Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí (2)

2.10.2019 200 0 Jana Spáčilová
Význam mléka a mléčných výrobků pro rostoucí organismus dětí je, i přes mnohé spekulace, neoddiskutovatelný. Další článek s touto problematikou odpovídá na časté dotazy týkající se nejen příjmu těchto potravin v dětském věku, ale také jejich zařazování do spotřebního koše.

Aktualizováno k 1. 5. 2019.

Příjem mléka a mléčných výrobků v dětském věku

Po celé dětství představuje mléko a mléčné výrobky významnou složku výživy. Zdravotní přínosy přináší zejména kysané mléčné výrobky a to díky probiotickým bakteriím, které příznivě ovlivňují mikroflóru trávicího ústrojí. Kromě mléka je tedy vhodné podávat dětem jogurty a další zakysané mléčné výrobky, ale také tvaroh a sýry. Mléčných výrobků, které mohou zpestřit dětský jídelníček, je mnoho. V případě výběru sýrů je vhodné zařazovat sýry přírodní (žervé, lučina, cottage, termizované sýry, měkké zrající sýry, tvrdé a polotvrdé sýry) namísto sýrů tavených. Ty jsou zdrojem hůře využitelného vápníku a vysokého obsahu soli.

Dětem v prvních dvou letech života nemá být podáváno mléko se sníženým obsahem tuku (odtučněné). Děti totiž potřebují dostatek živin ke správnému růstu a vývoji mozku. Při výrobě odtučněného mléka dochází kromě tuku také ke snižování obsahu vitaminů rozpustných v tucích (např. vitamin D). U starších dětí naopak podáváme výrobky polotučné, nejlépe v neochucené variantě (jogurty do max. 5 % tuku, sýry do 30 % tuku v sušině a mléko s obsahem tuku 1,5 %). Při výběru mléčných dezertů je vhodné vybírat ty, které mají vyšší podíl tvarohu a nižší podíl smetany.

Podle výživových doporučení by strava dítěte ve věku od 1 do 3 ukončených let měla obsahovat alespoň 500 ml mléka nebo mléčných výrobků, v předškolním věku je optimální zařazovat 3–4 porce mléka a mléčných výrobků a ve školním a adolescenčním věku 2–3 porce. Jedna porce pro dospělé představuje sklenici mléka (200–250 ml), kelímek jogurtu (150 g), 50 g sýra. Velikost porce pro děti je přirovnatelná k velikosti dětské pěsti.

Mléko a mléčné výrobky ve spotřebním koši

Nejčastěji by měly být podávány neochucené varianty mléka a mléčných výrobků. Ty lze případně, podle potřeby, dochutit ovocem, zeleninou nebo bylinkami. Upřednostňujte vlastní dochucení před podáváním již hotových ochucených variant. V mateřské škole se tradičně podává mléko jako mléčný nápoj (neochucené, ochucené, bílá káva, kakao apod.) minimálně 1x denně, dětem školního věku lze nabídnout mléko jako nápoj k hlavnímu chodu, pokud to druh pokrmu dovolí. Kromě využití jako nápoje lze mléko přidat při přípravě mléčných kaší a pudinků, do přílohových kaší (bramborová, jáhlová apod.), mléčných polévek a omáček (mléko jako základ nebo jako doplněk na zlepšení chuti).

K naplnění normy mléčných výrobků pomohou sýrové a tvarohové pomazánky, saláty se sýry, sýr v polévce, sýrové omáčky, sýrem posypaný pokrm, šlehané tvarohy, jogurty, kysané mléčné výrobky, smetanové krémy, termixy, dezerty na bázi mléčných výrobků. Tuk na mazání pečiva lze nahradit sýry typu žervé a lučina, tvarohem, případně tradičním pomazánkovým. K obědu lze nabídnout hlavní pokrm z tvarohu či sýrů a některé pokrmy lze ozdobit strouhaným tvrdým sýrem nebo tvarohem v případě sladké varianty. K některým pokrmům lze připravit zdravější variantu majonézy – dresing z jogurtu nebo zakysané smetany.

Mléko lze koupit čerstvé nebo trvanlivé, pro spotřební koš jsou hodnoty identické. Lze použít také mléka kondenzovaná a sušená, avšak při započítávání do spotřebního koše se musí použít koeficient podle koncentrovanosti výrobku (koeficient 10 pro sušené mléko, 2,7 pro kondenzované). Smetana s vyšším obsahem tuku (31–40 % tuku) by měla být započítána mezi tuky s koeficientem 0,31–0,4, smetana do 12 % tuku do mléčných výrobků s koeficientem 1. Podobně tradiční pomazánkové, ač se jedná o mléčný výrobek, ve spotřebním koši se započítává do tuků s koeficientem 0,31 (obsahuje totiž minimálně 31 g tuku/100 g), nevylučuje se však ani zařazení do mléčných výrobků s koeficientem 0,7.

Tabulka: Složení vybraných mléčných výrobků (dle www.nutridatabaze.cz)

Produkt (100 g) Energie (kJ) Tuk (g) Bílkoviny (g) Vápník (mg)
Mléko odtučněné 160 0,5 3,4 124
Mléko polotučné 193 1,5 3,3 124
Mléko sušené polotučné 1800 14 30,7 1226
Smetana na vaření (10 % tuku) 492 10 2,9 112
Podmáslí 170 1 3,5 103
Kysaná smetana (10–12 % tuku) 530 11 2,8 120
Jogurt bílý (3,5 % tuku) 311 3,5 4,5 178
Jogurt smetanový (min. 10 % tuku) 491 10 3,0 120
Máslo 3095 83 0,6 22
Tradiční pomazánkové 1330 32 3,0 130
Tvaroh tučný 690 11,8 12,6 105
Olomoucké tvarůžky 576 1,0 30,3 130
Žervé (50 % t. v s.) 873 15 12,5 73
Cottage 413 3,9 13,8 73
Hermelín (50 % t. v s.) 1230 22,3 22,4 389
Eidam (30 % t. v s.) 1105 16 28,9 952


Mgr. Jana Spáčilová – Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi