Přeskočit na obsah

Stravování v horkých letních dnech

Letní dny přinášejí otázku, zda by se stravování v letním období mělo lišit od stravování v ostatních chladnějších měsících. Podávat polévky? Jaké druhy hlavních pokrmů volit? Jak by měl vypadat pitný režim? Seznamte se zásadami stravování v létě a s hlavními doporučeními.

Autor: Mgr. Jana Broulíková
nutriční terapeut, Litomyšl

Aktualizováno k 21. 5. 2018

V létě, které pro nás znamená nejen období prázdnin a dovolených, ale i sluníčka a občasných horkých dní s tropickými teplotami, vyvstává otázka, zda by se stravování v letním období mělo nějakým způsobem lišit od stravování v ostatních chladnějších měsících. Tento příspěvek se zabývá především různými zásadami a doporučeními, která se týkají stravování a pitného režimu v horkém letním období.

Hlavní zásady

V horkých letních dnech je zcela přirozené, že se vlivem zvýšené okolní teploty snižuje chuť k jídlu. Jistě mi dáte za pravdu, že ve všudypřítomném horku není chuť na jídlo a představa horkého a hutného pokrmu k obědu od konzumace spíše odrazuje. Neznamená to však, že se sníženou chutí se snižuje i výživová potřeba našeho organizmu. Jednoduše řečeno, ať je teplo nebo zima, přijímat stravu prostě musíme, abychom měli dostatek energie k fungování organismu, a to v jakémkoliv počasí i věku. Při vysokých venkovních teplotách je vhodné podávat lehčí a stravitelnější pokrmy a pokrmy bohaté na zeleninu a ovoce, které nás nejen osvěží, ale doplní i nepostradatelnou vodu. Samozřejmě vedle vhodných pokrmů musíme myslet i na dostatečný pitný režim, který je nedílnou součástí správného letního stravování.

Polévky v létě?

Jako oběd se obvykle počítá polévka či předkrm, hlavní pokrm, nápoj a případně doplněk. Polévka jako součást hlavního oběda má svoje místo i v létě, neboť je zdrojem tekutin. Podáváme však raději lehčí zeleninové polévky a lehké zeleninové krémy. Příliš vhodné naopak nejsou hutné, příliš zahuštěné, tučné a smetanové druhy. Co se týká luštěninových polévek, klasické luštěninové zahuštěné jíškou a případně obohacené uzeninou nás v létě rozhodně neosvěží, neboť nejde právě o lehké druhy. Luštěniny přesto do jídelníčku dětí, dospělých i seniorů patří, vhodnější variantou je třeba polévka z červené čočky či polévka zeleninová obohacená malým množství luštěniny jako vložky.

Příjemným zpestřením v horkých dnech, které ale asi ocení více děti než senioři, jsou polévky studené, připravené z ovoce či zeleniny. Vhodným příkladem jsou například španělská zeleninová polévka gazpacho, polévka okurková, melounová nebo jahodová či třešňová. Horkou polévku je v létě možné nahradit i studeným předkrmem třeba ve formě malého kousku pečiva se svěží pomazánkou. U nás však na předkrmy nejsme příliš zvyklí a tuto variantu bych spíše než u malých dětí a seniorů volila jako zpestření u dětí starších.

Hlavní pokrmy

Hlavní pokrmy volíme opět lehce stravitelné, které tolik nezatíží naše stravování. Z masa dáváme přednost méně tučným druhům, snažíme se častěji zařazovat maso drůbeží, králičí a rybí ve stravitelnějších úpravách (vaření, dušení, pečení) doplněné zeleninou případně ovocem. Pokud se to hodí ke konkrétní úpravě, masité či rybí pokrmy můžeme doplnit studeným jogurtovým dipem či dresinkem, jehož lehce nakyslá chuť je velice osvěžující. Vhodnými jsou dále různé zeleninové pokrmy s malým obsahem masa i bez masa doplněné sýrem. Obzvlášť v horkých dnech nejsou příliš vhodné pokrmy smažené, uzené či pokrmy doplněné hutnými zahuštěnými a smetanovými omáčkami.

Luštěniny spíše než ve formě hutných kaší opět raději zařazujeme v menším množství do různých pokrmů, neboť jsou takto lépe stravitelné. Příkladem může být častější zařazení malého množství luštěnin například do zeleninového rizota, doplněk přílohy nebo přídavek malého množství luštěniny jako součást různých obědových salátů. K plnění spotřebního koše nám pomůže i použití luštěninové mouky.

Z příloh volíme častěji různé druhy těstovin, rýži, brambory, které mohou být obohacené zeleninou. Mezi méně vhodné pak zajisté patří kynuté knedlíky. Když už knedlíky, volíme raději bramborové noky, knedlíky kypřené sněhem nebo například knedlíčky z tvarohového těsta doplněné ovocnou omáčkou.

Saláty a doplňky hlavního pokrmu

Velmi vhodnou variantou osvěžujícího a lehkého oběda v parném létě jsou obědové saláty, mohou být zeleninové s přídavkem drůbežího masa, masa rybího, sýru či těstovinové doplněné lehkým jogurtovým dresinkem, ne však majonézou. Majonéza je značně tučná a navíc se za vysokých teplot rychle kazí. Obědové saláty pro zpestření můžeme zařadit starším dětem, občasnému zařazení bych se nebránila ani u dětí v mateřské školce. V případě seniorů mám lepší zkušenosti se zařazením například těstovinového salátu spíše k večeři jako náhrada teplé večeře.

Saláty z čerstvé zeleniny či ovoce jsou v létě tím pravým doplňkem hlavního pokrmu. Nic nás v teple tak neosvěží jako lehký zeleninový salát doplněný třeba citronovou zálivkou. Stejně osvěžující je i doplnění zakysaným mlékem nebo jogurtem. Zakysané mléčné výrobky se velmi hodí také jako vhodný lehký doplněk, který je díky svojí lehce nakyslé chuti mnohem vhodnější než sladký dezert či zmrzlina. Velmi osvěžujícím doplňkem jsou jogurtové nápoje, zakysaná mléka nebo ovocné koktejly.

Pitný režim

Zmínit se o pitném režimu v horkém letním počasí je opravdovou nutností. Pozor na pravidelné doplňování tekutin si musíme dávat všichni, náš organizmus se ochlazuje pocením, při kterém ztrácíme významná množství vody a minerálních látek. U dětí a seniorů ale musíme být mnohem bdělejší, děti jsou aktivnější a také citlivější ke ztrátám vody, senioři pak mají snížený pocit žízně a na tekutiny zapomínají.

Jsme-li rozpálení horkem a potřebujeme zahnat žízeň, máme tendenci se uchylovat k pití přechlazených nápojů s pocitem, že studené nás přece osvěží nejlépe. K zahnání žízně se však o mnoho lépe hodí nápoje pokojové teploty, které nezpůsobí teplotní šok a lokální překrvení. Mezi vhodné druhy tekutin patří samozřejmě kohoutková pitná voda, kterou však můžeme vylepšit přidáním šťávy z citrusů, bylinkami či kousky ovoce.

Dalšími vhodnými nápoji jsou balené pramenité, kojenecké a slabě mineralizované vody bez cukru a oxidu uhličitého. Neslazené ovocné a bylinné, případně slabé zelené či černé čaje, nepodáváme je ale horké, mnohem vhodnější jsou o pokojové teplotě. Pitný režim můžeme zpestřit i vodou ředěnými ovocnými džusy. Konzumace přeslazených nápojů typu limonád, kolových nápojů a slazených ovocných nápojů, není příliš vhodná, neboť obsažený cukr ještě zvyšuje pocit žízně. V tomto případě je pak mnohem lepší vodu slabě ochutit ovocným sirupem

Pozor na hygienu

Během horkých letních dní je třeba ve zvýšené míře dbát nejen na vhodné stravování a dodržování pitného režimu, ale i na správné dodržování hygienických zásad při přípravě pokrmů, při manipulaci s potravinami i při jejich skladování. Mějme na paměti, že v tomto období potraviny mnohem rychleji podléhají zkáze a právě nevhodné zacházení s potravinami a nesprávná příprava pokrmů je často příčinou průjmových onemocnění, která se v létě vyskytují přeci jen častěji než ve zbylých měsících roku.


Mgr. Jana Petrová – nutriční terapeut, Litomyšl

Autor: Mgr. Jana Broulíková
nutriční terapeut, Litomyšl

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se