Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Luštěniny ve školním stravování (3)

12.11.2018 652 0 Jana Spáčilová
Marně si lámete hlavu s tím, jaké recepty z luštěnin dětem nabídnout, aby byl splněný spotřební koš a jídlo neskončilo v odpadu? Nechte se inspirovat následujícími recepty, které nejenom skvěle chutnají a vypadají, ale také odpovídají zásadám správné výživy.

Aktualizováno k 1. 10. 2018.

Pokrm z luštěnin se rovná kaše s párkem nebo vejcem a chlebem? Nemusí to být jediná kombinace. Variant, jak luštěninami zpestřit jídelníček školáků a nalákat je na nové chutě, je nespočet. U některých pokrmů ani školáci nemusí poznat, že jsou z luštěnin. Chce to hledat recepty, zkoušet a hlavně se nevzdávat. První neúspěch nemusí vždy znamenat konec snahy. Uvedené recepty odpovídající zásadám správné výživy vám mohou být inspirací.

Cizrnovo-tuňáková pomazánka – 10 porcí pro dospělé

Cizrnová mouka 300 g, konzervovaný tuňák 200 g, horká voda 700 ml, cibule, česnek, plnotučná hořčice

Do instantní cizrnové mouky nalijeme horkou vodu a důkladně rozetřeme do hladké pasty. Přidáme tuňáka, nakrájenou cibuli, česnek, hořčici a vše rozmixujeme. Můžeme dochutit citrónovou šťávou. Natřeme na pečivo a ozdobíme zeleninou.

Pomazánka ze sójových bobů – 10 porcí pro dospělé

Vařené sójové boby 130 g, česnek 10 g (čistá hmotnost), máslo 50 g (můžeme nahradit pomazánkovým máslem, margarínem), roztíratelný sýr 250 g, drcený kmín 1 g, sůl 10 g, pažitka 10 g

Uvařenou sóju rozemeleme na masovém strojku, přidáme prolisovaný česnek, máslo, sýr, kmín, sekanou pažitku a vše vyšleháme do pěny. Natřeme na pečivo a doplníme zeleninou. Pomazánku můžeme připravit i z jiného druhu luštěniny.

Luštěninová polévka aneb Co se do hrsti vejde – 10 porcí pro dospělé

Čočka 50 g, hrách 50 g, fazole 50 g, ovesné vločky 100 g, kořenová zelenina 300 g (čistá hmotnost), voda 2500 ml, mouka hladká 80 g, olej 50 g, cibule 70 g (čistá hmotnost), česnek 30 g, sůl, majoránka

Čočku, hrách a fazoli přebereme, propláchneme, necháme nabobtnat, poté slijeme vodu, zalijeme čerstvou a uvaříme každý druh zvlášť. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a krátce restujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu a uvaříme. Nakonec do polévky přidáme luštěniny i s vývarem, ovesné vločky, majoránku a třený česnek a vaříme ještě 10 minut.

Fazolový guláš aneb Cestujeme do Mexika – 10 porcí pro dospělé

Fazole 550 g, cibule 200 g, rajčatový protlak 300 g, bílé zelí 400 g, olej 40 ml, česnek 30 g, bobkový list 1 ks, kmín drcený, sůl, petrželová nať

Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji, přidáme fazole, bobkový list, zalijeme vodou a mírným varem vaříme doměkka. Poté k fazolím přidáme i nastrouhané zelí, kmín, rajský protlak a ještě vaříme asi 15 minut. Pokrm má obsahovat jen málo tekutiny. Nakonec dochutíme solí a petrželovou natí. Podáváme s chlebem.

Bílé fazole po florentinsku – 10 porcí pro dospělé

Bílé fazole 1 kg, rajčatový protlak 200 g, rajčata 200 g, celer 200 g, olej 6 lžic, česnek 8 stroužků, mletá paprika, sůl

Fazole přebereme, propereme a přes noc je namáčíme. K připraveným fazolím přidáme olej, česnek, mletou papriku, nakrájená rajčata, na kostičky nakrájený celer a uvaříme doměkka. Přidáme rajčatový protlak a osolíme. Podáváme s chlebem nebo bramborem.

Sójová kaše se špenátem – 10 porcí pro dospělé

Vařené pasírované sójové boby 750 g, špenát listový 750 g, cibule 2 větší, sůl, tuk 125 g, česnek 5 stroužků

Jemně sekanou cibulku zpěníme na tuku, přidáme spařený pasírovaný nebo mletý špenát, propasírovanou sóju a necháme podusit. Podle chuti osolíme, okořeníme česnekem a je-li třeba, zředíme mlékem nebo zeleninovým vývarem.

Šoulet aneb Čočka a kroupy z trouby – 10 porcí pro dospělé

Čočka 550 g, kroupy 300 g, kořenová zelenina 300 g, olej 100 ml, cibule 150 g, česnek 10 g, sůl 15 g

Čočku uvaříme doměkka. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a uvaříme na skus. Kroupy přebereme, propláchneme, uvaříme v osolené vodě a scedíme. Kroupy a čočku umeleme na masovém strojku. Na oleji dorůžova osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme pomleté kroupy, čočku, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, osolíme a důkladně promícháme. Směs vložíme do pekáče a zapečeme. Podáváme s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem výraznější chuti.

Hrachové karbanátky aneb Hrách hraje na schovávanou – 10 porcí pro dospělé

Hrách 700 g, vařené brambory 150 g, vejce 3 ks, šunka 150 g, sůl, majoránka, česnek, olej 230 ml, strouhanka 100 g, vejce 90 g na obalení

Hrách uvaříme doměkka a spolu s vařenými bramborami prolisujeme. Přidáme vejce, na kostičky nakrájenou šunku, prolisovaný česnek, osolíme a okořeníme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme karbanátky a obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme.

Čočkový eintopf aneb Oběd z jednoho hrnce – 10 porcí pro žáky II.stupně ZŠ

Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) 300 g, cibule 200 g, pórek 200 g, olej 75 ml, rajský protlak 150 g, čočka 700 g, brambory 700 g, hladká mouka 60 g, ocet, sůl

Na oleji podusíme cibuli nakrájenou najemno a kořenovou zeleninu na kostičky. Přidáme rajský protlak, předem namočenou čočku a zalijeme vodou. Ochutíme octem a přivedeme k varu. Asi po 15 minutách přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Podle potřeby zahustíme moukou, osolíme a ještě chvíli povaříme. Podáváme s pečivem a kyselou okurkou.

Cizrnový salát aneb Křupavý oříškový mls – 10 porcí pro dospělé

Cizrna 300 g, lískové oříšky 200 g, jablko 400 g, citrón 2 ks, sůl, mletá skořice dle chuti, zakysaná smetana

Cizrnu uvaříme doměkka, necedíme ji a ještě do horkého vývaru přidáme krájená nebo strouhaná jablka (zbavená slupky a jádřinců), pomačkáme a zakapeme citrónovou šťávou. Přidáme drcené lískové oříšky, sůl, mletou skořici a necháme vychladit. Po vychlazení spojíme zakysanou smetanou. Podáváme s grahamovou tyčinkou.

Připravuje Vaše školní jídelna zajímavý a hlavně osvědčený luštěninový pokrm? Podělte se o něj s ostatními.

Mgr. Jana Spáčilová – Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi