Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Polévka na každý den v roce (1)

19.11.2018 467 0 Romana Opršalová
Polévky nejsou právě oblíbené. Připravujete ve své školní jídelně nějakou polévku, kterou vaši dětští strávníci milují a dokonce si chodí přidávat? Ve školní jídelně v Českém Brodě se pokusili připravit na každý den jinou polévku, aby se celý rok žádná neopakovala, a některé dětem tak chutnaly, že si chodily přidávat i vícekrát.

V naší školní jídelně v Českém Brodě ZŠ Žitomířská minulý školní rok proběhla úspěšná akce pod názvem Rok polévek. Celý školní rok jsme s kolegyněmi věnovaly zvýšenou pozornost právě polévkám. Loni v červnu jsme se rozhodly zkusit vymyslet a také připravit na každý den jinou polévku, což byla pro nás velká výzva. Chtěly jsme ukázat, že něco tak obyčejného jako polévka má mnoho podob, chutí a vůní. Vždyť polévky se dají připravit na mnoho různých způsobů, takže nám na některé ani školní rok nestačil.

Na jídelníčku se během školního roku postupně objevilo 160 různých polévek a také asi 20 předkrmů, neboť ne vždy připravujeme polévky. Zejména v letních měsících oživujeme naše jídelníčky studenými předkrmy, které jsou velice oblíbené, a to nejen u dětí, ale i u dospělých strávníků.

Co se týká skladby polévek, začátek Roku polévek byl jednoduchý, ale po pololetí to začalo být obtížnější. Mnoho receptů jsme hledaly na internetu, v časopisech, na školení a v různých kuchařkách, jak moderních, tak po našich babičkách. Různě jsme si receptury upravovaly, aby byly vhodné pro dětské strávníky a také pro náš provoz. Do finančního limitu jsme se vešly. Tolerance byla a tak se dalo experimentovat. K levnějšímu jídlu mohla být dražší polévka nebo se cena vyrovnala zase další dny a celkově nás tato akce nijak finančně nezatížila.

Krémové polévky

Před pár lety si cestu k českým strávníkům probojovaly polévky jako dýňová a mrkvová. U nás jsou krémové polévky v oblibě. Mají výhodu v tom, že vaříte čerstvou surovinu a tyčovým mixérem rozmixujete. Tyto polévky jsou převážně zeleninového základu. Méně tradičními polévkami, které jsme během Roku polévek zařadily, byly např. cuketová se sušenými rajčaty, dýňová s čočkou, fenyklová, kapustová s ajvarem, rajčatová s krevetami a kokosovým mlékem, atd.

Dýňová polévka s čočkou – 10 porcí

Suroviny: dýňové pyré 600 g, smetana 80 g, brambory 350 g, čočka salátová 100 g, máslo 20 g, petržel, sůl, libeček.

Brambory uvaříme, rozmixujeme, přidáme dýňové pyré a krátce povaříme. Jako vložku použijeme salátovou čočku nebo si uvaříme červenou neloupanou čočku. Zjemníme smetanou a máslem a dochutíme bylinkami. Tato polévka se hodí jak na podzimní dny, tak i během celého roku.

Vývar – královna polévek?

Nezapomněly jsme ani na polévky vývarové, které jsou u dětí oblíbené. Snažíme se připravovat vývary přes noc, takzvaným pomalým vařením. Vývar je pak opravdu kvalitní a silný. Používáme různé druhy masa a drůbeže. Mezi populární polévky patří klasická hovězí polévka s masem a nudlemi, vývar s játrovou zavářkou, ale i slepičí, kachní, kuřecí, bažantí a krůtí vývar. S dobře zvolenou vložkou do polévky a vždy doplněnou o zeleninu je to opravdu královna mezi polévkami.

Polévky mezinárodní kuchyně

Během roku překvapujeme naše strávníky mnoha různými akcemi. Zařazujeme jídelníčky zaměřené například na nějaký stát nebo roční období. V průběhu Roku polévek proběhly týdny kuchyní z Rakouska, Německa, Skandinávie, Španělska, Itálie aj. Objevily se tedy zajímavé polévky světových kuchyní jako minestrone, bouillabaisse, gazpacho, alpská zeleninová, italská rajčatová nebo španělská česnečka. Dětem velmi chutnala italská rajčatová s mozarellou a bazalkou, označila bych ji jako top, chodily si přidávat, některé i vícekrát.

Italská rajčatová polévka s mozarellou a bazalkou – 10 porcí

Suroviny: rajčatový koncentrát 60 g, drcená rajčata 700 g, mouka hladká 10 g, mouka cizrnová 10 g, olej 50 g, cukr 30 g, mozarella 170 g, cibule 50 g, bazalka čerstvá, sůl, máslo, italské bylinky.

Na cibulce orestujeme rajčatový koncentrát, přidáme drcená rajčata, jíšku a povaříme. Dochutíme a před podáváním přidáme čerstvou bazalku a vložíme na kostičky nakrájenou mozarellu.

Polévky krajové

Samozřejmě jsme nezapomněly ani na národní polévky. Vaříme je průběžně, celý týden jsme ale věnovaly krajové kuchyni a tak se podávalo krkonošské kyselo, valašská kyselica, demikát-brynzová polévka, chebská kulajda. Polévky to jsou poměrně vydatné, dají více práce při přípravě a hodí se spíše do zimního období, kdy se každý rád zahřeje dobrou vydatnou polévkou. Dospělí je mají rádi, děti si stále vybírají, a to podle použitých surovin, vzhledu, nálady a také podle spolužáků.

Chebská kulajda – 10 porcí

Suroviny: brambory 700 g, mouka hladká 25 g, mouka cizrnová 25 g, ocet 50 g, vejce 3 ks, mražené lišky 100 g, smetana 150 g, cukr 50 g, olej 50 g, kopr čerstvý 20 g, sůl, kmín.

Připravíme si jíšku, zalijeme vodou nebo vývarem, povaříme a přidáme uvařené brambory. Na oleji orestujeme nasekané lišky a krátce povaříme v polévce. Nakonec přidáme nakrájená na měsíčky vařená vejce, ocet, cukr a smetanu. Na závěr dáme nasekaný kopr.

Romana Opršalová – vedoucí školní jídelny Český Brod

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Příbuzné články:
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi