Přeskočit na obsah

Vraťme hrách na talíře našich dětí

O tom, jaké pokrmy vyzkoušet místo čočky s vejcem, jsme již psali, co ale hrách a taková hrachová kaše. Jaké oblibě se ve vaší školní jídelně těší tato luštěnina a pokrmy z ní? Že jich moc nevaříte? Tak to se nechte inspirovat naším článkem.

Autor: Jana Petrová

Když se řekne hrách, zkuste se zamyslet, kolik pokrmů s touto luštěninou, které připravujete svým strávníkům, vás napadne? Pravděpodobně to bude hrachová polévka, hrachová kaše a tím výčet asi bude pomalu končit, nebo ne? Leckde se možná větší oblibě než samotný hrách těší hrachová mouka, kterou lze použít na zahuštění mnoha pokrmů.

Hrách je zdrojem rostlinných bílkovin

Hrách je u nás velmi dostupnou luštěninou, na současném trhu najdete jak hrách zelený neloupaný, tak zelený a žlutý, loupaný a půlený. Stejně jako ostatní luštěniny je i tato zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek.

Dle spotřeby potravin z roku 2019 je hrách naší nejvíce konzumovanou luštěninou. Jak to, že na jídelních lístcích školních jídelen to není vidět? Příliš pokrmů s hrachem tam opravdu nenajdeme. Proč, není to škoda? Názor jedné paní vedoucí školní jídelny by to mohl vysvětlovat – hrách je nazelenalý a tato barva strávníky na talíři příliš neláká, to kdyby byl červený, vypadalo by to možná jinak. Ale teď již vážně, vraťme se k tématu a zkusme vrátit hrách na talíře našich dětských strávníků. Přináším vám zde trochu inspirace na hrachové pokrmy.

Znáte pomazánky z hrachu?

Humus z cizrny známe již asi všichni, co vám ale říká název fava? Jde o pomazánku pocházející z Řecka, jejíž základní surovinou je žlutý hrách. Receptur existuje celá řada. Obvykle ji připravíme z půleného žlutého hrachu, který uvaříme s bobkovým listem, cibulí a česnekem. Po uvaření hrách rozmixujeme s trochou vody nebo zeleninového vývaru, ochutíme solí, případně pepřem, citrónovou šťávou, čerstvým tymiánem a trochou olivového oleje. Tato pomazánka se může podávat s karamelizovanou cibulkou, kapary, špetkou červené papriky a kapkou olivového oleje. Zkuste zjednodušenou verzi této pomazánky připravit dětem na svačinu, třeba během tematického dne změřeného na mezinárodní kuchyni.

Jinou pomazánku z hrachu můžete připravit také jako obdobu humusu, tedy ochucenou tahini pastou, římským kmínem, česnekem a citrónovou šťávou.

Polévka je grunt

Hrachová a hrstková polévka je asi klasika, kterou připravujete ve všech provozech, hrách lze ale využít i v jiných polévkách. Obměnou klasické hrachové polévky je jemná hrachová polévka se zeleninou, kde v receptuře využijete nejen luštěninu, ale přidáte do polévky pro změnu chuti i kořenovou zeleninu a malé množství smetany.

Experimentovat lze ale i s dalšími přísadami, mohou to být brambory, houby či různé koření jako kmín, římský kmín, bylinky, kurkuma nebo kari. Obdobou hrstkové polévky jsou pak polévky, kde využijeme různé směsi luštěnin, které si můžeme namíchat sami v provoze nebo použít již namíchané směsi suchých luštěnin, jež jsou na trhu. Příkladem je beskydská polévka, kterou připravíme z hrachu, fazolí a červené čočky. Hrách je také součástí polévky s názvem horačka, ta dále obsahuje rajský protlak, kořenovou zeleninu a je dochucená česnekem. Uvařený, osmažený a kořením ochucený hrách lze použít místo krutonů na dozdobení mnoha polévek.

Hlavní pokrmy z hrachu

Oblíbeným hlavním pokrmem by se jistě mohly stát hrachové karbanátky. Karbanátky obecně jsou mezi dětmi docela populární. V tomto případě, pokud rozemletý či rozmixovaný hrách smícháte s houskou namočenou v mléce, přidáte osmaženou cibulku, vejce a především směs dobře ochutíte majoránkou, drceným česnekem a solí, děti v těchto karbanátcích luštěninu určitě hledat nebudou. Stejně jako v případě polévek, tak ani v přípravě různých karbanátků se fantazii meze nekladou. Můžeme využít směsi luštěnin, přidat zeleninu anebo hrách v menším množství přidat k masové směsi. Příkladem mohou být receptury jako luštěninové karbanátky s mrkví nebo staročeské masové karbanátky s luštěninou.

Dalším příkladem pokrmů, kde můžeme využít hrách, jsou různé směsi se zeleninou. Zkuste dětem uvařit hrách na kmínu, směs s paprikami a sušenými rajčaty, ochucenou kmínem, česnekem a dozdobenou petrželovou natí. Jako přílohu lze doplnit chléb nebo rýži.

Hrách v menší porci a netradičně

Chcete dětem podat hrách raději v menší porci a zkombinovat s něčím notoricky známým? Zkuste jako přílohu například k oblíbenému plátku masa zařadit bramborovo-hrachovou kaši. Připravíte si klasickou bramborovou kaši, kterou smícháte s uvařeným a rozmixovaným hrachem (cca 20 g sušeného hrachu na porci), ochutíte orestovanou cibulkou, solí, prolisovaným česnekem a nakonec vyšleháte. Další přílohu, kterou můžete vyzkoušet je šoulet, ten jistě znáte všichni, hrách a kroupy… Šouletem doplňte třeba pečené kuřecí stehýnko.

Představa hrachu na sladko je, myslím, pro nás už docela exotická. Naši předci konzumovali hrachovou kaši s medem, objevují se recepty na hrachový moučník či sladké krémy ze žlutého hrachu a z vanilkové hrašky je možné připravit pudink nebo ji přidat do těsta na palačinky. Co by tomuto asi řekly naše děti?

Výčet hrachových pokrmů by jistě mohl pokračovat, připravujete u vás ve školní jídelně nějaký zajímavý, který strávníkům chutná? Určitě napište do diskuse.

Recept pro inspiraci

Hrách na kmínu (10 porcí)

Hrách 800 g, sušená rajčata 400 g, paprika lusk 250 g, cibule 120 g, olej nebo sádlo 60 g, mouka hladká 60 g, česnek, kmín, petrželová nať, sůl.

Žlutý hrách uvaříme do měkka, scedíme a osolíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky, paprikové lusky (červené a zelené) na nudličky. Sušená rajčata pokrájíme. Osmažíme cibulku s kmínem, až se kmín rozvoní. Přidáme papriky, česnek a orestujeme. Zaprášíme moukou, mírně podlijeme, osolíme a 10 minut podusíme. Přidáme uvařený hrách, petrželovou nať, sušená rajčata, opatrně promícháme, dochutíme a společně prohřejeme. Pokud použijeme sušená rajčata v oleji, můžeme v receptuře místo tuku použít slitý olej z rajčat. Vhodná příloha je  pečivo nebo dušená rýže.

Tento a některé z předchozích receptů naleznete v receptářích na našem e-shopu, ostatní jsou z internetových stránek.

Mgr. Jana Petrová – nutriční terapeut, Litomyšl

Autor: Jana Petrová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se