Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Jak na hygienu rukou – mýty a skutečnosti

7.12.2020 951 0 Pavel Ludvík
Kuchařky ze školení vědí, že si mají často a důkladně mýt ruce. Dnes se dozvídají, že co nejčastěji, pak je ještě dezinfikovat, pracovat v rukavicích a objevují se už i požadavky na dezinfekci ochranných pracovních pomůcek. Je to ale skutečně potřeba? Co na to odborníci na hygienu rukou?

O tom, jak dezinfikovat ruce, jsme vás už informovali v článku Dezinfekce rukou: jak na ni. Žádná, ani sebelepší dezinfekce nás však neochrání, pokud si nebudeme správně a účelně mýt ruce. Na správnou hygienu rukou jsme se opět zeptali odbornice na slovo vzaté – MUDr. Věry Melicherčíkové, CSc., která je vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinfekci a sterilizaci ve Státním zdravotním ústavu.

Mytí rukou jako základ

Co byste řekla, že je pro hygienu rukou podstatné?

Vezměme to od začátku. Každý máme na pokožce rukou svoji vlastní mikroflóru a tu neodstraníme žádnými dezinfekčními přípravky, jde o zástupce bakterií, plísní i virů aj., člověku nijak nevadí a je dobře, že je máme. Tato mikroflóra udržuje správné pH pokožky, kolem 7 a také zabraňuje tomu, aby se při poranění do těla dostávaly i jiné mikroby, které si na ruce nachytáme z vnějšího prostředí.

Do práce, kam jedeme například autem či městskou hromadnou dopravou, si můžeme na vnějších plochách rukou donést celou řadu různých mikrobů z vnějšího prostředí, a to jak bakterií, plísní, tak i virů. Je tedy důležité, když přijdeme do zaměstnání, nejdříve si dobře umýt ruce, případně dezinfikovat alkoholovým přípravkem a pak teprve jít do pracovního procesu.

Pomáhá při odstraňování mikroorganismů z rukou i nějaké mechanické působení, tzv. že si ruce promnu?

Určitě. Mechanický postup je velmi dobrý, napomůže odstranění mikrobů nachytaných z vnějšího prostředí, kteří se potom vodou spláchnou. Pozor ale při velmi razantních postupech, může se stát, že dojde i k vyplavení té naší stálé mikroflóry, což není dobré.

A jak je to s použitím kartáčků na nehty?

Dříve se hojně používaly, aby měl člověk ruce opravdu čisté a v pořádku. Použití kartáčku je vhodné na nehty a konečky prstů, pokud jsou ruce hodně špinavé, například po víkendové práci na zahradě či po jiné špinavé práci. V žádném případě ale není dobré ho používat na ostatní pokožku, mohly by se na ní udělat trhlinky a při použití alkoholového dezinfekčního přípravku by pak mohlo docházet k pálení a dráždění a k poškozování pokožky rukou. Důležité tedy je starat se o čistotu nehtů, ale kůži zbytečně kartáčkem nedrhnout.

Dezinfekce rukou v praxi

V současné době je tendence neustále ruce dezinfikovat, je to správné?

Je pochopitelné, že nyní panuje snaha vše určovat podle koronaviru a ruce neustále dezinfikovat. Ale i WHO říká, že ke zničení koronaviru stačí omytí rukou teplou vodou a mýdlem a jejich osušení jednorázovými ručníky, pozor, ne těmi hadrovými. Zásadní tedy je mytí rukou, a jestliže toto není k dispozici, pak přichází na řadu dezinfekční přípravky, které jsou zaměřeny na odstranění mikrobů, které si na ruce nachytáme z vnějšího prostředí.

V průběhu práce v kuchyni tedy už nedezinfikovat?

Když se přijde z venku, nevíte, kam všude jste šahali, tak je správné si ruce dezinfikovat alkoholovým přípravkem. Ale potom, když už jste v pracovním provozu, anebo děláte práci v jídelně, je důležité si ruce častěji mýt vodou a mýdlem, usušit a už zbytečně nedezinfikovat. Jedině v případě, že se v místě vyskytne ohnisko nákazy, to znamená, že se zde vyskytnul infekční nemocný a nemyslím pouze koronavirus, ale i v případě jiných infekčních nemocí, tak pak je nutné, aby kuchařky postupovaly opačně. Tedy nejdříve si ruce dezinfikovat, nechat oschnout a pak si je teprve umýt. Je to proto, že by se možné zbytky přípravků mohly dostat do potravin (vůně a další složky, které by mohly ovlivnit chuť potravin). A obecně platí, že po dezinfekci se plochy a povrchy musí opláchnout pitnou vodou.

A jak postupovat u dětských strávníků, kteří přijdou na oběd?

Když děti půjdou do jídelny, ať si ruce umyjí teplou vodou a mýdlem a usuší, případně dezinfikují. Dezinfikovat ruce je důležité především v případě, že voda s mýdlem není k dispozici.

Máte ještě něco důležitého k dezinfekci rukou z praxe?

Především v této době bych kuchařkám doporučila, aby opravdu dbaly na základní hygienické požadavky, měly krátké nehty, ne umělé, pravidelně si je čistily a nenosily prsteny a šperky, za kterými se udržuje špína a mikroorganismy. Navíc se pod šperky ruce správně nevydezinfikují a to je obrovský problém. Někdy se také dělají velké chyby v tom, že si pracovníci umyjí ruce vodou a mýdlem a pak, aby ušetřili jeden ubrousek, tak si na ty vlhké mokré ruce dají malou část dezinfekčního přípravku. Což je absolutně neúčinné, protože ta vlhkost, kterou máte na rukou, zředí alkohol, který je ve většině přípravků, a ten je pak absolutně neúčinný.

Po častém použití dezinfekce jsou ale ruce často vysušené, co s tím?

Důležitá věc je, že po těchto všech procesech se musejí ruce ošetřit použitím regeneračního krému, Hlavně u dětí, u nichž se mohou vytvořit různé ekzémy a porušení kůže. Stejně důležité je to ale i u kuchařek a ostatního personálu a na to se často zapomíná. Je dobré také vědět, že regenerační krém může učinek dezinfekčního přípravku při následném použití snižovat.

Správné zacházení s rukavicemi

Dneska kuchařky pracují prakticky stále v rukavicích, hlavně u výdeje. Jak zacházet s rukavicemi?

Rukavice jsou jako jejich druhá kůže. Neznamená, že když si ráno rukavice oblečou a pak je sundají, že na nich žádné mikroorganismy mít nebudou. Naopak, na rukavicích se jich může udržovat celá řada, záleží tedy na pracovní činnosti. Když budou dělat nějakou nečistou práci, musí si rukavice sundat a vzít si nové a když pak budou dělat zase jinou práci, tak si vzít rukavice jiné. Jde o jednorázové rukavice, nesmí se podruhé navlékat. Důležité je také upozornit, aby si je navlékaly pouze na suché ruce. Po výměně rukavic se ruce umyjí vodou a mýdlem a usuší se, protože se mohou uvolňovat mikroby z rukou a pot.

Může se na rukavice použít dezinfekce?

V zásadě platilo, a já vidím, že se to nyní nedodržuje, že rukavice se nesmí dezinfikovat alkoholovými dezinfekčními přípravky. Alkohol může porušovat celistvost rukavice, udělají se v ní díry, které okem nevidíme a menší mikroorganismy, jako viry, se mohou dostat dovnitř na pokožku.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Příbuzné články:
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi