Přeskočit na obsah

Při nesprávně stanoveném platu je potřeba se bránit

Stížnosti na nesprávně stanovené platy nejsou ve školních jídelnách neobvyklé. Někdo se snaží bránit, usiluje o nápravu, jiný k tomu nemá odvahu. Přinášíme dva ukázkové příklady z praxe.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Za 15 let existence portálu Jídelny.cz nám od vás došlo množství stížností na chování vašich vedoucích, ředitelů, ekonomů nebo zřizovatelů. Mnoho těchto mailů nebo i zápisů v diskusi portálu mělo společný rys v tom, že jejich autoři se nechtěli nebo neuměli bránit, že hledali někoho, kdo by je bránil, kdo by bojoval za ně.

Je snadné si stěžovat, jak je současná doba „hrozná“. Svět ale nikdy nebyl spravedlivý, vždy byli tací, kteří utlačovali ostatní, a v tomto se nedá čekat změna. Mnoho vedoucích pracovníků prostě jen zkouší, kam až mohou zajít, co zaměstnanci vydrží. A jestliže zaměstnanec se proti nízkému nebo nesprávně stanovenému platu neohradí, může ho brát celý život. Jestliže se neozve proti jednostranně změněné pracovní smlouvě, může za nevýhodných podmínek pracovat také velmi dlouho.

Stížnosti na platy

Podstatná část vašich stížností se pochopitelně týká platů. Mezi řediteli je mnoho těch, kteří odměňují spravedlivě a dělají, co mohou, aby nízké platy kuchařek zvýšili, ale jsou takoví, kteří platy kuchařek ostrouhávají, jak mohou, protože nepedagogickým zaměstnancům nepřejí. Jiné k tomu nutí svízelná finanční situace školy. Někteří ředitelé dělají při stanovení platů neúmyslné chyby, chyby z neznalosti. Jsou to prostě jen lidé.

Musím chtít se bránit a mít informace

Chcete-li takové nespravedlivé nebo dokonce i nezákonné praktiky vašeho nadřízeného změnit, musíte se především ozvat a sami chtít je změnit. Snaha, aby tak učinil jiný, obvykle nevede k cíli. Ale pouhá snaha nestačí, je potřeba ji opřít o znalost právních předpisů, zákoníku práce, výpočtu mezd apod.

Například nedávno si někdo stěžoval v diskusi, že po posledním zvýšení platů v červenci 2017 nedostal následující měsíc zvýšení v plné výši, ale jen podle odpracovaných dnů. Pisatel ovšem zjevně netuší, že dovolená se vypočítává z průměru za předchozí čtvrtletí. Plné navýšení tedy v létě v době dovolených skutečně nemohl dostat. To se projeví až na podzim.

Vyznat se v problematice správných platů vám v poslední době pomáhá čerstvě aktualizovaný článek Pracovníci ŠJ a stanovení jejich platů. Jsme rádi, že ho oceňujete.

Podívejme se na pozadí dvou stížností na platy – obě jsou z prostředí školních jídelen, jedna stěžovatelka měla snahu své postavení řešit a bránit se, druhá nikoli.

Nesprávné zařazení pracovnice

Mladá žena vařila v maličké vesnické škole. Výdělek měla malý, potřeby rodiny se logicky zvyšovaly, a jen nostalgicky vzpomínala, jak před lety jako servírka měla plat téměř dvojnásobný. Žena si však všimla, že její platové zařazení se za několik let práce ve škole nezměnilo. Zkonzultovala vše s odborníky a ti jí řekli, že za ta léta měla být posunuta v platové tabulce. Vše si ověřila na úřadech, kde jí nesprávně stanovenou výši platu potvrdili, a vyrazila za ředitelem.

Vyjednávání začala větou, že nemá snahu proti němu bojovat, ale že peníze jí v rodinném rozpočtu opravdu chybějí, a že vzhledem k výši platu se tomu nikdo nemůže divit. Předložila mu písemně všechny argumenty, kopie dopisů a mailů. Ředitel se sice zdráhal, ale pak se stížností začal zabývat a po čase přišel s omluvou, že opravdu zapomněl ženu posunout v platové tabulce. Žena dostala vyšší platový stupeň, a protože se v té době také zvyšovaly platy, byla její výplata o poznání vyšší.

A všem, kteří se dostanou do podobné situace, vzkazuje: „Zjišťovat, zjišťovat a hlavně se nenechat odbýt. Jsou to naše peníze a nikdo nám je nedá jen tak!“

Nezákonné požadavky ředitele

Žena vystudovala střední odbornou školu s maturitou. Protože nezískala místo v oboru, nastoupila jako pomocná kuchařka do malé školní jídelny. Pracovala tam rok pod dozorem vyučené kuchařky, naučila se zvládat různé práce, práce se jí líbila a na pracovišti s ní panovala spokojenost. Vedoucí té jídelny šla do důchodu a žena měla zájem nastoupit na její místo. Vedení školy jí ovšem sdělilo, že k tomu by si musela dodělat maturitu na hotelové škole. Žena to odmítla, dostala dokonce výpověď a na její místo nastoupil někdo jiný.

Skutečnost je ovšem taková, že jako kuchařka nemusí mít vzdělání v oboru, a rovněž na pozici vedoucí školní jídelny jí její vzdělání s maturitou stačí. Kdyby žena tyto skutečnosti znala, kdyby je předložila vedení školy a jednala s ním, možná dnes mohla být vedoucí jídelny.

Bránit se – jiné cesty vpřed není

Přehmaty v platech personálu školních jídelen nejsou řídké, protože ředitelé škol se často v zařazení kuchařek dobře nevyznají. Není ale jiné cesty, jak tento stav napravit, než se bránit.

Je nutné znát svá práva, sehnat si informace a vědět, jaká pravidla platí pro platové zařazení pracovníka. Je potřeba jednat s nadřízeným, seznámit ho se skutečností, že mám špatně stanovený plat, a trvat na tom, aby vše bylo podle platných předpisů. Na jednání je nutné jít s dostatkem argumentů a být prostě dobře připraven.

Závěrem slova jedné zkušené vedoucí: „Pokud se budeme bát ředitelů, tak neuspějeme, pokud nebudeme umět argumentovat, tak také ne.“

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: irana

    platy ve ŠJ
    Dobrý den, platy máme stanovené správně, ale je nás o 3 měně než je krajský normativ. Nemůže donutit paní ředitelku ať vezme další kuchařky na pracoviště.
    Kdy vyjde prosím Vás novela vyhlášky o školním stravování, která bude upřesňovat počet pracovníků ve ŠJ.
    Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

  • Autor: Dapo

    Bránit se…
    1. Také je nás míň než určují krajské normativy, částečně vedení započítává i účetní, ozveme-li se, odpovědí je, nejsou peníze. Vaříme pro ZŠ a MŠ, dva druhy jídel na výběr pro ZŠ, pro cizí strávníky, bezlepkovou dietu, připravujeme svačiny do školy, vaříme i pro zaměstnance a jak všichni víme – zadarmo. A ve finále si ještě musíme uklidit kuchyň, jídelnu a vše co k tomu patří. Kdo nám poradí cos tím ?
    2. Platy – moje kuchařky jsou zařazeny ve správné třídě, ale stále v prvím stupni (podle článku špatně). Vedení vysvětlí situaci tím, že dostávají „osobko“ a tím se jim to kompenzuje. Je to správné?
    S tímto článkem souhlasím a kuchařky by se měly bránit, když jim radím jak na to, že jim s tím i pomůžu, nakonec to odmávnou, že se stejně nic nezmění. S tímto postojem nesouhlasím, jak se píše v článku, neozveš se, nedostaneš nic. Zítra jim dám článek přečíst a snad je přesvědčím, aby se i s mojí pomocí ozvaly.

    • Autor: Katharinka

      Zdravím Dapo o ostatní,
      jestli to chápu správně jste vedoucí, moc se mi líbí Váš přístup. Že chcete pomoci.
      Ale stejně si myslím, že to málo co nám bylo přidáno stejně ještě nic neřeší.
      Měl by nastat nějaký jiný nový systém v přidělování úvazků a tím pádem i platů. Já jsem například dodneška nepochopila, proč mám úvazek 0,8 když vařím na ještě více než 100% a uklízečka přece také neuklízí na 40%, tak proč má tenhle úvazek?!
      Ale učitelé mají 100% úvazek….
      Přitom bez nás nepedagogických pracovníků, kde by to všechno bylo…..
      Myslím, že změna celého systému by neškodila….

  • Autor: rohlik

    stanovení úvazku
    Stanovení úvazku pro vedoucí školní jídelny je pro mne také záhada. Nikde jsem nedohledala z čeho se vypočítává úvazek pro vedoucí školní jídelny. V normativech přijde pouze počet pracovnic školní jídelny, ale jakým způsobem mám komunikovat s vedením o úvazku vedoucí, nemám ponětí. Přeji hezký den

  • Autor: Katharinka

    Plat
    Je to pro mne podobná záhada, na každém školení slyším, peníze pro jídelnu jsou zvlášť.
    Jsem kuchařkou a VŠJ v jedné osobě, mám úvazek 0.8+0.15 a čistá mzda je mi spíše k pláči, než k motivaci…..
    Tak kde je tedy nějaká spravedlnost…

  • Autor: rohlik

    peníze na jídelnu
    Peníze na jídelnu sice jsou zvlášť, ale paní ředitelka si je může použít i na platy ostatních zaměstnanců, má na to právo. Přeji hezký den