Přeskočit na obsah

Nový receptář vyvážených bezmasých menu pro školní stravování

Rádi byste překvapili své strávníky novými a neokoukanými bezmasými pokrmy? Chcete se navíc naučit, jak sestavovat vyvážená a hodnotná obědová menu? Přesně pro vás je určen nově vydaný receptář 100 vyvážených bezmasých menu.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Obálka knihy 100 vyvážených bezmasých receptur

Seznamte se s novým receptářem 100 vyvážených bezmasých menu. Kniha reaguje na neustálou poptávku po bezmasých pokrmech, která je vyvolána především používáním Nutričního doporučení. Na rozdíl od jiných se zaměřuje nejen na hlavní bezmasé pokrmy, ale i na sestavení vyváženého obědového menu.

Receptář obsahuje celkem 8 kategorií pokrmů: Zeleninové (23), Luštěninové (10), Těstovinové (18), Bramborové (5), Obilninové (7), Houbové (4), Saláty (22) a Ostatní pokrmy (11).

Prohlédněte si úplný seznam receptur.

Receptář je také doplněn rejstříky pro pohodlné vyhledání receptur podle potravin, podle abecedy nebo podle kategorie.

   Obsah knihy      Abecední rejstřík      Rejstřík podle potravin

Čím vás nový receptář překvapí?

  • Přináší nejen nové pokrmy, ale 100 kompletních menu včetně podrobných receptů pro hlavní pokrmy.
  • Celá obědová menu současně představují příklady, jak sestavovat plnohodnotné bezmasé obědy.
  • Součástí knihy je obsáhlý úvod, který seznamuje se základními principy, jak sestavovat vyvážené a plnohodnotné obědy.
  • Recepty pocházejí z jídelen ZŠ a SŠ, byly odzkoušeny v praxi.
  • Všechny recepty prošly přísnou revizí nutriční terapeutky.
  • K hlavnímu pokrmu je vždy navržena vhodná polévka, příp. příloha a doplněk, někdy i ve více variantách na výběr. Cílem je, ale aby celé menu bylo nutričně vyvážené, případně aby si jídelna mohla menu uzpůsobit dle svých potřeb.
  • V souladu se současnými trendy receptář upřednostňuje čerstvé nebo zmražené potraviny, jen výjimečně používá sterilované potraviny a uzeniny.
  • Použití receptáře je určeno všem typům škol.

Malá ochutnávka

Kapustové karbanátky s pohankou

Karbanátky má většina dětí v oblibě. Zejména jsou-li doplněny populárním salátem nebo servírovány s dresinkem. Tyto karbanátky jsou připraveny z kapusty a obohaceny pohankou, která jim dodá oříškovou chuť. Pokrm je docela sytý a není k němu již nutno podávat přílohu, což jistě přivítají paní kuchařky, kterým se usnadní výdej. Doplníte-li ho podle návodu zeleninovým salátem a luštěninovou polévkou, vznikne chutné a plnohodnotné menu, které ocení jak strávníci, tak odborníci na výživu.

Zapečené brambory s tofu a brokolicí

Zapečené brambory s tofu a brokolicí je barevně i chuťově vyvážený recept a  jistě potěší nejen oko, ale také chuťové buňky každého strávníka. Pokrm je barevně i nutričně doladěn červenou čočkou a přídavkem sterilovaných rajčat pak dostává další rozměr: nebude, jako mnoho podobných, suchý a dusivý, ale naopak bude výborně vláčný. 

Kuskus se zeleninou a mascarpone

Celozrnný kuskus s pečenou sezónní zeleninou, v kterém nechybí cukety, papriky a rajčata, je lehkým letním pokrmem plným vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Vůni pokrmu dolaďují bazalka a oregano a vše dovrší a zjemní ozdobení sýrem mascarpone. Pokud tento pokrm doplníte luštěninovou polévkou, máte vyvážené bezmasé menu, ke kterému si můžete dovolit i doplněk ve formě domácího moučníku.

Ratatouille s divokou rýží a mozzarellou

Ratatouille je dušená směs zeleniny oblíbená na celém světě, která pochází z Francie. V tomto pokrmu vedoucí využije sezónní zeleninu, jako je lilek, cuketa, rajčata a papriky, chuť je navíc zvýrazněna bylinkovým pestem, tymiánem a rozmarýnem. Místo francouzské bagety je tento výborný lehký letní pokrm doplněn divokou rýží a mozzarellou.

Hlíva ústřičná na smetaně s mrkví a jarní cibulkou

Hlíva ústřičná na smetaně s mrkví a jarní cibulkou je dalším barevně lákavým pokrmem. Díky tomu, že je mírně zahuštěný solamylem a zjemněný smetanou, bude mít lehce omáčkovou konzistenci, která jistě zvýší atraktivitu tohoto houbového pokrmu u strávníků. Po doplnění těstovinami či špeclemi máte na talíři méně tradiční pokrm, který rozhodně stojí za vyzkoušení.

Zimní cizrnový salát s medovou řepou

Zimní cizrnový salát s medovou řepou představuje perfektní způsob, jak netradičně strávníkům podat luštěniny, a jistě se stane oblíbeným zimním pokrmem. Med dodá červené řepě ještě více nasládlé chuti a v kombinaci s cizrnou a kozím sýrem se jedná o opravdu rafinovanou chuťovou kombinaci, která bude lákavá i na pohled.

Kde receptář zakoupit

Receptář je v prodeji v našem e-shopu, ale můžete si ho zakoupit i na Krajské konferenci hromadného stravování.

Prodejní cena činí 450 Kč včetně DPH.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se