Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Přečetli jsme za vás v červenci a srpnu 2019

12.8.2019 584 3 Pavel Ludvík
Seriózní články o školních jídelnách se v létě z novin vytrácejí, ale přesto se čtenář může seznámit se spoustou zpráv, které dokumentují, že školní stravování je oblast pestrá a zajímavá. Seznamte se s některými z nich, například s tím, že italští rodiče dělají školám ohledně stravování stejné potíže jako ti naši.

10 milionů pro malé školy

Projekt Ovoce a zelenina do škol znají v řadě jídelen. Někde z jeho dobré stránky, jinde z té odvrácené. To například tehdy, když se děti o přestávkách najedí ovoce a na obědě ho pak odmítají. Ministerstvo zemědělství informovalo, že na tento program uvolní 10 milionů Kč navíc, kterými ho podpoří v menších školách do 150 žáků.

Ministr Toman k tomu uvedl: „Praxe totiž ukázala, že závoz do menších škol je nákladnější, proto na něj chceme poskytnout vyšší částku, aby všichni žáci měli stejnou možnost posílit své zdravé stravovací návyky.“ Sazba na jednu porci v těchto školách by měla být o 1 Kč vyšší.

Přejme jim to a doufejme, že uvolněné finance neposlouží jen k tomu, aby děti při svých tahanicích používaly střelivo, které bude o korunu dražší než dříve.

Blíží se finále

Blíží se finále soutěže Nejlepší kuchař roku 2019 ve společném stravování. Některé jídelny, které postoupily do finále, se pečlivě připravují, rády se svým úspěchem pochlubí a ve sdělovacích prostředích je o ně zájem. Například Jihlavské listy informovaly o tom, které jídelny z Vysočiny do závěrečného klání postoupily. Tým z Velkého Beranova se ve finále octl počtvrté za sebou, a jak uvádí jeho vedoucí Jarmila Kalivodová, na úspěch myslí znovu.

Tým provozu stravování z Fakultní nemocnice Olomouc se zúčastní finále v kategorii Nejlepší racionální pokrm a jejich stránky dokládají, že postupu si v nemocnici považují.

Mateřské školy musí myslet na děti s celiakií, alergií a intolerancí

Ombudsmanka Anna Šabatová se často zabývá stravováním dětí, kterým ve škole nevyhovuje běžný oběd připravený podle principů spotřebního koše. Již v roce 2018 rozhodla, že mateřské školky musí veganům umožnit, aby si z domova přinesli vlastní jídlo. Nejnověji se vyjádřila ke stížnostem některých rodičů, kterým mateřská škola odmítla pro jejich děti připravit stravu podle zvláštních požadavků. Rodiče argumentovali například celiakií, potravinovou alergií nebo intolerancí, ale také veganstvím nebo vegetariánstvím.

Podle vyhlášky o předškolním stravování má dítě zaručeno stravování po dobu přítomnosti ve školce. Současně je však třeba respektovat zásadu rovného zacházení a zákaz diskriminace. A k tomu Šabatová uvedla: „V případě stravování ve školce se to vztahuje zejména na děti s celiakií nebo potravinovými alergiemi a intolerancí. Jejich onemocnění totiž lze chápat jako zdravotní postižení, které je jedním z chráněných důvodů v antidiskriminačním zákoně. Školky mají proto povinnost přijmout přiměřená opatření, aby mohly službu stravování využívat i děti s tímto zdravotním postižením.“

Počet dětí postižených potravinovou alergií a intolerancí se po tomto vyjádření ombudsmanky zcela jistě zvýší...

Italové si s požadavky rodičů nehrají

Italský nejvyšší soud rozhodl, že školy by měly mít možnost samy rozhodnout, jestli dětem umožní jíst ve škole jídlo přinesené z domova. V pozadí celé causy byly stížnosti některých rodičů na nízkou kvalitu školní stravy a na vysokou cenu.

Část rodičů s tímto rozhodnutím souhlasí, protože kdo pak bude zodpovědný za případné zdravotní potíže dítěte po požití stravy z domova? Část rodičů je ale proti, sníst oběd uvařený doma považuje za „sociální právo“.

To u nás známe také: Všichni se hlásí o svá práva, ale nikdo o zodpovědnost nebo povinnosti.

Jak je to správně? Maso, nebo „maso“?

Podobně jako se objevují alternativy kravského mléka (např. sójové nebo kokosové), čím dál více se mluví i o alternativách masa ze zvířat. Již existuje maso synteticky vyrobené a Američané se nyní přou o to, jak tento produkt nazývat, aby spotřebitelé byli korektně informování a aby název nikoho neurážel. V porovnání s nimi jsme v naší zemi docela břídilové. Přeme se spíše o to, zda rostlinná masa nazývat masa, nebo případně „masa“.

Vědecky na to jde Státní zdravotní ústav, který ve svém nejnovějším materiálu tyto produkty nazývá alternativy nebo náhražky masa. Podle něho jsou to potraviny, které se masu podobají, ale při jejich výrobě nebylo maso použito. Seznamte se, jaké všechny náhražky masa u nás jsou na trhu. A dobrou chuť!



Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
ovoce do školrohlik13.08.2019 08:46
ovoce do školzdenouš13.08.2019 17:25
Ovoce do školkuchařinka27.08.2019 13:20
Zobrazit diskusní příspěvky
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi