Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Velký červencový test

15.7.2020 498 0 Redakce Jídelny.cz
Osvěžte si v letním počasí svoji paměť. Vyzkoušejte náš test a zjistěte, jak jste na tom se základními znalostmi z oblasti školního stravování. Podívejte se na otázky, které jsme pro vás připravili, doplňte správné odpovědi a na závěr ověřte, jak jste byli úspěšní.

1. Kdy byl založen portál Jídelny.cz?
a) 2002
b) 1993
c) 2010

2. Která z následujících potravin neobsahuje lepek?
a) Špaldový bulgur
b) Melta
c) Ječné kroupy
d) Solamyl

3. Jakou teplotu musí mít teplý pokrm při výdeji strávníkovi?
a) Minimálně 60 °C, musí odpovídat teplotám uvedeným v HACCP
b) Minimálně 75 °C
c) Minimálně 65 °C

4. Pro jaké věkové rozmezí jsou stanoveny výživové normy pro školní stravování?
a) 6–15 let
b) 3–15 let
c) 3–18 let

5. Co je podmínkou k tomu, aby žák mohl odebrat dotovaný školní oběd?
a) Věk 3–18 let
b) Přítomnost ve škole
c) Účast ve školním vyučování

6. Na čem zejména závisí plat kuchařky?
a) Na jejím vzdělání
b) Na její platové třídě a stupni
c) Na počtu strávníků, pro které vaří

7. Jak se jmenovala metodička školního stravování, za jejíhož působení v 90. letech 20. století vznikl spotřební koš?
a) Ludmila Věříšová
b) Eva Šulcová
c) Anna Packová

8. Která z těchto potravin je významným zdrojem vápníku?
a) Máslo
b) Tavený sýr
c) Syrovátka
d) Tvrdý sýr

9. Jaká alimentární nákaza je v ČR nejčastější?
a) Salmonelóza
b) Kampylobakterióza
c) Nákaza noroviry

10. Do jaké skupiny spotřebního koše se řadí sterilované fazolky?
a) Zelenina
b) Luštěniny
c) Ostatní

11. V jakém rozmezí se může pohybovat cena školního oběda?
a) Rozmezí je neomezené
b) Je dáno vyhláškou o školním stravování
c) Rozmezí určuje zřizovatel

12. Kolik kuchařek musí být v jídelně, kde se vaří 300 obědů?
a) 3
b) 4
c) Počet stanovuje ředitel

13. Kdy u nás vznikaly první školní jídelny?
a) Za doby vlády Marie Terezie
b) V období 1. republiky
c) Po 2. světové válce
d) Po roce 1968

14. Jaký je ideální poměr rostlinných a živočišných bílkovin ve stravě?
a) 1:1
b) 1:2
c) 1:3

15. Kdy musí mít kuchařka pokrývku hlavy?
a) Vždy, když manipuluje s potravinami a pokrmy
b) Při vaření pokrmů ano, při výdeji pokrmů již ne
c) Vždy, když manipuluje s potravinami a pokrmy, může ji odložit při extrémně vysokých teplotách

16. Jak často má být v měsíci v jídelníčku vepřové maso?
a) Max. 4x
b) Max. 5x
c) Jeho použití není omezeno

17. Kam se při kalkulaci ceny oběda zařadí náklady na drobné stroje určené na přípravu potravin?
a) Do mzdové režie
b) Do věcné režie
c) Připočte se k nákladům na potraviny

18. Jaká je nejnižší platová třída kuchařky (ne pomocné)?
a) Třída 3
b) Třída 4
c) Třída 5

19. Kdo pořádá soutěž Nejlepší kuchař/ka hromadného stravování?
a) Portál Jídelny.cz
b) Asociace kuchařů a cukrářů ČR
c) Asociace společného stravování

20. Vyberte ideální kombinaci potravin obsahujících rostlinné bílkoviny.
a) Brambory a krupice
b) Čočka a rýže
c) Ovesné vločky a těstoviny

21. Lze spolu skladovat syrové maso a syrová vejce v jednom chladicím zařízení?
a) Ne
b) Ano

22. Jakým koeficientem se ve spotřebním koši násobí spotřeba másla?
a) 0,9
b) 1,0
c) 0,8

23. Jaký zisk musí obsahovat cena oběda v doplňkové činnosti?
a) Školní jídelna nesmí ve své činnosti kalkulovat zisk
b) Max. 5 %
c) Podle úvahy

24. Jaký úvazek má mít vedoucí školní jídelny, v níž se stravuje 200 strávníků?
a) Úvazek 0,5
b) Úvazek 1,0
c) Záleží na rozhodnutí ředitele školy

25. Víte, na který den připadá Světový den hygieny rukou?
a) 6. března
b) 10. října
c) 5. května

26. Co je to gazpacho?
a) Tradiční maďarský předkrm
b) Španělská studená polévka
c) Italská rybí omáčka na těstoviny

27. Systém kritických bodů (HACCP) je ve stravovacím provozu:
a) Povinný, jednotně sestavený pro každý provoz
b) Nepovinný, sestavený individuálně na míru každého provozu
c) Povinný, sestavený individuálně na míru každého provozu

28. Která z následujících potravin se nesleduje ve spotřebním koši?
a) Kompotované ovoce
b) Těstoviny
c) Sterilované luštěniny

29. Jaká sazba DPH se uplatňuje u jídel podávaných v rámci školního stravování?
a) Školní stravování je od DPH osvobozeno
b) Sazba 10 %
c) Sazba 15 %

30. Vyberte správnou platovou třídu pro kuchařku, která normuje a zodpovídá i za sklad potravin.
a) 5. třída
b) 6. třída
c) 7. třída

 

(Správné odpovědi: 1. a, 2. d, 3. a, 4. c, 5. c, 6. b, 7. a, 8. d, 9. b, 10. a, 11. b, 12. c, 13. c, 14. a, 15. a, 16. a, 17. b, 18. c, 19. b, 20. b, 21. b, 22. c, 23. c, 24. c, 25. c, 26. b, 27. c, 28. b, 29. a, 30. c.)

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi