Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Školní oběd – výběr ze dvou pokrmů

23.1.2019 1271 7 Jana Spáčilová
Na jedničku ryba na bylinkách s bramborem, na dvojku svíčková na smetaně s knedlíkem. Které jídlo si asi děti vyberou na oběd? Je to vhodná kombinace na výběr, co myslíte? Šlo by pokrmy poskládat lépe? Více v následujícím článku.

Aktualizováno k 1. 1. 2019.

Včera a dnes

Původním záměrem zavedení možnosti výběru oběda z více variant bylo umožnit strávníkovi rozhodnout se pro pokrm, který více preferuje, případně který je ochoten sníst a je pro něj přijatelnější. Nutno upozornit, že základní myšlenkou pro zavedení oběda ve více variantách bylo vytvořit nabídku z obdobných pokrmů neboli pokrmů obsahujících stejnou nebo velmi podobnou hlavní složku. Tuto službu můžeme označit za komfort pro strávníka, který se při výběru oběda svobodně rozhoduje a z jídelny může odejít nasycený.

Spokojeně najedený strávník je přece přáním každého zaměstnance školní jídelny. Chuťové preference mezi dětmi jsou různé, některé z nich mají doslova potravinovou averzi vůči některým potravinám a pokrmům a možnost výběru pro ně může být šancí se dosyta najíst a nezůstat v době oběda hladové.

Některé školní jídelny však původní myšlenku nabídky z více pokrmů nerespektují (na druhou stranu je spousta jídelen, kde to dokonale funguje) a strávníci dostávají na výběr zcela odlišné pokrmy. Co bylo důvodem pro odchylku od původního záměru? Zejména tlak dětí, rodičů, učitelů a jiných zaměstnanců škol a jejich vybíravost v jídle. Důsledkem pak může být to, že dítě v jídelníčku „kličkuje“, vybírá si pouze oblíbené pokrmy, dvakrát do týdne má sladký pokrm, luštěniny a ryby neochutná vůbec. To pak může být v rozporu s cílem školního stravování: zajistit pestrou stravu a optimální spotřebu hlavních potravinových skupin.

Školní jídelna působí současně jako zařízení výchovné, kde by se žáci měli naučit jíst všechny nutričně hodnotné potraviny a ne si vybírat pouze ty oblíbené.

Jak správně na to?

Stačí se vrátit k původnímu záměru a držet se hesla obdobných pokrmů nebo nabídnout stejnou či podobnou potravinu v různých kulinářských úpravách. Z pohledu zastoupení jednotlivých živin by měly být pokrmy co nejpodobnější.

Konkrétně to znamená v rámci jednoho oběda nabídnout např. špenát nebo jako druhou variantu kapustu, dva pokrmy rybí (rybu pečenou na másle nebo rybu na zelenině, případně smaženou rybu), dva pokrmy luštěninové (čočku, hrách či jinou luštěninu nebo alespoň luštěninu přidat k příloze – např. rýže s čočkou), dva pokrmy masové (vhodné je kombinovat vepřové a hovězí maso, protože „červená“ masa jsou dobrým zdrojem železa, drůbeží maso obsahuje železa méně), dva pokrmy bezmasé (sladký pokrm je vhodné kombinovat s bezmasým slaným pokrmem), kuře nebo králíka či jiné drůbeží maso (může být však také maso vepřové i hovězí), květák nabídnout společně s brokolicí nebo kapustou apod.

Příklad kombinace více variant obědů

Pečená tilápie na másle, vařené brambory, okurkový salát

Vhodná další varianta:
• Špagety s tuňákem, rajčatový salát
• Masové koule (s rybím masem), rajská omáčka, těstoviny
• Pečená ryba v těstíčku, šťouchané brambory, broskvový kompot
• Rybí karbanátky s ovesnými vločkami, vařené brambory sypané pažitkou, okurkový salát

Nevhodná varianta:
• Vepřový řízek, bramborová kaše, rajčatový salát
• Francouzské brambory

Dušený špenát, vejce, vařené brambory

Vhodná další varianta:
• Vepřový plátek, dušená kapusta, vařené brambory
• Vepřová kýta pečená, dušené červené zelí se žampiony, vařené brambory
• Fazolové lusky na smetaně s koprem, vejce, vařené brambory

Nevhodná varianta:
• Dukátové buchtičky se šodó krémem (k bezmasé variantě by mohly být také, ale k dušenému špenátu chceme nabídnout jeho podobnou variantu)
• Vepřové nudličky, dušená rýže, mrkvový salát

Králík pečený na zelenině, dušená rýže

Vhodná další varianta:
• Pečená kuřecí prsa, dušená rýže, broskvový kompot
• Králík na paprice, těstoviny
• Krůtí nudličky ve vlastní šťávě, šťouchané brambory, mrkvový salát
• Vepřová pečeně, dušená mrkev, vařené brambory

Nevhodná varianta:
• Těstoviny penne se sýrovou omáčkou, okurkový salát
• Žemlovka s tvarohem

Fazolový guláš, okurek, chléb

Vhodná další varianta:
• Čočkové biftečky, bramborová kaše, rajčatový salát
• Chilli con carne (s fazolemi) v tortille
• Bramborový guláš se sójou, chléb
• Kuřecí plátek, mozaiková rýže (rýže s čočkou), mrkvový salát

Nevhodná varianta:
• Zeleninové rizoto sypané sýrem, okurek
• Pohankové palačinky s tvarohem a jahodami

Zeleninové rizoto sypané sýrem, okurek

Vhodná další varianta:
• Kynuté meruňkové knedlíky sypané tvarohem
• Zapečené brambory s brokolicí
• Rýžový nákyp se švestkami
• Zeleninový kuskus sypaný sýrem, mrkvový salát

Nevhodná varianta:
• Ražniči z vepřového masa, šťouchané brambory, mrkvový salát s ananasem
• Hovězí svíčková na smetaně, houskový knedlík

Závitek z vepřového masa, dušená rýže, salát z červené řepy

Vhodná další varianta:
• Hovězí maso na tymiánu, dušená rýže, zelný salát
• Vepřový plátek přírodní, bramborová kaše, mrkvový salát
• Karbanátky (vepřové a hovězí mleté maso), vařené brambory, hruškový kompot

Nevhodná varianta:
• Žemlovka s tvarohem a jablky
• Těstovinový salát s brokolicí a vejcem

Mgr. Jana Spáčilová – Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Sestavení jídelníčku dle nutričního doporučeníKakytka23.01.2019 07:52
jedno jídlo a pořádně...jupa06.02.2019 12:17
VyberJanka10.02.2019 09:33
alexandra Košťálová19.02.2019 12:20
Ola_M.22.02.2019 22:21
Prosím mluvte českyjídelan18.03.2019 10:19
Pavel Ludvík18.03.2019 12:02
Zobrazit diskusní příspěvky
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi