Přeskočit na obsah

Školní stravování od 12. dubna 2021

Znovu byly otevřeny školy, ale na jasné pokyny pro školní jídelny se přitom zcela zapomíná. Prošli jsme si všechna mimořádná opatření, metodická doporučení a sporné věci konzultujeme s MŠMT. Seznamte se, co pro školní jídelny platí a co ne. Aktualizováno 14. 4. 2021 – roušky a respirátory.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Znovuotevření škol vítá v nebývalé shodě celá společnost, ale současně tento krok přináší řadu otazníků. Rozhodnutí o návratu dětí do škol bylo vydáno rychle, potřebné informace jsou dodávány pozdě, někdy si protiřečí, v některých krajích a regionech bylo navíc otevření škol na poslední chvíli odloženo.

Zatímco pro chod školy, výuku, testování apod. byly vydány ucelené a podrobné pokyny, pro školní jídelny ne. Ty musí spoléhat na neuspořádané informace rozmístěné na různých místech webu MŠMT nebo na aktualizovaný manuál z roku 2020, jehož ustanovení jsou v některých případech upřesněna jinde.

Hlavní zdroje informací pro školní jídelny

Mezi hlavní zdroje informací patří:

Do škol se vrací jen malá část dětí

Do základních škol se vrací děti 1. stupně a to tak, že třídy se budou ve škole po týdnu střídat. Ve škole tak bude vždy jen polovina tříd 1. stupně. Tento princip zvaný „rotační výuka“ neplatí pro malotřídky, ale i pro větší školy, kde 1. stupeň navštěvuje méně než 75 žáků a je umístěn ve stavebně oddělené budově. Do mateřských škol budou chodit pouze předškoláci, děti zaměstnanců Integrovaného záchranného systému, střední školy zůstávají pro běžnou výuku zatím uzavřeny. Prezenční výuka se spouští také pro „speciální“ školy a třídy.

Pro jídelny, které vaří po otevření školy, to sice znamená obnovení provozu, ale dá se očekávat, že jen v menším rozsahu. Jídelny malých škol, které mají jen 1. stupeň, pojedou sice asi naplno, ale jídelny většiny dalších úplných škol mohou čekat max. 25 % strávníků.

Testování dětí a dopady pro jídelnu

Děti budou 2x týdně před vyučováním povinně procházet antigenními testy a negativní výsledek testu bude podmínkou pro jejich účast na prezenční výuce. Pokud bude ve třídě pozitivní test, pak za určitých okolností může být celá třída poslána domů. To vytváří velmi nepříjemnou situaci pro školní jídelnu, které se takto na poslední chvíli odhlásí ze stravy větší skupina strávníků.

Provoz školních jídelen

Provoz školních jídelen se musí řídit pravidly pro provoz stravovacích služeb v mimořádném opatření Ministerstva zdravotnictví v odst. I/2:

  • Rozestup 1,5 metru mezi jednotlivými stoly.
  • Nejvíce 4 osoby u jednoho stolu.
  • U delších stolů může být více osob, ale mezi skupinkami osob musí být rozestup minimálně 2 metry.
  • V jídelně nesmí být více osob, než kolik je míst u stolu.
  • Nesmí být dostupné wifi připojení.

Pravidla pro výdej a konzumaci jídla

Školní jídelna může vařit stravu pro:

  • děti ve škole (mohou jíst v jídelně),
  • pedagogy osobně přítomné na pracovišti (mohou jíst v jídelně),
  • děti vzdělávající se distančně doma (stravu si vyzvednou u okénka),
  • pedagogy nepřítomné na pracovišti (stravu si vyzvednou u okénka),
  • cizí strávníky (stravu si vyzvednou u okénka).


V případě, že se ve školní jídelně vaří pro více škol, mohou se v ní stravovat žáci ze všech škol, kteří se účastní prezenční výuky, a také všichni zaměstnanci, kteří jsou osobně přítomni na pracovišti (to se ovšem bude velmi těžko kontrolovat).


Doplněno 12.4.2021

Nárok na dotovaný oběd

Na dotovaný oběd mají podle MŠMT nárok ti žáci, kteří jsou ve škole, ale i žáci, kteří se účastní distanční výuky (včetně předškoláků v MŠ). Podle upřesnění, které tiskový odbor MŠMT zaslal redakci Jídelny.cz dne 8. dubna 2021, toto platí i pro děti MŠ, které zatím zůstávají doma. Jim se ovšem jídla vydávají pouze do jídlonosičů, krabiček apod. a jídelna pro tento způsob výdeje musí mít podmínky.


Zavírání jídelen

S ohledem na současnou složitou situaci se dá očekávat, že školní jídelny bude z určitých závažných důvodů nutné zavřít.
Podle informací MŠMT musí škola zajistit chod stravování žáků za všech okolností, výjimku tvoří jídelny MŠ, jejichž provoz lze přerušit, je však třeba informovat rodiče dětí. Karanténu kuchařek MŠMT doporučuje řešit např. náhradním personálem, stravováním v jiné školní jídelně, obědy do krabiček, ev. studenou stravou.

Podle dosavadních zkušeností však tyto způsoby budou možné jen ve větších městech, kde takové možnosti jsou. V menších městech a obcích bude podobně jako vloni docházet k tomu, že školní jídelny budou zavřeny a náhradní stravování zajištěno nebude.

Platná hygienická opatření

Hygienická opatření v provozu školních jídelen upravuje aktualizovaný Manuál k provozu škol v části Školní stravování. Manuál doporučuje zejména:

  • Umývání a desinfekce rukou.
  • Zrušení samoobslužného výdeje.
  • Používání ochranných prostředků dýchacích cest kuchařkami (k 12.4.2021 respirátory).
  • Až na nezbytné případy omezit vstup třetích osob do prostor školní jídelny.

V Manuálu z neznámých důvodů zůstal nesmyslný pokyn zajistit oplach nádobí při ručním mytí vodou horkou 85 stupňů. Stránky MŠMT na jiném místě upřesňují, že dostačující je vždy umývání nádobí horkou vodou z vodovodu.


Doplněno 13.4.2021

Cizí strávníci

Tiskový odbor MŠMT mailem ze dne 12. dubna 2021 potvrdil redakci portálu Jídelny.cz, že školní jídelny mohou vařit cizím strávníkům. Pro tuto skupinu ovšem neplatí starší pokyn v Manuálu, že jídlo může sníst v jídelně za splnění určitých podmínek. Školní jídelny jsou povinny se řídit mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví , které v bodě I/2/b umožňuje pouze stravování zaměstnanců přítomných na pracovišti a dětí, žáků a studentů účastnících se prezenčního vzdělávání.

Všichni ostatní strávníci (distanční výuka, veřejnost) jsou povinni si oběd vyzvednout pouze ve výdejovém okně, nemohou jíst v jídelně.


Doplněno 14.4.2021

Roušky a respirátory

Nošení roušek upravuje mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví. Vyplývá z něho:

  • Děti v MŠ nosit roušky nemusí.
  • Děti do 15 let musí ve škole až na výjimky nosit roušky.
  • Starší děti a zaměstnanci jsou povinni používat respirátor.

Výjimku mají děti s poruchou intelektu nebo s různými postiženími, kterým mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto pokynu.

Platí také, že roušky a respirátory je možné odložit po dobu konzumace stravy ve školní jídelně.

Z hlediska zajištění těchto prostředků je v mimořádném opatření důležitý bod I/4. Podle něho jsou školy povinny kuchařkám zajistit tyto prostředky v dostatečném počtu na každou pracovní směnu. To zdůrazňuje i MŠMT v Odpovědích na nejčastější otázky v části Roušky. 

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: ivka 6

    testování
    Prosím napište o testování ve školní jídelně – přehledně.

    • Autor: Zalka

      Co potřebujete vědět? Dejte na sebe telefon, e-mail, dám Vám nějaké info, jak jsme se s tím vypořádali my

      • Autor: beunka

        Dobrý den.Ráda bych se dozvěděla něco o testování zaměstnanců ve školní kuchyni.Jak by mělo probíhat a jestli je nutný těsný dozor,vedoucí stravovaní.Také bych se chtěla informovat,jestli je správné,že nám na kuchyň vozí na umytí skleničky od použitých testů,od žáků.Děkuji.K.

        • Autor: honzyk

          Asi záleží na poknu Vašeho ředitele, ale výslovně nutný dozor vedoucího není, byť já bych jej jako řídící pracovník požadoval https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2021/03/Mimo%C5%99%C3%A1dn%C3%A9-opat%C5%99en%C3%AD-vy%C5%A1et%C5%99en%C3%AD-na-p%C5%99%C3%ADtomnost-SARS-CoV-2-zam%C4%9Bstnanc%C5%AF-%C5%A1kol-a-%C5%A1kolsk%C3%BDch-za%C5%99%C3%ADzen%C3%AD-s-nezbytnou-p%C3%A9%C4%8D%C3%AD-o-d%C4%9Bti-od-2-do-10-let.pdf.
          Pracuji jako vedoucí stravování v nemocnici, u nás je to tak, že nafasuju testy, jednou za týden si otestuju zaměstnance (jsem zároveň nutriční terapeut, tedy zdravotník), výsledky odešlu nadřízenému a zadám do systému. Veškerý materiál který používám k testován likviduji jako biologický odpad.

  • Autor: Odhlášeno

    A teď babo (na MŠMT :)) raď!
    Problém je s tím, že ředitelka školy není schopna rozhodnout (a je to její odpovědnost), co má jídelna dělat, když ve čtvrtečním testování bude zamezen vstup do školy třeba čtyřem třídám – což je 100 dětí. Odhlásit si oběd již NELZE, protože je uvařen, respektive v 8,00 hodin už je vysoce rozpracován a vedení školy do pátku odpoledne nerozhodlo, co s tím. Rodiče na odhlášení nemají nárok. A do školy rodiče nesmí, to už je dřívější rozhodnutí ředitelky. Jídelna je v patře a žádné výdejní okénko ani jednorázové obaly nemá. A teď babo (na MŠMT :)) raď. Tak veselé pondělí a za článek děkujeme.

  • Autor: Baba

    prosím odstranit mé duplicitní příspěvky
    Vkládám standardně, ale někde je asi tech. problém. děkuji

  • Autor: MarieM

    Stravování od 12.4.
    Dobrý den. Zapomnělo se na děti nepedagogických pracovníků školy. Moje paní kuchařka nesmí dát dítě do MŠ, protože nespadá do vybrané profese krizové infrastruktury MŠMT. Je to pro nás velká komplikace.

    • Autor: Zalka

      Posílali jsme požadavek na vládu přes kraj, tak uvidíme. Volala jsem na MŠMT a řekli, že se jim nepedagogické pracovníky nepodařilo prosadit :-). Hlavně, že finanční správa, která jeden den chodí do práce, jeden den je doma, tuto možnost má!!!

      • Autor: Raduza1

        Tento problém máme též, dvě ze dvou kuchařek jsou maminky, jedna s rotační výukou, druhá s dítkem MŠ mladší. Jen díky ochotným babičkám, které už ale ve svém věku mají nárok na to, aby se někdo staral o ně, to dáváme.

      • Autor: Lúca

        Kdybyste měla nějaké nové poznatky ohledně dětí nepedagogických pracovníků, napište prosím. Též máme problémy, jak řešit tuto situaci. Děkuji

  • Autor: petra

    dotaz k cizím strávníkům
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to ve školní jídelně MŠ od 12.4.2021 s vařením pro cizí strávníky? Ve článku pravidla pro výdej a konzumaci, jsou zařazeny pouze děti a zaměstnanci.

    • Autor: Zalka

      Cizí strávníci stále jen přes okénko

    • Autor: Valentýna

      str. 9 MANUÁLU – „další souvislosti“ – cizí strávníci … vyčleněný samostatný čas nebo oddělený prostor … TEDY NEMUSÍTE PŘES OKÉNKO, pokud dobře čtu

      • Autor: Pavel Ludvík

        To tam patrně zůstalo z podzimu. Platí ale mimořádné opatření Min. zdravotnictví, které to aktuálně zakazuje. V pátek jsme požádali o vysvětlení MŠMT. Jak ho budeme znát, zveřejníme.