Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Kurz zdravých pomazánek a svačinek

21.1.2019 772 1 Kateřina Slabíková
Chcete dětem a rodičům přiblížit vaši školní jídelnu a nenapadá vás, jak to udělat? Zkuste to jako ve školní jídelně ZŠ Valašské Klobouky, kde pro děti uspořádali kurz zdravých pomazánek a svačin. Paní vedoucí nám prozradila nejen průběh celé akce, ale na závěr přidala i dva recepty pro inspiraci.

O školní jídelně

V současné době v naší školní jídelně ZŠ Valašské Klobouky vaříme průměrně 550 obědů. Výběr máme ze dvou druhů jídla. Při sestavování jídelníčku se neřídíme striktně danými recepturami a jídelní lístek obohacujeme o jídla krajová, různé speciality nebo o jídla méně známá. Jídelníček se tak stává pro strávníky zajímavější a atraktivnější. Pro rodiče a veřejnost každoročně pořádáme ochutnávku pokrmů a svačin z naší jídelny, tematické soutěže pro žáky, mezinárodní a regionální kuchyni a během roku si připomínáme i několik významných dnů, které jsou spojeny se stravováním.

Jak to všechno začalo?

Od září 2018 jsme začali pro děti připravovat dopolední svačinky. Reagovali jsme na přání z dotazníku rodičů, který nám vyplnili v předešlém školním roce. Zájem o svačinky byl hned od začátku září vysoký a v současné době připravujeme průměrně 100 svačinek za den. Svačinky jsou rozmanité a nutričně hodnotné. Snažíme se, aby děti zaujaly a hlavně aby jim chutnaly. Nejsou to jen pomazánky, ale pečeme si sami různé domácí moučníky a slané záviny, vaříme sladké obilné kaše, připravujeme mléčné dezerty apod. Aby se pořád neopakovaly ty stejné svačinky, vymýšlíme a zkoušíme stále nové recepty, kde můžeme využít rozsáhlou nabídku zdravých potravin.

Dříve jsem pracovala v mateřské škole jako kuchařka i jako vedoucí školní jídelny. Tam jsem získala zkušenosti s přípravou přesnídávek i svačinek, s kombinacemi různých potravin a tady začaly vznikat moje vlastní recepty. Se svačinkami jsme v základní škole začali nejdříve zkušebně posledních 14 dní v červnu, a když jsme viděli velký zájem, rozhodli jsme se, že od září se budou připravovat pravidelně.

Postupně jsem sesbírala, upravila a v praxi ověřila takové množství receptur, že jsem vloni vydala i vlastní receptář zdravých pomazánek.

Ochutnávku těchto zdravých pomazánek jsme nabídli také při příležitosti dne otevřených dveří na naší škole. A protože si je děti velmi oblíbily, uspořádali jsme na začátku prosince kurz zdravých pomazánek a svačinek z naší školní jídelny pro děti a rodiče.

Jak kurz probíhal

Na kurz přišlo 15 dětí, z toho 13 dívek a dva chlapci ve věkové kategorii 5–10 let v doprovodu maminek, babiček a jednoho tatínka. Nebylo to jen o přípravě a receptech. Abychom děti zaujali a aby to pro ně bylo i zábavné, připravili jsme si pro ně poznávací hry, kvízy a povídání o bezpečnosti a hygieně v kuchyni. Paní kuchařka jim ukázala, jak se mají správně mýt ruce před příchodem do kuchyně, proč musíme mít oddělené jednotlivé pracovní plochy na určité potraviny a jak je to např. s pokrývkou hlavy. Také jim vysvětlila bezpečnost při práci v kuchyni, např. proč při manipulaci s horkými plechy používáme chňapky nebo co dělat v případě úrazu, když se pořežeme.

Přes počáteční ostych se děti zapojily do poznávacích her s velkým nadšením. Třídění ovoce a zeleniny s přehledem zvládly. Také při ochutnávání ovoce a zeleniny s očima zavázanýma šátkem se ukázalo, že ovoce a zelenina není pro děti cizí. Na konci je čekal malý kvíz o všem, co jsme si povídali, kde měli zakroužkovat správnou odpověď. I tentokrát si děti vedly moc dobře a s malou pomocí rodičů na záludné otázky odpověděly správně.

Příprava pomazánek

A pak jsme se pustili do příprav pomazánek. Cenu za potraviny na pomazánky rodiče hradili sami. Do příprav se zapojili všichni. Nejvíce dětem a dospělým chutnala pomazánka z tofu s vejci a palačinky z dýně hokaido. Ještě jsme připravili a ochutnali pomazánku z čerstvé červené řepy, pomazánku z avokáda, kedlubnovou s bramborem, z pečeného lilku, celerovou s jablky a okurkou nebo batátové hranolky z trouby. Pomazánek bylo hodně a každý si našel tu, která mu chutnala nejvíce.

Na pití měly děti připravený domácí jablečno-mrkvový džus. V naší školní jídelně nepožíváme sirupy a kromě mléka, bílé kávy a ovocných čajů si připravujeme sami různé ovocno-zeleninové džusy, čerstvou vodu ochucenou bylinkami nebo ovocem, mléčné koktejly a smoothie a tyto nápoje jsou u dětí velmi oblíbené.

Při odchodu se nás rodiče ptali na další pokračování. Už teď můžeme slíbit, že v brzké době podobný kurz opět připravíme.

Na závěr bych chtěla všem poděkovat za příjemně strávené odpoledne, také paním kuchařkám, že volný čas věnovaly dětem a všem, kteří se kurzu zúčastnili. Je vidět, že vaření je baví a dělají ho s láskou.

Recepty pro inspiraci

Pomazánka kedlubnová s bramborem (10 porcí) Pomazánka kedlubnová s bramborem

kedlubny 220 g

brambory 100 g

cibule 80 g

pórek 80 g

sýr parmazán 50 g

máslo rostlinné 50g

sůl

Brambory očistíme, oloupeme a uvaříme doměkka. Uvařené necháme vychladit a spolu s očištěnou kedlubnou, sýrem parmazánem nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli a pórek nakrájíme na drobné kostičky, přidáme k ostatním surovinám, osolíme a vyšleháme.

Pomazánka z avokáda a tofu (10 porcí) Pomazánka z avokáda a tofu

tofu přírodní 100 g

avokádo 100 g

sýr eidam 30% 200 g

máslo rostlinné 100 g

česnek

hořčice

olej olivový

sůl

Tofu nastrouháme spolu se sýrem eidamem na jemném struhadle. Avokádo oloupeme, vyndáme pecku a rozmačkáme vidličkou. Přidáme ostatní suroviny – utřený česnek, hořčici, máslo, lžičku olivového oleje, osolíme a vyšleháme.

Kateřina Slabíková – vedoucí školní jídelny, Valašské Klobouky

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
SmekámZdeněk11.02.2019 21:16
Zobrazit diskusní příspěvky
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi