Přeskočit na obsah

Přečetli jsme za vás v květnu a červnu 2019

Pokuty od hygieniků, výdeje obědů už ráno, neskutečné finanční odměny pro vítěze soutěží jídelen i posměšky nad chybami v jídelníčcích. To vše se objevilo na přelomu jara a léta na internetových stránkách médií i školních jídelen. Tyto zprávy jsme zaznamenali a nabízíme vám je k přečtení.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Změna v jídelníčku kvůli vedru

Vedra v polovině června byla skutečně úmorná, jak pro strávníky ve školních jídelnách, tak pro kuchařky v kuchyních. Jak se můžeme dočíst na stránkách ZŠ Londýnská v Praze, z důvodu vysokých teplot nahradili v pátek 14. 6. luštěninovou polévku zeleninovým míchaným salátem s přelivem z olivového oleje a citrónu. To muselo být mezi žactvem radosti! Místo horké polévky z málo oblíbených luštěnin chlazený zeleninový salát! Co však na to říkal spotřební koš?

Paní kuchařky z Londýnské však za tuto operativní změnu jídelníčku zaslouží velkou pochvalu.

Mastná pokuta pro jídelnu zlínské nemocnice

Jistě si vzpomenete, jak v březnu letošního roku byly sdělovací prostředky plné zpráv o salmonelóze ve zlínské nemocnici. Kuřetem s rýží se tam nakazilo 30 zaměstnanců a 38 pacientů. Ačkoli se v médiích většinou dozvíme jen o aférách a málokdy o jejich důsledcích, ve zlínském případě jsme se na začátku léta dozvěděli i výsledky, a to hned z několika zdrojů: Česká televize, Český rozhlas  nebo server IDnes. Nemocnice dostala pokutu 310 tisíc Kč a její pochybení při tepelném zpracování kuřecího masa bylo tak zjevné, že se proti pokutě ani neodvolala.

Podle tiskového mluvčího nemocnice Egona Havrlanta posílili kontroly rozmrazování masa a jeho tepelné úpravy a personál musí vše důsledně monitorovat. Je vidět, že HACCP je nanic, když se provádí jen formálně a na papíru. Pokuta ale není vše. Nemocnice se může těšit ještě na audit krajské hygieny, personální opatření a na policii rovněž leží trestní oznámení podané v této záležitosti.

Jsou regionální výrobky skutečně regionální?

Se soutěžemi jídelen se v posledních letech roztrhl pytel. Kromě celostátní soutěže Nejlepší kuchař roku 2019 pořádá svou vlastní soutěž už dva roky město Praha, známé je také každoroční klání ostravských jídelen a další. Do termínového kalendáře soutěží se letos poprvé dostala i Jihočeská kuchtička, která si za cíl klade podporovat jihočeské potraviny a jejich producenty. Akce je to veskrze zvláštní: jídelny nezápolí v kuchařském umění, ale v tom, která za školní rok nakoupí od jihočeských producentů nejvíce regionálních výrobků a surovin.

Vyhrála jídelna ZŠ a MŠ Dříteň a její vedoucí Petra Šímová se projevila jako žena stojící oběma nohama na zemi. Kromě kvality výrobků si prý prověřovala i to, zda je výrobek skutečně regionální. Jenže co je to regionální produkt? Když producent nakoupí maso třeba v Polsku, opracuje je a zabalí, je výsledný výrobek stále ještě jihočeský?

Ovšem výhry stály za to se nad takové pochybnosti povznést. Vítězný tým dostal 100 tisíc Kč, odměny na dalších místech činily 60 a 40 tisíc. Výhry jsou tedy více než slušné, ale pořád nemají na několikaměsíční soutěž jídelen v rámci projektu 100 let společně. Jak uvádí Strakonický deník, vítězná jídelna ZŠ ve Střelských Hošticích získala konvektomat za 340 tisíc.

Jídelníček jako předmět posměchu

Internetová komunita se na konci školního roku bavila nad jídelníčkem trenčínské jídelny na Velkomoravské ulici

Nesmála se ani tak jeho skladbě, jako spíše chybám, díky kterým jídelníček vypadá, jako by ho psal cizinec. Posuďte sami: v pondělí 10. 6. 2019 měli v jídelně tento oběd:

Polievka zeleninová s pečeňovými haluška

Koložvársky kapusta

Chlieb

Mlieko polotučné

Že to paní vedoucí nevadilo, když jídelníček zveřejňovala! A to má v počítači určitě i korektor pravopisu. Hrubajzny se však nevyhýbají ani jídelníčkům z českých školních jídelen:

Polévka krůtí s česnekovýma bramborama

Kuřecích prsa v jogurtu

Zapečené flíčky s brambory grenadýrský

Vikingské biftek

Čokoládové musly

To jsou jen některé ukázky, bylo by jich mnohem víc.

U slovenského jídelníčku se někteří pozastavovali ještě nad tím, že strávníci zapíjeli zelí mlékem. České vedoucí jsou na to zvyklé, protože některé děti si dají mléko k čemukoli. Dopřejme jim to, aspoň lépe plní spotřební koš.

400 Kč za hodinu? Ne, zadarmo!

Již čtvrtým rokem v Brně probíhá spolupráce Ústavu ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulty MU a Magistrátu města v oblasti poskytování odborné garance dietního stravování ve školních jídelnách. O spolupráci těchto institucí jsme psali i na portálu Jídelny.cz. Brněnský magistrát nyní za dlouhodobou spolupráci zaslal Ústavu ochrany a podpory zdraví oficiální poděkování.

Radní pro školství a sport Jaroslav Suchý v dopisu napsal: „Vážím si Vašeho profesionálního přístupu a preciznosti, jež přispěla k možnosti zajistit dětem, které musí mít úpravu stravy ze zdravotních důvodů, stravování ve společnosti svých spolužáků ve školních jídelnách. Jménem Magistrátu města Brna Vám děkuji a těším se na spolupráci v následujícím školním roce.“

Spolupráce je výhodná pro obě strany. Brněnské školní jídelny mají tuto službu zdarma, studenti 1. ročníku magisterského oboru Nutriční specialista pak získávají cennou praxi, která se jim jednou bude třeba hodit. Pokud ovšem nedají přednost montovnám automobilů, v nichž budou mít mzdu určitě vyšší než ve své odborné praxi!

Netradiční konec školního roku ve školní jídelně v Cerhenicích

Velmi netradiční konec školního roku připravily v Cerhenicích kuchařky svým strávníkům. Pozvaly děti ze dvou mateřských škol, pro které vaří, aby si k nim zašly na kopečkovou zmrzlinu. Po přesnídávce na vycházku, šup do školní kuchyně na zmrzku a potom zpět do školky. Snad se pak toto výživové extempore neprojevilo na jejich obědu. A aby to dětem ze základní školy nebylo líto, tak v poslední den školního roku připravily kuchařky něco extra i jim: na oběd byl hamburger, určitě zdravý, z libového masa a se spoustou zeleniny!

Oběd ve školní jídelně už ráno

Většina jídelen začíná vydávat obědy kolem 11:30. Stránky školních jídelen však svědčí o tom, že v poslední den školního roku je tomu jinak, že výdej obědů je obvykle hodně posunutý. Zatímco v 7. ZŠ Třinec letos začali vydávat v 9:45, ve Zlíně-Křibech nebo v Cerhenicích to bylo už v 9 hodin. V takových Chabařovicích u Ústí n. L. otevřeli okénko ještě dříve, už v 8:30 a na „oběd“ (nebo snídani?) byla šunková pizza a džus. V Hrádku v okrese Rokycany na to šli skutečně od lesa: dětem připravili balíčky, které si mohly vyzvednout od 8:30, zatímco zaměstnanci museli čekat až do 10 hodin. A ve Svatobořicích-Mistříně se poslední den školního roku se strávníky nebavili vůbec, prostě nevařili. Věřme, že proto, aby se děti nezdržovali při nástupu na prázdniny.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se