Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Obědy pro seniory – jak na to

16.9.2019 477 0 Pavel Ludvík
Možná už i za vámi přišli rozezlení senioři z okolí, že jim zrušili obědy v provozovnách sociálních služeb a ptali se, jestli by nemohli obědvat u vás. Je to jistě nová příležitost pro vaši jídelnu. Víte ale, co vše to znamená? Připravovat stravu pro seniory není totéž co pro děti.

Obědy pro seniory ve školních jídelnách čas od času rozvíří veřejné mínění. Většinou ovšem jen tehdy, když se proti nim bouří restauratéři, nebo když jídelna z nějakých důvodů přestane obědy pro tuto skupinu strávníků poskytovat. Málokdo ovšem vidí, že jsou tisíce školních jídelen, v nichž se senioři denně pravidelně stravují, a že tato činnost jim nepřináší jen výdělek, ale i komplikace.

Protože v poslední době je omezována nabídka obědů v organizacích sociálních služeb, některé jídelny uvažují o tom, že by zahájily přípravu stravy pro tuto skupinu občanů. Co vše znamená vařit pro seniory?

Co to znamená vařit pro seniory

Navařit pár desítek obědů pro starší občany nemusí být příliš obtížné, avšak zapojit vše do celého systému, který ve škole či jiném zařízení panuje, již může být složitější. Podle dostupných zpráv to v některých školních jídelnách nedokáží, někde snad ani nechtějí, často z různých důvodů nechce vedení školy nebo zřizovatel. Zahájení přípravy stravy v doplňkové činnosti (nejen senioři, ale další cizí strávníci) závisí obecně na ochotě několika lidí, několika subjektů, nestačí, jen když chce jídelna.

Základem je souhlasné stanovisko zřizovatele

Doplňkovou činnost musí povolit zřizovatel a uvést ji do zřizovací listiny. Jednání s ním, vysvětlení důvodů, dodání potřebných podkladů, vydání rozhodnutí – to vše vyžaduje čas, a proto může jídelna očekávat, že získat kladné stanovisko zřizovatele potrvá delší dobu.

Ředitel a ekonom školy jsou také důležití

Prodej obědů se bude dít pod hlavičkou školy, či jídelny. Proto by ho měl schválit ředitel a současně bude nutno jednat i s ekonomem/účetním školy.

  • Na tuto činnost bude potřeba živnostenský list, škola/jídelna si ho musí vyřídit.
  • Musí se stanovit způsoby platby a otvírací hodiny, kdy mohou senioři přijít do jídelny jednat o stravě, platit apod., také kdy si budou stravu vyzvedávat, nebo ji konzumovat. Musí se vyřešit vstup cizích osob do budovy školy, ne vždy to jde zadním vchodem do jídelny, někdo musí důchodce do školy pustit, ev. sledovat jejich pohyb po budově a zase je pustit ven. Tím vznikají škole různé problémy, které bude řešit ředitel školy.
  • Také je nutné zvládnout s tím spojené ekonomické procesy: koloběh dokladů, účetnictví, DPH. Ekonom školy se velmi často obává, že při vaření pro cizí a seniory se škole zvedne obrat a ta bude nucena vykazovat DPH. Přibude mu práce, pro něj neznámé a tak není této doplňkové činnosti nakloněn.
  • Radnice některých obcí a měst seniorům na stravu přispívají, v těchto případech bude ekonom muset být připraven na příjem dotací a jejich účetní zpracování.

Na vedoucí školní jídelny zbude vše ostatní

Na vedoucí jídelny bude, aby se pustila do veškerého vyjednávání s vedením školy a se zřizovatelem a přibyde jí spousta práce:

  • Ve spolupráci s ekonomem musí vykalkulovat cenu. Cena oběda do jídlonosiče může být jiná než cena oběda, který strávník konzumuje v jídelně.
  • Ve spolupráci s ředitelem musí stanovit dobu výdeje (mimo dobu, kdy se vydává dětem), ev. otvírací hodiny kanceláře pro seniory.
  • Poskytování stravy seniorům by se mělo dít na základě nějaké smlouvy o stravování, v níž strávníci budou mj. prokazatelně seznámeni s pravidly. U dětských strávníků to plní přihláška ke stravování, ta však pro seniory nebude vyhovovat.
  • Zcela jistě bude nutné upravit vnitřní řád jídelny a stravování seniorů do něho doplnit.
  • Na vedoucí také bude, aby zorganizovala výdej do jídlonosičů, a zajistila, aby se prováděl v souladu s požadavky hygieniků a HACCP. Tedy s minimálním rizikem kontaminace stravy, či pracovního prostředí. Zcela jistě bude nutné upravit systém HACCP a doplnit jeho dokumentaci.
  • Stravování seniorů obvykle představuje další komplikace při kontrolách, zejména z KHS, a na ty se vedoucí musí připravit.

Specifické problémy spojené se stravováním seniorů

Možná, že jídelna již vaří pro cizí strávníky a uvedené těžkosti překonala. Při stravování seniorů je potřeba počítat s dalšími úskalími, která vyplývají z jejich věku a zdravotního stavu.

  • Vedoucí jídelny musí stanovit vhodné způsoby platby. I když mnoho škol dnes akceptuje již jen bankovní úhrady, mezi seniory bude dost takových, kteří nebudou mít bankovní účet a nebudou schopni platit bezhotovostně.
  • Pro seniory bude třeba vyřešit objednávání stravy. Podobně jako řada škol přijímá pouze bankovní úhrady, lze v nich stravu objednávat pouze pomocí karty, čipu apod. Senioři však nemusí být ochotni si kartu nebo čip koupit, a pokud ano, nebudou ochotni, někdy ani vzhledem k věku schopni, se naučit pracovat s čipem a objednávkovým terminálem.
  • Vedoucí jídelny musí být připravena na to, že senioři mají různé zvláštní požadavky. Nemohou vždy přijít ve vymezený čas (například z důvodu návštěvy lékaře), vítají bezbariérový přístup k výdeji obědů, jídelní lístek na papíru domů, ev. tisknutý větším písmem apod.
  • Jsou případy, že pro seniory je vhodné připravit zvláštní jídelníček, často je to v souvislosti s tím, že se pro ně připravují dietní jídla. Příprava obědů v dietním režimu představuje další možný zádrhel (pokud ho již jídelna nemá vyřešen).

Je nutné přesvědčit kuchařky

Vedoucí jídelny také musí přesvědčit personál. Odměna za přípravu stravy pro seniory nebude vždy taková, jakou by si kuchařky představovaly, navíc výdejem ve zvláštním čase mohou přijít o přestávku nebo se jim zkrátí doba na oběd.

Výdej obědů seniorům bývá někdy komplikovaný, jednání s nimi u okénka náročné, rovněž je potřeba počítat s tím, že po výdeji do jídlonosičů bude potřeba uklidit. Jak výdej, tak následný úklid představuje pro kuchařky jen další práci navíc.

Výhody pro jídelnu

Pokud jídelna všechny uvedené body vyřeší, vaří chutně a zdravě, přinesou jí obědy pro seniory některá pozitiva. Senioři rádi šíří dobré jméno jídelny po městě, vesnici, nebo v čtvrti a bývají také vlídnými, někdy velmi vděčnými strávníky (i když i mezi nimi se najdou rýpaví jedinci). Umí poděkovat, rádi přinesou kuchařce či vedoucí drobný dárek jako výraz díků, kuchařky od nich získávají dobrou zpětnou vazbu, jak jídlo chutná.

Velmi důležité je, že obědy pro seniory přinášejí jídelně další mzdové prostředky, kterými lze navýšit nízké platy kuchařek. Je časté, že z doplňkové činnosti se zaplatí půl nebo i celá jedna pracovní síla. Pokud personál kuchyně skutečně dostane finanční ohodnocení za vaření pro seniory, tak se obvykle vše realizuje v pohodě a k potěšení všech. V jídelně se pak hezky uzavírá kruh: stravují se v ní děti, rodiče – dospělí zaměstnanci nebo cizí strávníci i dědečci a babičky.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi