Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Nový receptář rybích pokrmů pro školní jídelny – další cesta, jak na ryby

25.9.2019 1594 1 Redakce Jídelny.cz
Patří rybí pokrmy ve vaší jídelně mezi neoblíbené? Nevíte, jak je strávníkům nabídnout nebo nemáte dostatek vhodných receptur? Máme pro vás novinku. Seznamte se s nově vydaným receptářem rybích pokrmů pro školní jídelny.

Rybí pokrmy - obálka knihy Seznamte se s nově vydaným receptářem rybích pokrmů, který obsahuje 145 originálních rybích receptů převážně ze školních jídelen. Kniha obsahuje recepty všech skupin rybích pokrmů: polévky (15), vařené (6), dušené (9), pečené (60), zapečené (20), smažené (6), speciality (5), studené pokrmy (10) a pomazánky (14). Projděte si úplný seznam receptur

 

Přednosti nového receptáře

  • 145 nových nebo inovovaných receptur pomůže zajistit plnění spotřebního koše ve skupině ryby.
  • Recepty obsahují maso mnoha různých ryb, mořských i sladkovodních, v neobvyklých i klasických úpravách (např. kapr, pstruh, treska, candát, losos, mahimahi, platýs, sumeček, samozřejmě také rybí filé a řada dalších).
  • Kniha je doplněna obsáhlou textovou částí o významu rybího masa ve výživě dětí, o technologickém zpracování ryb a o použití bylinek při kulinární úpravě ryb.
  • Receptář vychází ze zásad Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví, upřednostňuje čerstvé nebo zmražené potraviny, a vyhýbá se sterilovaným potravinám a uzeninám.
  • Receptury jsou doplněny rejstříky, v nichž je možné vyhledávat pokrmy podle druhu, abecedy a podle některých ryb.

     Rybí pokrmy - rejstřík podle kategorií       Rybí pokrmy - abecední rejstřík       Rybí pokrmy - rejstřík podle potravin

Ochutnejte prosím

Rybí polévka s bramborem Ve skupině polévek, velké nejen počtem, ale i nápady, vás jistě zaujme rybí polévka s bramborem. Sytá polévka mnoha chutí z rybího filé, s bramborem, smetanou a vejcem představuje vhodný úvod do lehčího bezmasého oběda. Všichni ti, kdo považují rybí obědy za málo vydatné, budou po jejím snězení jistě překvapeni.

 

Tuňák s těstovinami, žampiony a smetanou Přílohové těstoviny poskytují vedoucí jídelny lákavou příležitost vyzkoušet je s novou nebo málo oblíbenou omáčkou. Co tak nabídnout na oběd vařený rybí pokrm? Například těstoviny farfalle s tuňákem, žampiony a smetanou? Těstoviny zamíchané ve smetanové omáčce s tuňákem a houbami, ochucené citrónem a petrželovou natí, poskytují skvělou možnost, jak se zavděčit i těm, kteří rybu běžně odmítají, nebo ji sní jen s přemáháním...

Candát na rozmarýnu s pomerančovou šťávouTaké dušené pokrmy obsahují velmi zajímavé a originální recepty. Mezi nimi vás jistě zaujme candát na rozmarýnu s pomerančovou šťávou. Jemné maso této ryby, lehce podušené a podávané s omáčkou z citrusových šťáv, zeleniny, oleje a smetany jistě ocení nejen skuteční gurmáni, odborníci na výživu, ale i běžní strávníci.

 

Ryba hoki s pórkovou omáčkouNeobyčejně širokou nabídku přináší sekce pečených ryb. Zařaďte do vašeho jídelníčku například rybu hoki s pórkovou omáčkou. Pečené hoki filety přelijete jemnou smetanovou omáčkou, která obohatí pokrm o tolik potřebnou zeleninu a dá dětem rychle zapomenout na suché rybí maso. Ať podáte s jakoukoli přílohou, vždy vznikne chutný a výživný oběd.

 

Tilápie s fenyklem, rajčaty a medemUrčitě vaše strávníky zaujme také tilápie s fenyklem, rajčaty a medem. Po delikátní chuti filetů tilápie, pomalu pečených se zeleninovou směsí s medem, se jistě bude vašim strávníkům ještě dlouho stýskat. Zvláště když chuť pokrmu zvýrazníte koprem, fenyklem a pažitkou – jejich vůně bude strávníky lákat sama.

 

Taštičky z listového těsta s rybí náplníTaštičky z listového těsta plněné rybí náplní (z rybího masa, zakysané smetany a petrželové nati) představují zajímavou alternativu klasických pečených či smažených ryb. Atraktivní kulinární úprava přitahuje děti ve všech jídelnách, kde tento zapékaný pokrm připravují. Jednoduchý recept, jednoduchá příprava pro kuchařky a úspěch je zaručen.

 

Zeleninový talíř s uzeným lososemJe ve vaší jídelně zájem o studené saláty? Nabídněte vašim strávníkům také zeleninový talíř s uzeným lososem a sýrem cottage. Kousky uzeného lososa doplněné směsí několika druhů zeleniny, vařeným vejcem a sýrem cottage tvoří nutričně vyvážený studený oběd, na kterém si děti i dospělí pochutnají zejména v létě.

 

Pomazánka z lososa a fazolíTam, kde připravují pomazánky, jistě ocení pomazánku z lososa a fazolí, která rafinovaným způsobem kombinuje rybu a luštěniny. Uvařené fazole a podušené maso z lososa tvoří základ této receptury, který je smíchán s pomazánkovým máslem a ochucen nasekaným koprem. V pomazánce namazané na chlebu malí strávníci luštěniny nebo lososa ani nepoznají.

 

Kde receptář zakoupit

Receptář bude v prodeji v našem e-shopu od poloviny listopadu 2019, ale Vy si ho můžete přednostně zakoupit již na Krajské konferenci hromadného stravování na podzim 2019
Prodejní cena činí 400 Kč včetně DPH.

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
nový receptář rybích porkmůiriss27.09.2019 12:40
Zobrazit diskusní příspěvky
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi