Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Praktický kurz vaření

11.9.2019 503 1 Jiří Plzák
Co si navaříš, to si také sníš – i tak by mohl znít název praktického kurzu vaření pro školní jídelny, který se konal na sklonku letních prázdnin. Účastnice si pokrmy nejen samy navařily, ale též s chutí zkonzumovaly. A že to nebyla akce ledajaká, se můžete přesvědčit v následujícím článku.

Poslední týden před prázdninami již tradičně pořádají Jídelny.cz pro Odbor školství Městské části Praha 3 praktický kurz vaření.

Pro letošní ročník byly vybrány jak tradiční suroviny pojaté nově, tak i nové netradiční suroviny, které byly použity v receptech vhodných pro dětské strávníky školních jídelen.

  • Krém z černého kořene s bylinkovým pestem
  • Konfitované kachní stehýnko se zelím z červené řepy, zeleninový knedlík
  • Mořské filé gratinované s brokolicovou krustou s hráškovým pyré a bešamelem
  • Karotkový dortík s citronovým krémem a ovocem

Atmosféra akce byla velmi příjemná a bylo vidět, že účastníce kurz opravdu baví. To nás velmi těší, protože i když celý školní rok vaří, což je velmi těžká práce, byly ochotné v době, kdy by možná vařit ještě nemusely, přijít na kurz, postavit se přenosným pracovištím a zase vařit. Pár rozdílů zde ale bylo. Vařily si jen pro sebe a také si dle hesla „co si navaříš, to si také i sníš", hotové pokrmy oddegustovaly.

          Kachna, zelí z červené řepy, zeleninový knedlík          Rybí filé s brokolicovou krustou          Zeleninový salát

Za tým, který akci realizoval, mám pro účastnice tento vzkaz:

Dámy, bylo nám s Vámi krásně. Děkujeme za milou společnost a perfektní atmosféru a těšíme se za rok nashledanou.

Recept pro inspiraci

Karotkový dortík s citronovým krémem Karotkový dortík

Těsto:
400 g cukr krystal
300 g strouhaná mrkev na jemno
300 g polohrubá mouka
200 g vařené pepitky z červené čočky a mrkve
150 g olej
5 vajec
20 g vanilkový cukr
1 ks prášek do pečiva
8 g jedlá soda
8 g skořice

Krém:
400 g čerstvý smetanový sýr
200 g smetana
50 g vanilkový cukr
1 ks vanilkový lusk

Suché ingredience smícháme. Vejce vyšleháme s cukry, smícháme s mrkví, uvařenými pepitkami a suchými ingrediencemi a pomalu zalijeme olejem. Pečeme na 170 ° C přibližně 30 minut (dle potřeby a velikosti). Suroviny na krém lehce vyšleháme.

Inspirujte se, jak by mohlo vypadat nazdobení karotkového moučníku a podívejte se na krátké video.

Za realizační tým a kolektiv portálu Jídelny.cz Jiří Plzák

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Menu pro děti Hanka17.09.2019 15:50
Zobrazit diskusní příspěvky
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi