
a proto může obsahovat již neaktuální informace.
Ve školní jídelně ZŠ a MŠ Dubné se zaměřujeme na popularizaci zdravého stravování a školního stravování obecně. Za tím účelem pořádáme pravidelně nejrůznější akce typu večeře pro rodiče a také různé tematické týdny, během kterých pro naše děti a žáky připravujeme méně tradiční jídla. V úvodu je nutno uvést, že z organizačních důvodů připravuje naše jídelna denně pouze jedno jídlo, což v podobných případech výrazně usnadňuje organizaci a znemožňuje strávníkům „kličkovat“ mezi jídly podle jejich atraktivity.
Cílem samotného Týdne zdravé výživy, který proběhl v únoru 2016, bylo představit dětem méně oblíbená zdravá jídla v netradiční atraktivnější formě. Na jídelníčku bylo telecí maso na hrášku s rýží, výpečky z kuřecích stehen s českým hlávkovým zelím a chlupatými knedlíky, zeleninová čočka nebo bulgureto, z polévek například zeleninová se sýrovým kapáním, brynzová nebo vločková s mrkví.
Program Týdne zdravé stravy vrcholil akcí s kuchařem Petrem Stupkou, který přijal naše pozvání, aby pro žáky připravil ve školní jídelně zajímavou besedu o významu rybích jídel s ukázkami kuchařských postupů a ochutnávkou, a ve spolupráci s našimi kuchaři připravil rybí specialitu k obědu pro základní i mateřskou školu. Zvolil záměrně netradiční úpravu ryby ve formě biftečků z mletého kapřího masa (recept uveden v závěru článku). Takto zpracované rybí maso je pro děti mnohem přijatelnější při zachování všech nutričních kvalit ryby. Především u žáků základní školy zaznamenalo jídlo značný úspěch, trochu hůře bylo přijato dětmi mateřské školy. Spokojení byli i dospělí strávníci. Výrazným motivačním prvkem pro žáky základní školy byla navíc přítomnost známé osobnosti.
I další jídla ze zdravého jídelníčku byla volena tak, aby byla pro naše děti akceptovatelná, a to i za cenu drobných ústupků ze standardu zdravé výživy, jakým byly kuřecí výpečky se zelím a chlupatým knedlíkem. Nejmenší úspěch tradičně zaznamenala čočka, nejúspěšnější byla zmíněná rybí specialita Petra Stupky. V úhrnu nelze říci, že by se týden zdravé výživy projevil větším množstvím odpadu než v jiných týdnech.
Největší břemeno Týdne zdravé výživy pochopitelně nesl personál školní jídelny, který se musel vyrovnat s přípravou netradičních jídel. Protože to ovšem není v naší jídelně akce ojedinělá, jsou na podobné novinky zvyklí. Kladně byla naopak hodnocena možnost spolupráce s panem Stupkou, který se ochotně dělil o své bohaté zkušenosti. Finanční náklady spojené s realizací akce nijak nepřesahovaly běžný režim, finanční normu se podařilo bez potíží splnit.
Těžko očekávat, že podobná nárazová akce změní stravovací návyky našich žáků, domníváme se ale, že i kdyby si děti neodnesly více, než že lze jejich neoblíbené rybí maso připravit chutně, bez kostí a při tom poměrně snadno, je přínos akce dostatečný. Dobrý obraz školní jídelny směrem k rodičovské veřejnosti a jejich ocenění je pak příjemnou přidanou hodnotou.
Pro veliký úspěch akce již nyní plánujeme uspořádání podobné akce, při které se spolu s Petrem Stupkou zaměříme na netradiční úpravu luštěnin.
Kapří biftečky - recept
(odhad na 10 porcí)
Kapří maso mleté 1 kg, mléko 0,5 dcl, solamyl 5 dkg, ovesné vločky jemné 10 dkg, sýr 10 dkg, směs koření dle chuti, lze přidat pažitku či petrželku pro osvěžení vzhledu.
Postup: Z vytvořené směsi tvoříme karbanátky, které pečeme v konvektomatu. Podáváme s vařeným bramborem. Alternativa nejen pro celiaky – ovesné vločky nahradíme vařenými bramborami.
Jiřina Jonášová, vedoucí školní jídelny ZŠ a MŠ Dubné