Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Ředitel, který kryje vedoucí záda

4.12.2019 1260 0 Pavel Ludvík
Ředitelé škol se o školní jídelny příliš nestarají a většinou nerozumějí problémům, které musí vedoucí školních jídelen řešit. Znáte to také? V článku vám přinášíme důkaz, že výjimky existují. Přečtěte si rozhovor s panem ředitelem, který školní jídelně věnuje velkou pozornost, rozumí jí a hlavně za ní stojí.

Kladný vztah ředitele ke školnímu stravování

Když redakce portálu domlouvala návštěvu ve školní jídelně 3. ZŠ v Žďáru nad Sázavou, její vedoucí Helena Urbánková chtěla, aby na schůzce byl přítomen i ředitel školy. Namítali jsme, že je to zbytečné, protože ředitelé obvykle nerozumějí problémům, o kterých jsme chtěli diskutovat. Paní vedoucí ale rozhodně pravila: „To byste se divili, náš ředitel jídelně rozumí velmi.“

O vztahu tamního ředitele Mgr. Ivo Kuttelwaschera ke školnímu stravování svědčí jeho vzkaz rodičům umístěný na internetových stránkách školy:

„Mnoho hodin jsem strávil debatou na téma kvalita a chuť ve školní jídelně. Ať už v roli ředitele školy, strávníka, rodiče či předsedy spolku rodičů. Téma, se kterým jistě ještě mnoho hodin strávím. Můj výstup z těchto debat je jednoduchý – všichni ve školních jídelnách dělají, co mohou, aby ze surovin a daného rozpočtu uvařili co nejlépe 
– tudíž co nejkvalitněji a nejchutněji. Ze školní kuchyně kupodivu není nic, co bych nemusel, vím, z čeho se vaří.“

Takový postoj ředitele rozhodně není běžný a tak portál Jídelny. cz přivítal, že ředitel 3. základní školy ve Žďáru byl ochotný na toto téma poskytnout rozhovor.

Stížnosti strávníků na stravování ve školní jídelně

O vás je známo, že jídelně věnujete velkou pozornost. Proč?
Školní jídelna je součástí školy a myslím si, že pobyt dítěte ve škole není jenom o jeho vzdělávání, ale i o jeho tělesném a duševním vývoji, ke kterému by jídelna měla přispívat.

V minulosti jste tady řešil stížnosti některých strávníků, kterým se stravování ve vaší školní jídelně nezamlouvalo.
Zastávám názor, že v jídelně se vaří pro děti, podle receptů pro děti a dochucuje se vzhledem k dětem. Dospělí buď tu stravu přijmou, jaká je, nebo ať si najdou nejbližší restauraci a tam ať si točí těch pět jídel pořád dokola.

Mezi ty dospělé zahrnujete pouze cizí strávníky, nebo i učitele?
Učitele samozřejmě také. Ti si také stěžovali, ale nakonec respektovali přístup, který k tomu mám. Je to každého volba, jestli chce chodit do školní jídelny, nebo někam jinam.

Kvůli stížnostem jste před časem dokonce založili stravovací komisi.
Vaříme i pro sousední školu, máme 650 obědů a 400 jich vozíme vedle. Tím pádem máme na triku nejen naše rodiče, ale i rodiče sousední školy. To už je velké množství strávníků a zavděčit se všem není jednoduché. Někteří nechtěli přijmout styl, jak jídelna funguje. Takže jsme vytvořili stravovací komisi. Je v ní paní vedoucí, já, z každé školy jeden učitel a jeden zástupce rodičů. Sešli jsme se, povídali jsme si o pestrosti stravy a možnostech výběru. Rodičům se zdálo, že by výběr mohl být větší. Domluvili jsme se s paní vedoucí, že výběr jídel uděláme aspoň 2-3x týdně a celé denní menu bude postavené tak, aby děti nemohly utíkat ze spotřebního koše. Výběr jídel máme každý den, pouze když jsou luštěniny nebo ryby, tak ne. Sestavit takový jídelníček je pro vedoucí složitější, ale zatím se jí to daří.

To situaci uklidnilo?
Zlepšení stavu je významné. Od rodičů sice zůstaly stížnosti minimální, ze strany pedagogického sboru je ale více spokojenosti, protože mají více dnů s výběrem. A pokud nechtějí, tak na oběd nemusí chodit.

Jak stmelovat tým zaměstnanců školy?

Někteří ředitelé školy se o jídelnu příliš nestarají, její personál skoro nechápou jako své podřízené. Jak je to u vás?
Jsou to právoplatní zaměstnanci školy. Kuchařka, uklízečka, školník jsou lidi, bez kterých by škola nemohla fungovat. Je to prostě jeden velký tým, je nás v něm 70 a je jedno, jestli jich 10 chodí v bílém plášti, nebo 5 v puntíkatém oděvu…

Snažíte se ten tým nějak budovat, stmelovat?
Děláme společné setkání, kde se všichni sejdeme, na Den učitelů, na Vánoce, ale hlavně se snažíme pracovat s rozumným lidským přístupem. Sednout si, probrat, co je potřeba, děláme také porady s výměnou názorů a zkušeností, co by třeba tady v jídelně bylo potřeba změnit.

Máte vy s vedoucí jídelnu nějakou pravidelnou poradu?
Vídáme se jednou za měsíc na poradním sboru, protože paní vedoucí je členem rozšířeného vedení školy. Každý měsíc škola plánuje nějaké aktivity a snažíme se do nich zapojit i jídelnu. Občas zkusíme propojit to, co se děje ve škole, s jídelním lístkem. Jinak jsou tady v jídelně průběžně pracovní porady s kuchařkami.

Takže když pořádáte nějakou akci, tak jídelna o tom v předstihu ví a může přizpůsobit jídelníček?
My akce plánujeme vždycky měsíc dopředu. Takže když ta možnost je, ona vždycky není, tak vedoucí má možnost zareagovat.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi