Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Přečetli jsme za vás v květnu a červnu 2018

16.7.2018 332 0 Pavel Ludvík
Seznamte se s výběrem zajímavých informací o potravinách, pokrmech a stravování, které se v médiích objevily na jaře a začátku léta. Víte o nových případech salmonelózy, o obědech zdarma na Slovensku, nebo o zloději, opakovaně vykrádajícím školní jídelnu?

Průjmovité onemocnění u strávníků v Hradci Králové

Alimentární nákazy jsou postrachem všech stravovacích zařízení. V červnu se v českých médiích objevilo několik zpráv o průjmovitém onemocnění 81 lidí v Hradci Králové. Všichni konzumovali pokrm v jednom hradeckém bistru. Již první vyšetření postižených osob i vzorků potravin ukázala přítomnost zlatého styfylokoka. Tento mikrob produkuje v potravinách nebo pokrmech toxin, který u strávníka vyvolává zvracení, průjmy a výraznou nevolnost. Stav nemocných se však velmi rychle zlepšuje.

Zlatý stafylokok se do pokrmů obvykle dostane z hnisavého onemocnění kůže na rukou některého z pracovníků provozu. Stačí malá zanícená ranka na ruce, nebo nedostatečně ošetřené říznutí a problém je na světě.

Podle informací na stránkách KHS v Hradci Králové , Policie ČR provádí v souvislosti s tímto případem šetření ve věci podezření ze spáchání přečinu ohrožování závadnými potravinami.

Salmonelóza ve školách v Belgii

Průjmy po požití pokrmů nejsou zvláštností ani ve vyspělých západoevropských zemích. Jak uvedl server Eurozprávy, na konci května se příznaky salmonelózy projevily u 225 dětí z 38 mateřských a základních škol v oblasti měst Kortrijk a Oudenaarde na západě Belgie. Všechny školy nakupovaly potraviny od jednoho výrobce lahůdek. Jaké štěstí, že u nás máme pamlskovou vyhlášku, která u lahůdkářských výrobků neumožňuje ve školách prodávat téměř nic a tudíž se nikdo nemůže nakazit...

Sezónní potraviny a bylinky

Krátké video  na stránkách Asociace školních jídelen informuje o pokusech některých školních jídelen uplatnit recepty ze starých kuchařek s využitím sezónních potravin a pokrmy dochucovat bylinkami. Na toto téma dokonce vznikl společný projekt Olomouckého a Pardubického kraje. Jídelny se snaží nakupovat potraviny u místních dodavatelů, potýkají se však s tím, že jich v okolí není dostatek. Jídla jsou zdravější a jak tvrdí strávníci v uvedeném videu, změna je poznat i na chuti.

Podobné potraviny jsou prý levnější než polotovary, ovšem ostravské Události v regionech tvrdí, že je to právě opak.

Právě tato zpravodajská relace přináší zajímavou reportáž z mlékárenské výrobny, která místním mlékem a mléčnými výrobky zásobuje školní jídelny v okolí.

Věřme, že k podobným pokusům dochází v mnoha školních jídelnách, a to i bez projektů, a že v řadě míst to nejsou jen ojedinělé pokusy, nýbrž běžná praxe.

Na Slovensku školní obědy zadarmo?

Na Slovensku se zcela vážně začíná diskutovat o tom, že školní obědy budou zcela zdarma. Opatření by se mělo týkat všech dětí v posledním ročníku MŠ a na 1. a 2. stupni ZŠ a náklady ve výši 106 mil. EUR by hradil stát. Obědy zdarma by měly výrazně pomoci rodinám s více dětmi a rodinám sociálně slabým.

Mnozí jsou v rozpacích, ale jiní toto opatření vítají, protože rodin v hmotné nouzi je v SR mnohem více než v ČR. Současně se však v diskusích uvádí, že nejprve je třeba vybavit školní jídelny materiálně, personálně, dát kuchařkám adekvátní platy a potom teprve je možné dělat populistické kroky.

A takovým krokem obědy zdarma jsou, podobně jako před lety vlaky zdarma. Stačí si vzpomenout na nával na nádražích, když stát začal studentům v plné míře dotovat cestování vlakem. Podobného scénáře se obávají i slovenské školní jídelny. Vybavením ani personálně nejsou připraveny na to, že místo obvyklých 70 % dětí se jich bude stravovat 100 %.

Obědy pro nemajetné děti

Stravování sociálně slabých dětí se již léta řeší i v ČR. Existuje několik zdrojů, z nichž je možné čerpat finance na školní obědy pro tyto strávníky, podporu poskytuje například ministerstvo práce nebo některé neziskové organizace. O finanční prostředky je však potřeba si požádat, to je pro některé školy a kraje problém. Podle informací ze serveru Idnes nepožádalo o dotaci na tyto účely celkem 5 krajů. Například v Ústeckém kraji se zdál ministerský program málo motivační, chtěli zřídit vlastní, ale na ten zastupitelstvo neuvolnilo finance. Někdy o dotované obědy nestojí ani rodiče, kteří mají strach, že přijdou o sociální dávky. A tak se pro nespotřebované peníze hledá jiné využití.

Pro běžného občana není běžné, že neví, co s penězi, pro státní správu ano…

Máte dobře zabezpečené sklady?

Nejen banky, zlatnictví nebo prodejny s elektronikou jsou v hledáčku zájmu zlodějů. Na Mostecku byly opakovaně vykradeny sklady jedné školní jídelny: luštěniny, olej, koření, čaje, máslo, sýry, mycí prostředky nebo dokonce metrák masa. Lup pak zloděj rozprodával náhodným lidem. V diskusi pod článkem nechybí údiv nad lidmi, kteří si na ulici od neznámého člověka koupí kilo masa. O prázdninách toho ve školních jídelnách zloději moc neukradnou...

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi