Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Změny zákona o DPH v praxi školní jídelny

14.4.2020 2563 1 Halka Žaludová
Navzdory nouzovému stavu a uzavření škol začíná od 1. května 2020 platit novela zákona o DPH. Dotkne se i školních jídelen. Víte jak? Jste na změny DPH připraveni? Pokud ne, seznamte se s návodem zkušené vedoucí a ekonomky, která vám radí krok za krokem, jak na to.

Zákonem č. 256/2019 Sb. byla v říjnu 2019 přijata očekávaná a dlouhodobě diskutovaná novela zákona o elektronické evidenci tržeb (dále EET). Ta mění nejen dosavadní znění zákona o EET, ale také zákon o dani z přidané hodnoty.

Kromě spuštění 3. a 4. vlny EET pro další skupiny podnikatelů přináší také převod stravovacích služeb z první snížené sazby (15 %) do druhé snížené sazby (10 %).

Jak se dotýká uvedená novela práce školních jídelen?

Za prvé je nutno zmínit, že i dosud bude činnost školní jídelny (v případě, že je příspěvkovou organizací, příp. její součástí) zproštěna povinnosti vést EET (§12 zák. 112/2016 Sb.), a to i v rámci doplňkové činnosti nebo mimořádné činnosti (prodeje na vánočních trzích,…).

Dále se novela nedotkne školních jídelen, které nejsou v režimu plátce DPH.

Změna nenastává ani u tzv. školního stravování, tedy stravování dětí a žáků poskytované školami a školskými zařízeními zapsanými ve školském rejstříku, které zůstává osvobozeno od daně bez nároku na odpočet daně (§57 zákona o DPH).

Školní jídelny, které jsou v režimu plátce DPH, budou muset přeřadit z první snížené sazby (15 %) na druhou sníženou sazbu (10 %) všechny stravovací služby, které nejsou osvobozeny a týkají se strávníků, kteří konzumují jídlo v jídelně. Konkrétně se jedná o závodní stravování, stravování cizích strávníků (ne těch, kteří odnášejí jídlo v jídlonosičích) a dále např. rauty, svatby konané v prostorách jídelny, případně podávání svačinek pro žáky základních a středních škol v rámci doplňkové činnosti přímo ve školní jídelně.

Strávníkům, kterým se vydává jídlo do jídlonosičů, příp. vyváží do jiných škol (zaměstnanci těchto škol) a zaměstnanci jídelny tam stravu bezprostředně nevydávají, zůstává první snížená sazba DPH (15 %). V případě bufetů, kdy není poskytnut prostor pro zkonzumování pokrmu v místě prodeje, se jedná také o dodání zboží a zůstává se sazbou DPH 15 %.

Ke změnám tedy dochází pouze u uskutečněných zdanitelných plnění, nemění se postupy u přijatých zdanitelných plnění (sazby u nakupovaných potravin). Školní jídelny se tak znovu ocitají v režimu uplatňování dvou sazeb DPH, tak jak již tomu bylo dříve před zavedením elektronické evidence tržeb (listopad 2016).

Co musí školní jídelna – plátce DPH udělat?

K 1. 5. 2020 musí podniknout následující kroky:

  1. Přepočítat kalkulace ceny u všech skupin, kterých se novela dotýká.
    Ve skutečnosti by mělo dojít k tomu, že u skupin strávníků, kterých se týká druhá snížená sazba DPH, dojde ke snížení ceny. V tomto případě by mohl jídelně vzniknout problém s tím, že cizí strávníci, kteří odnáší jídlo v jídlonosičích, budou mít vyšší cenu. Školní jídelna tedy může změnit kalkulaci také u strávníků, kterým poskytuje stravovací služby na talíř a stanovit, že má např. větší náklady s mytím nádobí po strávnících a navýšit tak mzdové náklady v rámci kalkulace u těchto skupin. Docílí tak stejné ceny s rozdílnou sazbou DPH. Zvýšit namísto toho finanční normativ potravin nedporučuji, protože by se stalo, že stejná kategorie strávníků (např. dospělí) by měla rozdílnou finanční normu na potraviny a přitom stejné porce.
  2. Informovat strávníky o nových cenách, resp. sazbách DPH.
  3. V programu Stravné změnit sazby DPH u jednotlivých kategorií.
  4. Nastavit sazby daně v programech vytvářejících vydané faktury.

Přestože se v médiích často mluví o chaosu zavádění 2 sazeb DPH u stravování, nemusí mít školní jídelna obavy. Vždy je nutné posoudit, o jaký typ činnosti se jedná, zda zákazníkovi poskytuje stravovací službu (strávník dostane jídlo na talíř, v rámci jídelny pokrm zkonzumuje a nádobí jídelna opět umyje), pak uplatní druhou sníženou sazbu DPH 10 %, anebo dodává zboží (naplní jídlonosič, příp. termovárnici, vyexpeduje, příp. dodá a dále žádnou službu neposkytuje) – v tomto případě uplatní první sníženou sazbu DPH 15 %.

Ing. Halka Žaludová – ředitelka Školní jídelny Ivančice

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Změna DPHMartina27.04.2020 09:22
Zobrazit diskusní příspěvky
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi