surovin.
- ND je propočítáno na měsíc s 20 stravovacími dny. Má-li měsíc dnů více, je třeba frekvenci přiměřeně upravit.
- ND neřeší zcela výběrové jídelníčky.
- ND je navrženo tak, že bude-li se jím jídelna řídit, bude současně plnit spotřební koš.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz