Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Provádíte sanitaci správně?

1.6.2020 541 0 Helena Bělehrádková Schmiedová
Víte, co je základem správné sanitace? A proč není vhodné míchat více přípravků dohromady v domnění, že vznikne účinnější směs? Přečtěte si následující článek a budete mít jasno. Dozvíte se nejenom odpovědi na předešlé dotazy, ale především na co si dát pozor při výběru čisticích a dezinfekčních prostředků.

Oslovili jsme vedoucí několika školních jídelen s dotazem, jaké prostředky používají k sanitaci v jejich provozu. Přinášíme vám široký výčet produktů z provozů čtyř školních jídelen, abyste i vy měli možnost objektivního posouzení a srovnání s prostředky, které používáte ve svých provozech. Dále se zaměříme, na co si při výběru čisticích prostředků a dezinfekcí dát pozor a podíváme se na výhody profesionálních produktů.

Produkty používané na každodenní úklid

  • Mytí nádobí – Cif, Jar
  • Mytí podlah  Lavona, Mr. Proper, Milit, Pulirapid se čpavkem, Mazlavé mýdlo, Real, Dezon na podlahy
  • Čištění sporáků, konvektomatů, odmašťování hrnců – Milit a Dixi, Soda krystalická, Žabka (změkčovač na odmašťování hrnců)
  • Do přípravny masa na plochy – Jar expert odmašťovač
  • Dezinfekce – Savo Original, Sanytol, Savo proti plísním, Frosch
  • Dezinfekce pracovních ploch – Sanytol, Desprej a Alcodes
  • Dezinfekce umyvadel + WC (v denní místnosti) – Domestos
  • Octový čistič na lednice, odpadkové koše, obklady a vodovodní baterie
  • Mytí oken – Clin, Iron

Výběr vhodných produktů je správným krokem

Snahou celého vzdělávání v oblasti sanitace školních jídelen je přinést odborné rady do praxe školních kuchyní, s cílem připravit strávníkovi jídla nejen chutná, ale i zdravotně nezávadná. Tato skutečnost velmi úzce souvisí s možnou kontaminací jídel chemikáliemi, které se používají právě k čištění. Kontaminace vzniká nevhodným použitím nebo nesprávným výběrem čisticích prostředků, které nejsou vhodné pro použití v kuchyních. Dobře provedená sanitace znamená zabránění přenosu škodlivých mikroorganismů a také chemických látek z úklidu. Výběr produktů vhodných do potravinářských provozů je proto správným krokem k čištění kuchyní.

Z praxe víte, jaké čisticí prostředky používáte a na co jste zvyklí například z domácnosti. Ve školních kuchyních a především v těch velkokapacitních je běžné, že používáte profesionální vybavení a přístroje, které vám šetří čas, práci a jsou funkční. Používáte také profesionální čisticí prostředky, které nabízí podobné úspory a výhody? Právě ve školních kuchyních má výběr těchto čistidel svoje opodstatnění.

Co bychom měli vědět o dezinfekci

Obzvláště v tuto dobu, kdy se situace přizpůsobuje koronavirové epidemii, je dezinfekce důležitá. Zcela upřímně, například čištění octovou vodou nemá takovou účinnost jako profesionální dezinfekce.

Základem dezinfekcí je jejich účinnost. Musíme znát:

  • Proti čemu jsou účinné (bakterie, plísně, kvasinky, viry).
  • Na jaké povrchy je lze použít.
  • Při jaké teplotě a za jakých podmínek působí.
  • Jaká je nezbytná doba působení.
  • Zda se zakoupený dezinfekční produkt ředí nebo je již připraven k přímému použití.

Dále potřebujeme, aby čištěná plocha byla omytá, tedy bez velkých zbytků potravin nebo jiného znečištění, které by mělo negativní vliv na účinnost dezinfekce.

Budeme-li dezinfikovat plochy s velkým nánosem vodního kamene, je nutné vodní kámen nejprve rozpustit čističem.

Mastné plochy, nánosy připečených zbytků narušíme např. kartáčem a rozpustíme odmašťovačem.

Nikdy nemícháme dezinfekci a čistič dohromady! Máme-li dezinfekci, nikoli dezinfekční čistič, musíme přípravky použít odděleně. Nejprve se plocha omyje čisticím přípravkem, poté je nutný oplach čistou vodou a teprve následně se provede samostatně dezinfekce. Smícháním dezinfekce a čistidla mohou vzniknout nebezpečné látky. V praxi se často setkávám s tímto zdraví škodlivým postupem. Pracovníci se domnívají, že mixováním více přípravků vytvoří účinnější prostředek, bohužel si tímto v první řadě kazí své zdraví. Velmi často se míchá přípravek Savo například s Jarem nebo Domestosem. Na etiketě produktu Savo se ovšem dozvíte, že se nesmí s ničím jiným míchat, protože se uvolňuje nebezpečný chlór, který narušuje vážným způsobem dýchací ústrojí.

Jednodušším řešením jsou čisticí dezinfekce s vlastnostmi odmaštění nebo rozpuštění vodního kamene při současné dezinfekci. Tedy dvě funkce – čištění a dezinfekce – jsou vlastnostmi jednoho produktu. U těchto přípravků je zpravidla nutný oplach čistou vodou tam, kde manipulujeme s potravinami.

Výhody profesionálních čisticích prostředků

1. Základní a přesné informace o použití, které byste měli mít od dodavatele nebo výrobce k dispozici. Jedná se o bezpečnostní listy a technické listy, z nichž se dozvíme, jaké podmínky a postupy se mají dodržet, aby dezinfekce byla skutečně účinná. Špatnými postupy se vytváří větší problémy. Například nedodržením doporučeného dávkování se tvoří biofilmy a vzniká rezistence mikroorganismů.

U běžně dostupných produktů z drogérií se mnohdy nedozvíme podrobnější informace, které bychom měli znát. Bezpečnostní list zde není nabídnut jako součást produktu a vy si jej musíte dohledat. U profesionálních prodejců jsou tyto dokumenty často dostupné na jejich webu.

2. Pracovní postup a vhodnost použití. Jelikož sledujeme mnoho hledisek, co dezinfekce umí, a ne vždy se vše vejde na etiketu malého balení, potřebujeme doplňující dokumenty, kterými jsou nejen bezpečnostní, ale také technické listy. V technickém listu se dozvíme o vhodnosti použití na různé materiály, které čistíme, či data o tom, zda je dezinfekce schválená do potravinářství. Získáme také informace, jaký musí být zachován postup během dezinfikování a po něm (např. oplach vodou).

Nejen u profesionálních, ale i u běžně prodávaných produktů musíme znát, kde je můžeme a kde je naopak nesmíme použít. Například chlórové přípravky nesmí být používány na linoleum. Domestos nebo Fixinela obdobně jako produkty s vůněmi jsou někdy použity u kuchyňských ploch, přestože jsou určeny do sanitárních prostor a WC a do potravinářského sektoru nepatří.

3. Ředění a doba působení jsou hlavními argumenty, které mají vliv nejen na účinnost, ale také na ekonomickou stránku úklidu.

Profesionální produkty jsou zpravidla koncentrované a jsou určeny k ředění. To zaručuje jejich vysokou účinnost jak při čištění, tak při dezinfekci.

  • Doporučená koncentrace roztoku z profesionálních produktů je většinou kolem 1–5 % (může se lišit). Ředěním tak z jednoho litru koncentrátu získáme až 100 litrů roztoku.
  • Běžně dostupné dezinfekce jsou méně koncentrované, musíme použít 1–2 litry produktu k 9 litrům vody (zhruba 15% koncentrace). Z jednoho litru koncentrátu tedy získáme přibližně 10–11 litrů roztoku.
  • Některé běžně dostupné dezinfekce jsou dokonce již v láhvi naředěné a chceme-li plochy dezinfikovat, již je nesmíme více ředit vodou (použít 100% koncentraci). Pro srovnání a názornou ukázku – z 1 litru produktu máme pouze 1 litr dezinfekce a do 10 l kbelíku bychom potřebovali 10 ks tohoto výrobku.

Na ředění je opravdu třeba dávat pozor, je to základ účinku dezinfekce.

Doba působení může být již od 15 sekund, jak je tomu u alkoholových dezinfekcí, které pro potravinářské provozy v tuto dobu obzvláště doporučuji. U chlórových dezinfekcí se pohybujeme v době 30–60 min. nutného působení. Doba působení je různá jak u běžných, tak také u koncentrovaných dezinfekcí a odvíjí se primárně od typu účinné látky a použité koncentrace.

Tyto skutečnosti mají vliv na zmiňovanou ekonomickou stránku. Budeme-li počítat cenu za mycí dávku, litr roztoku, který má požadovaný dezinfekční účinek, a cenu za dobu strávenou úklidem pracovníka, zjistíme, že profesionální produkty nám uspoří velké finanční částky. Bonusem profesionálních produktů je rychlost a kvalita mytí jak u čisticích prostředků, tak u dezinfekcí s čisticími schopnostmi, se kterými můžete mít brilantně čisto rychleji a snadněji, jak mi z praxe pracovníci potvrzují.

Mgr. Helena Bělehrádková Schmiedová – Brimi Profi s.r.o.

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi