Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Pepitky – hit letošního jara

25.4.2019 709 0 Redakce Jídelny.cz
Stále se vám nedaří plnit spotřební koš luštěnin? Strávníci luštěniny odmítají a vás mrzí pohled na výborné pokrmy, které končí v odpadu? Nezoufejte a zkuste to s pepitkami, potravinovou novinkou letošního jara. Že nevíte o co se jedná? Nevadí, přečtěte si následující článek a budete vědět více.

Pepitky jsou novinkou letošního roku, byly představeny na školení Nové trendy v moderním vaření a již na Krajských konferencích se o nich živě diskutovalo a názory byly opravdu rozličné.

O co tedy vlastně jde, co to jsou pepitky? Tato barevná zrnka vzhledem podobná těstovinové rýži jsou potravinovou surovinou složenou z luštěnin a přídavku zeleniny. Na trhu jsou k dostání tři druhy pepitek: zelené vyrobené z hrachu a cukety, červené, vyrobené z červené čočky a mrkve a žluté z cizrny a kukuřice.

Využití pepitek v pokrmech

Pepitky lze využít na nekonečně mnoho způsobů, nejen jako hlavní pokrm, dají se použít i jako přídavek do mnoha jídel, kde by to strávník opravdu nečekal. Dají se připravit na slaný způsob a jejich předností je, že se mohou zakomponovat i do pokrmů sladkých.

Konkrétně je možné pepitky použít jako zavářku do polévek, připravit jako přílohu například v kombinaci s mrkví, hráškem, kukuřicí či špenátem, zaměnit místo rýže do rizota, stejně tak přidat do mnoha salátů. Pepitky se hodí i do sladkých dezertů s mlékem, do lívanců a dle výrobce výborně fungují i v asijské kuchyni do různých zeleninových směsí, dále jako náplň do jarních závitků, či na přípravu sushi.

Příprava v kuchyni

Vypadají jako sušené těstoviny a podobně se i připravují, vaří se v osolené vodě 7–8 minut, jejich příprava je tedy opravdu rychlá. Důležitou informací také je, že se navaří 3–5krát. 

Doporučení výrobce: množství na 1 porci
Do polévky jako zavářka: 10 g pepitek, vařit 8 minut
Bezmasý pokrm: 50 g pepitek – vařit 8 minut v osolené vodě, slít a propláchnout
Dezert: 20 g pepitek, příprava v konvektomatu při 130 °C, 20 minut

Nutriční hodnoty pepitek

Pepitky se dle výrobce vyrábějí z luštěnin a přídavku zeleninové složky. Z hlediska dietního stravování je důležité napsat, že neobsahují lepek a jsou vhodné i pro veganský typ stravování, neboť neobsahují ani žádnou živočišnou složku. Pepitky vypadají trochu jako těstovinová rýže a shodně jako těstoviny se připravují. Pokud srovnáme složení pepitek a klasických těstovin, pepitky jsou bohatší na bílkoviny a vlákninu.

Tab.: Průměrné nutričních hodnoty pepitek a těstovin

Potravina 100 g Energie (kJ) Sacharidy (g) Bílkoviny (g) Tuky (g) Dietní vláknina (g)
Pepitky z hrachu a cukety   1410  51,8 22,5 2,0 9,1
Pepitky z čočky a mrkve  1454  54,6 23,0 2,2 6,7
Pepitky z cizrny a kukuřice  1529  58,6 16,5 5,3 7,0
Těstoviny dvouvaječné*  1503 72,6 9,9 2,1 2,9

* dle databáze složení potravin ČR – www.nutridatabaze.cz

A co zařazení do spotřebního koše?

V tomto případě to možná nebude tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Stejně jako u jiného výrobku se samozřejmě řídíme složením. U druhů hrách – cuketa, čočka – mrkev je to jasné, obsahují 95 % luštěniny a 5 % zeleniny a dle těchto údajů je také do příslušných skupin řadíme. U pepitek cizrna – kukuřice je v prvé řadě jiný poměr, obsahují 80 % cizrny a 20 % kukuřice. V technickém listu se u pepitek z cizrny a kukuřice uvádí, že obsahují mouku z cizrny a mouku z kukuřice. Znamená to tedy, že v tomto případě patří 80 % do skupiny luštěnin a 20 % do obilovin, které do spotřebního koše neřadíme.

Recepty pro inspiraci:

Dezert s mangem – 10 porcí

100 g pepitek z cizrny a kukuřice

100 g manga kostek

25 ml smetany 33 %

200 ml plnotučného mléka

50 g vanilinového cukru

100 g cukru krystal

50 ml kokosového mléka

10 g másla

badyán celý, skořice celá

Pepitky dáme do gastronádoby 1/1 a zalijeme mlékem ochuceným kořením a cukrem. Dáme připravovat do konvektomatu na 140 °C 35 minut a na konci zjemníme smetanou a máslem. Prochladlé servírujeme do misek a navrch dáme mango.

 

Krémové pepisotto s restovanou zeleninou – 10 porcí

800 g pepitek z červené čočky a mrkve

210 g dýňové pyré

200 ml vývaru z pepitek

100 g rostlinné náhrady smetany

100 g parmezánu

200 g cukrového hrášku

200 g brokolice

olivový olej

mletý pepř

Pepitky vaříme po dobu 8 minut v mírně osolené vodě. Slijeme a propláchneme studenou vodou. Stranou si necháme 200 ml vývaru z pepitek. Dýňové pyré smícháme s vývarem, přidáme smetanu a dochutíme. Vše důkladně promícháme, aby pepisotto bylo hladké. Nakonec vmícháme parmezán. Hrášek a kukuřici orestujeme na olivovém oleji.

A co na pepitky strávníci? Jak si je oblíbí? Jak přijmou tuto novou potravinu, která má velký potenciál pomáhat navyšovat spotřební koš luštěnin? Uvidíme, zda si najdou cestu ke svým strávníkům.

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi