Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Navštívili jsme konferenci v Ústí nad Labem

11.4.2018 676 5 Pavel Ludvík
V druhém dubnovém týdnu začaly jarní krajské konference portálu Jídelny.cz. Jejich program je namíchaný z více tematických oblastí: věnuje se jídelníčkům, potravinám i manažerským dovednostem. Přednášky hledají odpověď na některé zásadní otázky. Víte, které to jsou a k jakým závěrům účastníci docházejí?

Skladba jídelníčků, začleňování nových pokrmů a potravin do denní stravy, komunikace se strávníky a motivace podřízených ke změnám – to vše jsou témata, která vedoucí školních jídelen pálí nebo je považují za zajímavé. Proto není divu, že stovky z nich projevily zájem se zúčastnit jarních krajských konferencí, které se na uvedené oblasti zaměřují. Jen v prvním týdnu cyklu těchto akcí si kolem 280 vedoucích vyslechlo v Hradci Králové, Liberci, Ústí nad Labem a Plzni přednášky hlavních lektorů Bc. Anny Packové a Ing. Vladimíra Bureše.

Svačinky v jídelníčcích

Bc. Anna Packová - Krajské konference 2018Na úvodním ranním školení Anna Packová připomněla, že zdravé svačiny nelze připravovat jen se zřetelem na nejnovější doporučení, ale že je také třeba dodržovat platnou legislativu (buď spotřební koš nebo pamlskovou vyhlášku) a finanční normativy, záleží i na možnostech místního trhu a zejména je nutné respektovat stravovací návyky dětí.

Podtrhla nutnost komunikace s vedením a s pedagogickým sborem: zejména spolupráce s učitelkami v MŠ a příjemné prostředí při stolování je jedním z hlavních faktorů, který se podílí na nenucené oblibě jídel.

Lektorka přinesla množství tipů a zkušeností s přípravou a konzumací svačin v MŠ a prakticky ukazovala, jak lze skloubit výživová doporučení, požadavky na chuť i technologické postupy přípravy.

V druhé části školení se s velkým ohlasem setkaly předložené jídelníčky z různých MŠ a jejich rozbor. Účastnice mohly diskutovat nad řadou konkrétních chyb, které v ukázkách nalezly.

Lze vyjít vstříc požadavkům strávníků?

V první z bloku přednášek hlavního programu Anna Packová na mnoha praktických příkladech ukazovala, že cesta, jak řešit rozličné požadavky strávníků, vede přes vzdělávání kuchařek, přes zvyšování jejich flexibility, přes větší spolupráci s pedagogy. Jídelna dokáže vyhovět strávníkům (a současně plnit požadované nutriční požadavky), když se nebude bát nových směrů, když podle možností bude seznamovat děti s novými surovinami a při přípravě pokrmů ustavičně hledat nové cesty. Za velmi důležitý lektorka označila způsob, jakým jsou obědy na talíři podávány strávníkům: to, jak se stejná jídla servírují v různých jídelnách, mohli všichni shlédnout a porovnat na promítaných fotografiích.

Přednáška upoutala bezprostředností projevu, kupou praktických zkušeností a zápalem pro školní stravování. V diskusi některé účastnice nadšení přednášející nesdílely a její postřehy označovaly za pohádku, avšak ony samy jinou cestu vpřed nedokázaly navrhnout.

Jak to vidí lektorka

Na otázku, jaké jsou reakce publika v různých městech na přednášky, Anna Packová uvedla: „Reakce jsou obdobné ve všech městech, kde jsme zatím byli. Nejvýraznější byly ovšem tady v Ústí nad Labem, kde padl dotaz, jak motivovat kuchařky k práci. Jinak vidím, že posluchačky jsou vděčné za informace, vidím, že si zapisují různé poznatky, jen nevím, jestli se jim do jejich realizace bude chtít, protože svou prací jsou dost pohlcené. Ale určitá skupina žen se chytla a ono „možná to zkusím“ bylo na jejich obličeji vidět.

Netradiční a znovu objevené suroviny

Ing. Zdeněk Hladík - Krajské konference 2018Známý odborník na společné stravování Ing. Zdeněk Hladík vystoupil na konferenci s velmi svižnou přednáškou plnou konkrétních tipů, jak použít v pokrmech červenou čočku, quinou, pohanku a chia semínka a jak je technologicky připravit.

Výhodou červené čočky je podle něho například to, že její barva se v řadě potravin skryje, proto ji doporučil používat např. do bramborového pyré. Standardem se již stalo, že školní jídelny s ní zahušťují polévky, objevují se už i pokrmy s červenou čočkou nasladko. Jiným praktickým tipem lektora bylo, že quinou je třeba hodně ochutit, proto je vhodné ji vařit ve vývaru.

Snad všechny posluchačky dokázaly množství poznatků přednášejícího přenést do svých poznámek, jeho humor tam však určitě zaznamenat nedokázaly.

Zásady správné komunikace

Ing. Vladimír Bureš - Krajské konference 2018V další téměř hodinové přednášce se Ing. Vladimír Bureš věnoval zásadám správné komunikace. Dobře komunikovat by podle něho měl umět každý, protože každý z nás se setkává s druhými lidmi a umění dobré komunikace zlepšuje vztahy. Vedoucí má podřízené pracovníky a je lepší, když na ně nemusí křičet, když s nimi vychází po dobrém.

Lektor vytyčil několik základních prvků, které bychom při komunikace měli dodržovat: naslouchat druhému, potvrzovat jeho sdělení, provést rekapitulaci rozhovoru. Nutné je se upřímně zajímat o druhého, o jeho postoje a stanoviska a snažit se objevit výhody nejen pro sebe, ale i pro druhou stranu. Značný zájem publika vzbudily některé modelové situace.

V přednášce se ukázala velká schopnost lektora vyvolat diskusi, v níž se bez obav mohl projevit každý. Je jen škoda, že jeho vystoupení shlédla už jen menší část obecenstva, výhodou však bylo, že měla velký zájem o věc, byla ochotna diskutovat a společně hledat řešení.

Jak motivovat pracovníky

Na závěrečném školení týkajícím se motivace pracovníků se na všech dosavadních konferencích sešla skupina velmi pozitivně naladěných vedoucích, které mají velký zájem řešit nízkou motivaci některých svých pracovníků. Úvodní diskuse na školení v Ústí nad Labem to jasně ukázala, přítomné vedoucí přinášely jeden příklad za druhým, kdy některá z jejich kuchařek odmítá dodržovat technologické postupy, porušuje zásady bezpečnosti práce, v pracovní době kouří, vyhýbá se plnění některých pracovních úkolů apod. Celé školení shrnulo základní principy a možnosti toho, jak motivovat k výkonu sebe i druhé a všem při zakončení zněla v uších slova lektora: „Nezáleží jen na pracovníkovi, ale i na jeho šéfovi.“

Doprovodný program konference

Nedílnou součástí konferencí jsou stánky vystavovatelů a jejich krátká propagační vystoupení. Někteří ho pojímají čistě propagačně, u jiných se podobá krátké odborné přednášce plné informací. Na konferenci v Ústí nad Labem takto zapůsobilo vystoupení výrobce oděvů nebo dodavatele elektrického kompostéru. Při jejich vystoupeních část publika rychle vytáhla již schované tužky a sešity a rychle si začala zapisovat.

Krajské konference jsou nyní teprve ve svém druhém týdnu, a kdo nehledá jen snadná a rychlá řešení, jistě nebude litovat, když se konferencí zúčastní.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
svačinyolga na druhou12.04.2018 11:49
konferencezdenouš12.04.2018 16:53
Pavel Ludvík13.04.2018 09:28
pracovní 13.04.2018 11:03
konferenceZdenouš13.04.2018 12:20
Zobrazit diskusní příspěvky
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi