Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
15 let informací pro hromadné stravování

Inspirujte se, jak neplýtvat potravinami

8.2.2018 581 9 Zdenka Macháčková
Rádi byste své strávníky upozornili na téma plýtvání nebo objevili možnosti, jak zamezit zbytečnému vzniku potravinového odpadu v kuchyni, a nevíte přesně jak na to?

Nechte se inspirovat činností těch, kteří se neúměrné spotřebě a plýtvání věnují už nějakou dobu a mají dobré nápady, které můžete využít. Nebojte se, že by šlo o skupiny zatvrzelých aktivistů. Většinou mají neotřelé nápady a smysl pro humor.

Menu pro změnu

Jídlem, jeho spotřebou a zbytečným plýtváním se zabývá mezinárodní projekt Menu pro změnu, který do českých škol a školek míří prostřednictvím programu Ekoškola. Celý projekt obsahuje řadu témat, která se vážou k zodpovědné spotřebě potravin, například zařazování sezónních a místních potravin, fair-trade potraviny, palmový olej, plýtvání, nadměrné používání průmyslově zpracovaných potravin. Pro zájemce je na internetových stránkách projektu k dispozici ke stažení mnoho zajímavých a užitečných materiálů – plakátů, grafů, metodických pomůcek, které stačí vytisknout a vyvěsit třeba v jídelně na nástěnce.

Zachraň jídlo

Zájmový spolek Zachraň jídlo sídlí v Praze a vznikl v roce 2013 jako setkání přátel, kterým nebylo lhostejné plýtvání potravinami. Rozhodli se na toto téma upozorňovat veřejnost a od doby svého vzniku uspořádali několik akcí (Hostina pro tisíc, Křivá polévka) a průběžně vedou různé kampaně a projekty. Zaměřují se mimo jiné i na žáky a studenty škol. Na jaře 2017 rozjeli pilotní část projektu Mluvme o plýtvání jídlem na základních školách. V listopadu 2017 uspořádali na jedné ze sociálních sítí osvětově soutěžní kampaň pod názvem Vyliž to. Cílila zejména na mladou generaci: její účastníci měli zaslat fotografii prázdného (vylízaného) talíře po jídle a připojit se tak k myšlence omezení plýtvání jídla. V souvislosti se soutěží byl vydán vtipný leták, který je nadčasový a můžete ho s klidem použít i nyní. Ne že by snad vaši strávníci měli talíře doslova vylizovat, ale prázdný talíř bez nedojedených zbytků je přece tou nejlepší odměnou každého kuchaře.

Nejsem plýtvák

Pod názvem Nejsem plýtvák vedl před dvěma lety kampaň proti plýtvání potravinami Český rozhlas Radiožurnál. Pravidelnými rozhlasovými relacemi se tehdy inspirovali například učitelé ze základní školy v Tišnově u Brna a téma plýtvání zařadily do vyučovacích hodin. V matematice třeba žáci propočítávali, kolik kilogramů jídla se vyhodí každý den ve školní jídelně, v hodinách výtvarné výchovy malovali „plýtváky“. V první třídě se děti společně pustily do přípravy svačiny, aby samy zjistily, kolik taková svačinka stojí peněz i práce. Na internetových stránkách této již ukončené kampaně je dosud řada článků, které se mohou stát pomůckou i pro vás.

Miluji jídlo, neplýtvám

Před několika dny přišla s výzvou Miluji jídlo, neplýtvám také občanská iniciativa Skutečně zdravá škola. Vyzývá v ní základní a střední školy, aby zamezily plýtvání s jídlem a postupně snížily množství odpadu ve školních jídelnách. Na internetových stránkách byl uveřejněn postup, který by jim měl na této cestě pomoci. Jako první krok radí provést osvětu mezi žáky, a to ve spolupráci s učiteli. K tomu byla vypracována sada metodických textů, které o tématu pojednávají s ohledem na různý věk dětí. Projekt předpokládá, že v něm budou hledat společné řešení žáci, učitelé i kuchařky.

Budete omezovat plýtvání?

O nezodpovědném plýtvání potravinami a jídlem se v současné době píše a mluví stále častěji. Na některých místech se již pohnuly stojaté vody: Některé supermarkety již prodávají zeleninu a ovoce, které svým vzhledem nesplňují požadavky na ideál krásy. Skupiny dobrovolníků chodí paběrkovat na pole plodiny, které dříve končily jen zbytečně zaorané. Vznikly potravinové banky a každoroční potravinová sbírka. Také ve školních jídelnách se určitě dají najít možnosti, jak na plýtvání upozornit a některé postupy zařadit do každodenní práce. Půjdete do toho?

Zdenka Macháčková – ředitelka Školní jídelny v Chlumci nad Cidlinou

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Příbuzné články:
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Rozežranosttristanka08.02.2018 08:56
mlsné dětiSartuna09.02.2018 06:37
skutečně zdravá školarohlik10.02.2018 16:29
Valentýna12.02.2018 17:13
vařit normálněrohlik13.02.2018 14:16
Pavel Ludvík13.02.2018 16:52
Valentýna13.02.2018 17:58
plýtvánímaticni14.02.2018 06:03
rohlik14.02.2018 09:08
Zobrazit diskusní příspěvky
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi