Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Funkční sanitační plán je základ

23.9.2019 659 0 Helena Schmiedová
Máte ve vašem stravovacím provozu správně nastavený sanitační plán? Nejen pro velké, ale i pro malé školní jídelny je to v současné době nutnost. Přečtěte si zkušenosti paní vedoucí z Uherského Brodu, kde vhodné nastavení pomohlo při úklidu celé provozovny a navíc celý úklid zjednodušilo, zrychlilo a zefektivnilo.

Pro velké i malé stravovací provozy je z hlediska bezpečnosti práce s produkty a pro správné působení dezinfekcí i čisticích produktů potřebné mít dobře nastaven sanitační plán. Zaměstnanci se v úklidu provozovny střídají a čistidla i dezinfekce mají rozdílná dávkování a návody použití. Proto je nutné dobře znát vhodné ředění, dobu působení a postup při čištění všemi prostředky, které na provoze používáme. Tento problém nám řeší právě sanitační plán, v němž je vše přehledně vidět.

Zkušenosti z praxe jsou nejcennější

Zkušenosti paní Dagmar Horáčkové (2019), vedoucí školní jídelny ZŠ Na Výsluní v Uherském Brodě, vám nastíní, jak jim nastavení sanitačního plánu s profesionálními produkty pomohlo při úklidu celého provozu:

„Aby vše bylo dobře a funkčně nastaveno v celém provozu školní kuchyně tak, jak jsem byla zvyklá v původním zaměstnání, bylo mým cílem, aby byl nastaven odpovídající sanitační plán. Jelikož nejsem odborníkem v této oblasti, oslovila jsem při své účasti na krajské konferenci hromadného stravování přednášejícího Mgr. Jana Strejčka, odborníka v oblasti sanitace, který spolupracuje s firmou Hilso. Na základě jeho návštěvy u nás na provozovně nám společně stanovili sanitaci pro každou oblast provozu podle jejich doporučení."

Čisticí prostředky

Základem účinné sanitace jsou čisticí prostředky, k jejich výběru a odzkoušení paní Horáčková říká:

„Prostředky jsme společně odzkoušeli v místech, která byla problematická, a kde se nám nedařilo je správně očistit. Například podlaha v hrubé přípravně zeleniny, kde čistíme i brambory a je zde hodně škrobového odpadu, se těžko čistila. Spolu s čisticím prostředkem byl doporučen také zpěňovač, který napojíme na hadici s přívodem vody a nastříkáme pěnu čisticího prostředku přímo na podlahu. Tento způsob čištění je rychlý a podlaha je snadno a dobře omytá. Byli jsme tak spokojeni, že jsme zakoupili i druhý zpěňovač pro kuchyň a přilehlé prostory, abychom ho nemuseli přenášet.

Na celý provoz se vybraly velmi účinné produkty. Na oblast mytí a čištění nám stačí pouze 5 produktů. V oblasti dezinfekce jsme spokojeni se dvěma produkty. Jedním je oplachový – Lerasept L420, který dezinfikuje, čistí a zároveň i leští nerez. Druhým je bezoplachový – Lerasept FP408, který se nechá odpařit a nemusí se omývat vodou. Tyto prostředky výborně působí, navíc jsou bez chlóru a zápachu.

Některé čističe jsou navíc ekologické. Velmi nás překvapil ekologický přípravek Xon-forte na trouby a připečené zbytky. Odzkoušeli jsme jej na staré nánosy, které jiný produkt nezvládl, a Xon-forte je snadno odstranil. Je ale nutné používat veškeré prostředky přesně dle daného návodu, což zaměstnancům usnadňuje vylepení barevného sanitačního plánu i s návodem na dávkování jednotlivých čistících a dezinfekčních prostředků na každém úseku provozu. Ekologický Patronal-eco na vodní kámen nejen v koupelnách působí také velmi rychle."

Úklidové pomůcky

Bez úklidových pomůcek sanitaci provádět nelze, jak si s touto problematikou poradili v Uherském Brodě?

„Využili jsme další nabídky firmy Hilso a zakoupili jsme od nich na celý provoz úklidové pomůcky – kartáče, stěrky značky Kobra a pratelné utěrky Chicopee v různém barevném provedení, které nám byly doporučeny. Utěrky Chicopee máme vždy čerstvě vyprané a díky barevnému rozlišení je používáme pouze na daných úsecích  – maso, vejce, zelenina atd., tudíž nedojde při úklidu k jejich záměně. S těmito pomůckami na úklid se snadno pracuje a vydrží dlouhou dobu, proto jsou cenově výhodné. Přivítali jsme také možnost zakoupení dávkovacích lahví, které jsou určené po naředění čistidel a dezinfekcí. Velkou výhodou jsou prostředky dodávané v kanystrech, které jsou opatřené stáčecím ventilem. Pro zaměstnance tak odpadá fyzická námaha při nalévání a je zajištěna větší bezpečnost a správné dávkování.

Jelikož vím, že je těžké si představit, jak tyto prostředky vypadají, když je nepoužíváte, můžete se k nám na provoz do Uherského Brodu přijít nejen podívat, ale také se poptat přímo zaměstnanců na jejich zkušenosti s těmito prostředky."

Mgr. Helena Bělehrádková Schmiedová – Hilso

Tisk   |   E-mail Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi