Přeskočit na obsah

Co dát na internetové stránky jídelny

Z porady ve škole se vedoucí vrátila znechucená. Prý má na internet dát víc informací o jídelně. Přitom tam už jsou ceny obědů, pokyny pro odhlašování, kontaktní údaje i číslo účtu, co ještě víc? A co tam ještě mají ostatní? pravila jedna z kuchařek. Ano, pojďte se podívat, co tam mají ostatní.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Jsou internetové stránky vaší jídelny lákavé? Chcete je porovnat s jinými? Pojďte s námi navštívit weby různých školních jídelen v naší zemi – dozvíte se, co vše se na internetu dá o školním stravování zveřejnit.

Jídelníček je samozřejmostí

Všichni návštěvníci vašeho webu samozřejmě očekávají, že na něm najdou jídelníček nebo aspoň odkaz na něho. Některé jídelny zobrazují nabídku obědů přímo na své stránce, řada jídelen používá odkaz na jídelníček ve formátu PDF (formát DOC nebo XLS je určitě méně vhodný), nebo odkaz na databázi typu Strava.cz, iCanteen.cz apod., v níž má svůj jídelníček umístěn.

Příkladem, kdy návštěvník vidí přímo jídelníček a nemusí klikat na žádný odkaz, jsou stránky jídelny v Žamberku  nebo ve Volyni. V obou navíc jídelníček představuje úvodní stránku, která se automaticky zobrazuje každému návštěvníkovi.

Kontaktní údaje

Mezi dalšími informacemi na stránce školní jídelny by samozřejmě nemělo chybět telefonní číslo, e-mail a adresa
– ta zejména tehdy, když jídelna sídlí jinde než škola, jejíž je součástí. Adresa může být doprovázena i odkazem do mapy, kde si zájemce může najít přesnou polohu jídelny. Pro mnoho jídelen jsou tyto věci samozřejmostí, ale pořád je dost takových, které spoléhají na to, že telefon a e-mail všichni znají, protože ho v jídelně mají třeba na nástěnce.

Má-li samostatná jídelna více jídelen nebo výdejen, měly by kontaktní údaje být uvedeny pro všechny. Takto to má na stránkách např. ŠJ v Praze na Uhelném trhu, která má tři pracoviště. Pro skutečně velké samostatné subjekty jako např. ŠJ Praha 10  je to nutností.

Ceny jídel pro děti, dospělé i cizí strávníky

Naprostá většina jídelen informuje na internetu své strávníky o cenách jídel. Často jde sice jen o pár čísel, ale přesto jsou velmi důležitá, zejména tehdy, když se ceny zvyšují. Seznam cen obědů obvykle nezabere mnoho místa viz např. ŠJ Sloupnice, ale přesto může být i u malých jídelen někdy velmi dlouhý, viz např. ŠJ Černčice
Ceny je určitě vhodné doplnit základními pokyny, jak se má stravné platit převodem na účet.

Otvírací doba kanceláře

Vhodné je návštěvníky rovněž seznámit s otevíracími hodinami kanceláře nebo pokladny – pokud jsou stanoveny. Je mnoho jídelen, které je stanoveny nemají nebo je neuvádí. To pak strávníky a jejich rodiče svádí k představě, že své záležitosti mohou vyřídit kdykoli, a vedoucí si pak oprávněně stěžuje, že ji v kanceláři pořád někdo vyrušuje.

Pár slov o jídelně

Mnohé jídelny se kromě poskytnutí základních informací snaží i blíže představit, aby návštěvník z jejich stránek získal pocit, že jeho oběd nevyrábí nějaký automat na jídla, ale konkrétní lidé. Jídelny tak na stránkách slovně popisují své prostředí, nabídnou fotografie z interiéru i exteriéru, pochlubí se rekonstruovaným provozem nebo všechny seznámí se svou historií.

O tom, že exkurze do historie nemusí být jen doménou velkých jídelen, svědčí například stránky školní jídelny ve Velkých Němčicích, které stručné historii věnují samostatnou stránku nebo web ZŠ v Horní Bečvě, který obsáhle popisuje historii celé školy, v níž má významné místo i historie školní jídelny.
Bývá časté, že jídelna uvádí i jména kuchařek, příp. jejich funkce a někde je seznam doprovázen fotkou celého týmu. Hromadným fotem kuchařek vítaly návštěvníky v lednu 2020 stránky ŠJ v České Lípě

Vnitřní řády

Řada informací bývá součástí vnitřního řádu jídelny. Toto je zásadní dokument, který jídelna musí mít zpracován a musí s ním také strávníky, ev. jejich rodiče seznámit. Jeho umístění na webových stránkách je tak cestou, jak se o něm všichni mohou dozvědět, a stává se dnes běžným standardem.

Některé jídelny zveřejní pouze vnitřní řád (např. ZŠ Trutnov) a spoléhají na to, že strávníci si v něm informace najdou. Je však běžné, že nejdůležitější informace z vnitřního řádu (např. ceny obědů) zveřejní jídelna samostatně.

Součástí vnitřního řádu bývá i seznam základních právních předpisů, kterými se školní stravování řídí.
Vnitřní řád bývá na internetu doprovázen dalšími pokyny a směrnicemi. Časté je například upozornění, že rodiče po dobu čekání na své děti nesmějí vstupovat do jídelny. ŠJ v Mělníku k tomu přidává informaci, že strávníci musí používat šatní skříňky, jinak nemohou požadovat náhradu případné škody.

Nabídka jídel a doba výdeje

Navštěvuje-li jídelnu větší množství strávníků (případně z více škol) a také veřejnost, je užitečné je seznámit s otvírací dobou jídelny, s dobou výdeje. Ta se může lišit pro různé skupiny strávníků.

Nabízená jídla ve formě jídelníčku na webových stránkách jsou dnes samozřejmostí. Některé jídelny se snaží strávníkům přiblížit jídla i pomocí jejich fotografií. Příkladem je fotogalerie jídel ŠJ Ivančice. Upravit webové stránky pro vložení množství fotek nemusí být jednoduché, ale malá jídelna k tomu může využít veřejně dostupná fotoalba, např. tak, jak to provedla školní jídelna ve Velkých Němčicích
K jídelníčku lze přidat nejen fotky, ale i různá upozornění na nové pokrmy, netradiční potraviny apod.

Napsali o nás

O školní stravování se zajímají novináři a je časté, že pokud o jídelně vyjde nějaký článek, ta ho zveřejní i na svém webu, nebo tam dá aspoň odkaz. Je-li zájem ze strany médií opakovaný, mají tyto jídelny celou rubriku typu Napsali o nás: ŠJ v Českých Budějovicích nebo ve Velkém Beranově

Další informace

Je mnoho dalších informací, které se objevují na stránkách školních jídelen:

  • Na stránkách mnoha jídelen jsou různé aktuality: krátkodobé změny v provozu jídelny, přechod na nový objednávkový systém, změny v sortimentu jídelny, dny mezinárodní kuchyně, soutěže a akce, kterých se jídelna zúčastnila. Tyto aktuality mohou být doprovázeny fotografiemi (viz např. http://sjsvornost.cz/cz/fotogalerie).
  • Přibývá školních jídelen, které na svých stránkách uvádí přibližné velikosti porcí. Stručně je to vidět např. ve vnitřním řádu jídelny ve Velkých Němčicích, naopak velmi podrobně u jídelny ve Všechovicích
  • Některé vedoucí jídelen využívají stránky k uplatnění výchovné funkce jídelny. Seznamují strávníky s pravidly, která platí pro školní stravování, s novými recepturami, jídly a potravinami, také zdůrazňují kvalitu potravin, které nakupují.
  • Velmi časté jsou základní informace o alergenech a o uplatňování zásad GDPR. Jídelny, které vaří dietní stravu, se na stránkách zmiňují i o tom.
  • Pokud jídelna nabízí možnost online odhlašování a přihlašování obědů, může to novým strávníkům usnadnit pomocí návodů, jak na to.
  • Jídelny s doplňkovou činností mohou přidat informace o rozsahu činnosti, o možnostech, které nabízejí

Paní vedoucí z úvodu tohoto článku má tedy nad čím přemýšlet a věříme, že i vy všichni ostatní. Informací o školním stravování se na stránkách jídelen najde opravdu velké množství a širokého rozsahu. Budeme rádi, když nám v diskusi napíšete, co zvláštního má na stránkách vaše školní jídelna.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se