Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Test znalostí pro každou vedoucí

17.8.2020 903 4 Redakce Jídelny.cz
Líbilo se vám červencové zpestření článků testem? Osvěžili jste si paměť? Máme tady pokračování. Někdo se možná trošku zapotí, jiný zvládne odpovědi, jak se mezi lidmi říká, levou zadní. Na závěr si své odpovědi můžete ověřit. Pusťte se do testu a prověřte si své znalosti.

1. Víte, na který den připadá Světový den výživy?
a) 7. dubna
b) 12. ledna
c) 16. října

2. Vyberte druh masa s nejvyšším obsahem železa.
a) Rybí filé
b) Kuřecí prsa
c) Vepřová krkovice
d) Hovězí játra

3. Jakou teplotu musí mít studený pokrm při výdeji strávníkovi?
a) Do 4 °C
b) Teplota není legislativně stanovena, stanoví si ji každý provoz sám v HACCP
c) Do 10 °C
d) Do 8 °C

4. Do jaké skupiny spotřebního koše se řadí směs na bramborové těsto?
a) Ostatní
b) Brambory
c) Zelenina

5. Kdy jídelna nemůže dětem poskytovat dotovanou stravu?
a) O jarních prázdninách
b) O letních prázdninách
c) V době ředitelského volna

6. Platový stupeň se obvykle stanovuje podle délky praxe v oboru. Je možná výjimka z tohoto pravidla?
a) Ne
b) Ano, u absolventů škol nově nastupujících do jídelny lze zařadit do 6. stupně.
c) Ano, pomocné síly v 3.–5. třídě lze rovnou zařadit do 12. platového stupně

7. Jak se jmenuje současná metodička školního stravování na MŠMT?
a) Alena Strosserová
b) Jitka Krmíčková
c) Alexandra Košťálová

8. Které ovoce obsahuje významné množství tuku?
a) Avokádo
b) Banán
c) Fík
d) Hruška

9. Mezi legislativně stanovené látky/produkty vyvolávající potravinové alergie patří:
a) Ovoce a bylinky
b) Citrusové plody a med
c) Žitný lepek, vlašské ořechy, ryby

10. Jakým koeficientem se ve spotřebním koši násobí spotřeba oleje použitého na smažení?
a) 0,9
b) 0,6
c) 1,0

11. Co hradí jídelna z částky, kterou zaplatí strávník za oběd?
a) Všechny náklady na přípravu oběda
b) Pouze potraviny
c) Mzdy kuchařek

12. Do jaké platové třídy by měla být zařazena kuchařka, která připravuje dietní stravu?
a) Do třídy 5
b) Do třídy 6
c) Do třídy 7

13. Kdo byl organizátorem 2 velkých studií zjišťujících kvalitu školního stravování, které proběhly v letech 2016-2019?
a) Ministerstvo školství a tělovýchovy
b) Státní zdravotní ústav
c) Společnost pro výživu

14. Vyberte nejvhodnější kombinaci polévky s hlavním pokrmem.
a) Špenátová polévka, zapečené těstoviny s mletým masem a brokolicí.
b) Bramborová polévka s houbami, pečený karbanátek se sýrem, bramborová kaše s mrkví
c) Gulášová polévka, dukátové buchtičky s krémem
d) Hovězí vývar se zeleninou a nudlemi, hovězí plátek, rajská omáčka, celozrnný knedlík

15. Jak má vypadat pracovní oděv vhodný pro kuchařku ve školní jídelně?
a) Bílé barvy, čistý a nesmí být zdrojem kontaminace pokrmů
b) Bílé barvy s dlouhými rukávy a dlouhými nohavicemi kvůli riziku opaření
c) Vhodný z hlediska bezpečnosti práce, čistý a nesmí být zdrojem kontaminace pokrmů

16. Pro kterou skupinu strávníků se spotřební koš nevyhodnocuje?
a) Studenti starší 18 let
b) Učitelé
c) Děti v dětských domovech

17. Nemocný žák má nárok na dotovaný oběd:
a) Po domluvě s vedoucí školního stravování až po dobu jednoho týdne nepřítomnosti ve škole
b) První den nepřítomnosti ve škole nebo školském zařízení
c) Nemá nárok na dotovaný oběd

18. Jakou platovou třídu má mít vedoucí školní jídelny, v níž se stravuje 200 strávníků?
a) Třídu 5
b) Záleží na rozsahu činností, které vedoucí vykonává
c) Třídu 7

19. Víte, kdy si připomínáme Den mléka?
a) 3. březnové pondělí
b) 2. dubnová středa
c) 4. květnové úterý

20. Je možné ve školní jídelně místo polévky podávat předkrm?
a) Ano, ale pouze dětem na základní škole
b) Ano
c) Ne

21. Jaká lze ve stravovacím provozu používat prkénka?
a) Pouze plastová
b) Pouze dřevěná
c) Z materiálu určeného pro styk s potravinami

22. Jak dlouho musí jídelna uchovávat výsledky plnění spotřebního koše?
a) 10 let
b) Po dobu školního roku
c) 1 rok

23. Na jak dlouhou dobu dopředu může jídelna požadovat zálohy na stravu?
a) Nejvíc na 2 měsíce
b) Max. na 1 měsíc.
c) Podle dohody se strávníkem

24. Kdy byla vydána první vyhláška stanovující výživové normy pro školní stravování?
a) 1990
b) 1972
c) 1963

25. Za jakých podmínek může kuchařka dostat neplacené volno?
a) Pokud ho nařídí zaměstnavatel
b) Když potřebuje volno a má vyčerpanou dovolenou
c) Po vzájemné dohodě se zaměstnavatelem

26. Která z potravin/pokrmů je jedním z hlavních zdrojů soli v naší stravě?
a) Vařené brambory
b) Sterilovaná zelenina
c) Pečivo

27. Co je to dezinsekce?
a) Ničení hlodavců
b) Ničení hmyzu
c) Speciální technologický postup při zpracování masa

28. Jak často má být v měsíčním jídelníčku rybí pokrm?
a) 2x v měsíci
b) Stačí 1x měsíčně
c) Každý týden

29. Jakou sazbu DPH použije školní jídelna – plátce DPH – na stravu v rámci závodního stravování, kterou strávník konzumuje v jídelně?
a) 21 %
b) 15 %
c) 10 %

30. Na jakou platovou třídu má nárok vedoucí jídelny, která svou práci dělá 30 let?
a) Min. třídu 8 z důvodu délky praxe.
b) Záleží na činnostech, které vykonává, ne na délce praxe.
c) Třídu 10

(Správné odpovědi: 1. c, 2. d, 3. b, 4. b, 5. c, 6. c, 7. b, 8. a, 9. c, 10. b, 11. b, 12. b, 13. b, 14. d, 15. c, 16. b, 17. b, 18. b, 19. c, 20. b, 21. c, 22. c, 23. a, 24. c, 25. c, 26. c, 27. b, 28. a, 29. c, 30. b.)

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
testivka618.08.2020 11:08
Pavel Ludvík18.08.2020 13:22
Otázka 11Zalka18.08.2020 15:47
Pavel Ludvík19.08.2020 06:33
Zobrazit diskusní příspěvky
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi