Přeskočit na obsah

Minimální množství cukru ve spotřebním koši je jasně dáno

Ministerstvo školství rozeslalo mail, v němž zaujalo jasné stanovisko ke spodní hranici tolerance u spotřeby cukrů a tuků. Jak to tedy s minimální spotřebou těchto potravin je? Seznamte se závěrem ministerstva.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Na podzim 2017 jsme vás informovali o rozdílných pohledech na spodní hranici tolerance cukrů a tuků ve spotřebním koši a o problémech, které to vyvolává. Nejasná formulace ve vyhlášce o školním stravování způsobuje, že někdo spotřebu v těch dvou skupinách chápe v rozmezí 0–100 %, jiný v rozmezí 75–100 %.

Situace si je vědomo i Ministerstvo školství, které v polovině dubna 2018 rozeslalo mail, v němž se k problému jasně vyjadřuje: spotřebu tuku a cukru je nutné dodržovat v rozmezí 75–100 % normy.

Vyjádření MŠMT k tukům a cukrům

Toto stanovisko ke spotřebě cukrů a tuků lze najít i na stránkách MŠMT.

Jasný názor MŠMT je třeba velmi ocenit. Kladně lze hodnotit i poznámku v závěru mailu, že nejednoznačnou formulací tolerance u cukrů a tuků se bude MŠMT zabývat.  Bylo by ale potřeba učinit i další kroky a odpovědět na další otázky:

  • Je taková spotřeba cukru v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky?
  • Je možné v jídelnách základních a středních škol takové množství cukru prakticky v obědech použít?
  • Jak řešit sledování zvýšeného příjmu skrytého cukru?
  • Nedochází ke kolizi požadavků Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví a Vyhlášky o školním stravování?

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Valentýna

    Bílá smrt
    Když jsem si ťukla na spotřební koš, tak mám cukr k 24. 4. zatím na 55 %. Pestrost stravy dodržujeme, hygiena nás pochválila. A protože vaříme jen obědy a do konce měsíce máme už jen ovoce a zeleninu jako moučník, žádné sladké jídlo, pijeme čaj (pro celou školu – 700 lidí – sladíme 1 kg cukru) a pijeme hodně vodu nebo mléko bez příchutí, tak už to asi nedoženeme. Co s tím? Podle doporučení MŠMT bych tedy musela každému dítěti dát k obědu každý den ještě navíc 3 kostky cukru. Domnívám se, že to je nesmysl. Nemohla by se naše ministerstva domluvit a vydat jasné stanovisko? Má jídelna „vychovávat“ ke zdravému způsobu života nebo plnit břicha sladkým balastem?

  • Autor: dudek

    Cukr
    My neplníme cukr na 75%, máme méně. Hygiena neřekla nikdy nic, a ČŠI také ne.

  • Autor: sonča 5

    Spotřeba cukru
    Krásný den,
    opět další stanovisko.??Chceme mít děti zdravé,skrytých cukrů mimo školu spotřebují myslím dost a mi jim ještě přidáme.Jsme gymnázium,mladí se naučili pít vodu a jsou spokojeni i když mají na výběr další 2 nápoje.Moučníky nepečeme – z personálních důvodů se nedá stihnout-nahrazuji ovocem.Čaj vaříme jednou týdně – ovocný nebo černý – spotřeba 1 kg cukru. Saláty děláme s minimem vody do zálivky s bylinkami .Kde mám ten cukr vzít.Přeci na konci měsíce nenasypu dětem do sáčku domů půl kila cukru.Tak nevím,asi už jsem stará a nerozumím tomu.Krásné slunečné jaro a práci s dobrou náladou

  • Autor: majka1

    spotřeba tuku a cukru
    Je to jako v Kocourkově – nejdříve máme snižovat tuky a když začneme smažit v konvektomatech zase je máme zvýšit. S cukry je to stejné – už jsem zažila, že mi inspekce napsala do zápisu nízkou spotřebu cukru a učitelé se nás ptali, jestli budeme ke každému obědu přidávat kostku cukru jako bonus a měli z toho legraci. K čemu jsou tedy v příloze 1 vyhlášky tyto věty : 2. Spotřeba potravin odpovídá měsíčnímu průměru s přípustnou tolerancí + – 25 % s výjimkou tuků a cukru, kde množství volných tuků a volného cukru představuje horní hranici, kterou lze snížit.3. Množství zeleniny, ovoce a luštěnin lze zvýšit nad horní hranici tolerance. ? Člověk už v tom opravdu tápe a neví, co si vybrat.

  • Autor: Sartuna

    cukr
    Souhlasím, také v tom mám zmatek. Plníme cukr 55-70% (2x měsíčně sladké jídlo, mírně slazený čaj, trochu do salátů, občas moučník k obědu). Před rokem a půl u nás byla ČŠI a chtěla mi dát do zápis nízkou spotřebu cukru (i když ji to dle jejích slov velmi mrzí, ostatní komodity plníme dobře), ale ukázala jsem ji právě vyhlášku 107, s tím, že je definována pouze horní hranice spotřeby cukru. Poté kontrola od zápisu ustoupila. Také si myslím, že děti mají sladkostí ažaž. Ani nevím, kam bych cukr dávala, snad kostky cukru po obědě jako dezert 🙂