Přeskočit na obsah

Přečetli jsme za vás v červnu 2020

V době, kdy se obnovoval provoz školních jídelen, nebylo mnoho času sledovat, co se kde o nich píše. Udělali jsme to ale za vás a přinášíme vám zajímavé zprávy ze školního stravování, které se objevily na českém internetu. Seznamte se s nimi.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Jídelny, děláte svou práci dobře

Portál Jídelny.cz uspořádal v červnu 2020 v Brně další školení pro nové vedoucí školních jídelen. Účastnice se o akci vyjadřovaly velmi pochvalně a v jednom dotazníku jsme si mohli přečíst větu „Děláte svou práci dobře.“ Taková pochvala potěší, ale podobně dobře dělá svou práci mnoho školních jídelen v ČR. Proto jim všem děkujeme a vzkazujeme jim: Děláte svou práci dobře, jste nám vzorem a inspirací.

Obnovení provozu jídelny

Server iDnes seznamoval s obnovením provozu v ZŠ Řezníčkova v Olomouci. O školní jídelně informoval své čtenáře opravdu důkladně. Vedoucí ji rozdělila řadou židlí na poloviny, aby mohly obědvat dvě skupiny dětí. U vchodu byla nachystaná dezinfekce, vedle umyvadel před jídelnou měli strávníci nový vysoušeč rukou, výdejní okénko bylo kryto plexisklem. Čtenáři si ale mohli povšimnout informace, že ochranné roušky si musely kuchařky ušít samy. Jak typické…

Informace pro rodiče prvňáčků

Skončil školní rok, ale na mnoha místech už přemýšlí o dalším. A tak všude čteme informace pro rodiče budoucích prvňáčků. A to nejen na stránkách škol, činí se i samotné jídelny. Někde informace pojali poněkud úředně, jinde naopak velmi lidsky, sousedsky. K těm prvním patří stránky ZŠ a MŠ v Nymburce  nebo web ZŠ Burešova v Praze, kde ale odkaz na pokyny umístili do výrazné pozice hned na homepage, takže je rodiče rozhodně nemusí hledat.
Naopak velmi podrobně informuje rodiče prvňáků ZŠ ve Svatobořicích-Mistříně nebo ZŠ Chvaletická v Praze

Vedoucí jídelny 6. ZŠ v Chebu přehledně zařadila pokyny pro prvňáky do široké palety informací o školní jídelně. 
Upoutalo nás také info školní jídelny ZŠ Bohumila Hrabala v Praze. Rodiče prvňáků si určitě všimnou neobyčejně laskavého tónu, který zvolila vedoucí jejich školní jídelny. 

Možností, jak informovat rodiče budoucích prvňáčků, je zkrátka velmi mnoho. Jde jen o to je využít.

Přihláška ke stravování elektronicky

V mnoha jídelnách v poslední době přistoupili k tomu, že přihlášky ke stravování musí být v elektronické formě. Vedou je k tomu nejen obavy z možného přenosu koronaviru, ale také výhody automatizovaného zpracování dat z přihlášek. Někde akceptují jak písemnou, tak elektronickou podobu přihlášek. Na ZŠ Stupkova v Olomouci jsou ale nekompromisní: protože elektronická přihláška současně vygeneruje i přístupové údaje do objednávací aplikace, musí si ji podat každý strávník. I zaměstnanci. O problémech, které mají s obluhou objednávacích terminálů učitelé, se vyprávějí ságy. Jak asi zvládnou elektronickou přihlášku?

Vaříte z místních potravin?

Naším parlamentem v červnu opět procházely různé návrhy na to, aby české jídelny více používaly regionální potraviny. A podle serveru Seznam Zprávy ministerstvo zemědělství připravuje vyhlášku, která chce přimět obchody a jídelny, aby ve větší míře nabízely lokální potraviny. 

Není ale jasné, zda na to není pozdě. Například Jindřichohradecký den již před mnoha lety psal, že regionální potraviny používá většina jídelen.
Také ředitelka ŠJ Kojetín před časem uvedla, že v jejich regionu lze nakoupit většinu základních potravin: maso, ovoce, zeleninu, mouku, dokonce i ryby. Společnost Ekolandia, která provozuje ve středočeském kraji a v Praze několik školních jídelen, vyjmenovává na svých stránkách lokální výrobce, od nichž potraviny nakupuje. A podobný trend je patrný v řadě školních jídelen.

Nepřichází ministerstvo se svým záměrem s křížkem po funuse?

Jídelny umí, přehoďme to na ně

Televize DVTV se na Aktuálně.cz pustila do ostré kritiky programu Ovoce do škol. Jako základ jí posloužila nekvalitní dodávka mrkve na svačinu do jakési školy: mrkev prý byla oschlá, snad i plesnivá a balená v plastu. Ve videu živě diskutuje moderátorka Emma Smetana, která je úplně mimo, a pozvaná expertka Margit Slimáková, která je mimo sice trochu méně, ale stále omílá dodávky malých pěstitelů přímo do škol. Obě jaksi zapomínají, že zásobit tisíce škol nemohou jednotliví malopěstitelé a už vůbec ne formou bedýnek s čerstvým ovocem či zeleninou. Nelíbí se jim také balení dodávané zeleniny do plastu, ale neuvažují, že nebalenou zeleninu a ovoce je třeba umýt nebo očistit, zvláště v době epidemie koronaviru.

Margit Slimáková v závěru chválí kuchařky ze školních jídelen a navrhuje, ať očištění, eventuální nakrájení a distribuci ovoce či zeleniny z bedýnek převezmou právě ony. Krásný nápad, kdo ale bude vařit obědy?

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: zdenouš

    DVTV
    Pořad na DVTV jsem viděla.Nepřišlo mi ,že by moderátorka a její host byly mimo.Projekt Ovoce do škol považuji za jedno velké plýtvání penězi z EU.