Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Přečetli jsme za vás v červenci

20.7.2021 502 0 Pavel Ludvík
S příchodem letních prázdnin mnoho školních jídelen přerušilo svůj provoz. Ale i tak se o nich na internetu objevuje spousta zajímavých informací – změny, novinky, přestavby a rekonstrukce, požáry, nová vyhláška o školním stravování a mnoho dalších. Některé články jsme přečetli za vás – seznamte se s nimi.

Změny ve vyhlášce o školním stravování

Ve Sbírce zákonů byla zveřejněna novela vyhlášky o školním stravování. Bere na milost zvláštnosti stravování v lesních školkách, zvyšuje finanční normativy na přípravu stravy (pozor  i dolní hranici) a dětem v dětských domovech umožňuje dát k narozeninám dražší dary. Na účinnost vyhlášky od 1. září 2021 se budou muset rychle připravit zejména některé malé mateřské školy, které používají ty nejnižší normativy.

S příchodem prázdnin zahajuje bezlepková dieta

Stránky některých jídelen navzdory prázdninám informují o různých novinkách a změnách. Např. ve školní jídelně České Velenice  začali od 1. 7. nabízet bezlepkové obědy – nejen dětem, ale i všem dalším strávníkům. Prvotním impulsem k tomu byla žádost maminky, jejíž dcera trpí celiakií. Jak ale uvádí ředitel jídelny Jaromír Smolek, zájem bude větší, určitě nepůjde pouze o tento jediný případ. Začali objednávat bezlepkové potraviny, museli upravit receptury, výhodou bylo, že nebylo nutné dělat žádné změny ve vybavení, i stavebně technické řešení kuchyně mají pro přípravu diet vyhovující. Ředitel Smolek si je navíc vědom toho, že pro nový školní rok bude třeba rozsáhlé proškolení kuchařek o úskalích dietního bezlepkového vaření.

Školní stravování hyperkorektně

Již několik let pozorujeme urputnou snahu o hyperkorektnost ve vyjadřování a chování ve vztahu k menšinám nebo pohlavím. Neutrální slova a výrazy, které nikdy nikomu nevadily, jsou najednou závadné, a činům, které se považovaly za slušnost, se přisuzuje negativní ráz. Začíná být neúnosné, aby v pohádce statečný princ zachraňoval princeznu a knihu o kocouru Mikešovi by někteří nejraději dali na index.

Tyto trendy se nevyhýbají ani stravování. V západní Evropě se objevují případy, že z jídelníčků jsou vyřazovány pokrmy s vepřovým masem, aby jejich nabídka neurazila některé strávníky. Budeme si moci pochutnávat na černé kávě nebo si budeme muset dělat kávu bez mléka (jak ve svém blogu navrhuje Ivan Kraus)?

Kdy tento trend dospěje i do školních jídelen? Zmizí z jídelníčků cikánská hovězí pečeně? Nebudou muset jídelny povinně zaměstnávat muže? Budou si moci strávníci pochutnat na zeleninových karbanátcích s černou čočkou? Nebo kuchařky raději použijí čočku červenou? A nejhorší je, že někteří naši lidé považují za neúnosné, abychom vůbec měli čočku na talíři...

Jídelny pomáhají oblastem postiženým tornádem

Jak uvádí na svých stránkách Magistrát města Brna, školní jídelna na náměstí Svornosti nyní dodává stravu pro Integrovaný záchranný systém a postižené obce na jižní Moravě.

Celý nápad vznikl v hlavě ředitelky jídelny Marty Mandincové: „Přemýšlela jsem, jestli těm lidem můžeme nějak pomoct a když jsem krátce po tornádu jela z Brna po dálnici na Slovensko a viděla jsem tu hrůzu, věděla jsem, že něco musím vymyslet." Spojila se s kolegyněmi v jídelně v Čejkovicích, Slavkově u Brna a ve Waldorfské základní škole v Brně a do postižených oblastí začaly soukromě dovážet nevydané jídlo. To bylo ještě na konci školního roku. Pak se myšlenky ujal náměstek brněnské primátorky Petr Hladík a výsledkem je, že z jídelny na náměstí Svornosti se od 1. 7. do postižených obcí dováží asi 500 obědů. Většinou jde o hlavní jídla v krabičkách, které zatavují dobrovolníci, jen v některých místech si navíc objednávají i polévku do várnic. Brněnský magistrát pak zajišťuje dopravu stravy i financování veškerých nákladů.

Vedoucím zmíněných jídelen patří náš obdiv za to, jak operativně se dokázaly zapojit do pomocí postiženým oblastem.

Rekonstrukce jídelen

Možná i ve vaší jídelně během léta budete něco opravovat. Ne každý zřizovatel najde ve svém rozpočtu půl miliardy na postavení nové školy s jídelnou, jak to plánují v pražských Komořanech. 

I částka „pouhých“ 86 milionů, které se na novou školní jídelnu rozhodla uvolnit radnice v Blansku, jistě představuje pro toto město slušné náklady. Jídelna bude umístěna v nově postavené přístavbě školy, práce na jejím dokončení finišují, v srpnu v jídelně rozjedou zkušební provoz a od září se otvírá strávníkům.

Velkou rekonstrukci školní kuchyně zahájili také v ZŠ a MŠ Potštát a tady jde o částku podstatně menší. Výsledkem rekonstrukce ale mj. bude, že od začátku září budou kuchařky moci strávníkům nabízet dvě jídla.

Po téměř dvou letech realizace se chýlí ke konci také rekonstrukce školní jídelny ve Šluknově. Tamější městský úřad se musel během této doby zaobírat nevídaným problémem: firma, která jídelnu stavěla, zkrachovala. Vše se ale podařilo vyřešit a šluknovské děti se od září mohou těšit na skutečně krásnou jídelnu.

V některých městech rekonstrukce jídelen teprve plánují. Z nákladů však nejsou nadšeni, ty šplhají k desítkám milionů. Jako např. v Jablunkově,  kde budou muset starou jídelnu téměř celou zbořit.

Školní obědy s vizí

Školní jídelna Milady Horákové má nejen dobrou kuchyni, díky níž je známá v širokém okolí, ale i vize do budoucna, co by chtěla dělat nebo zkusit.

Jídelna jasně deklaruje, že chce zvýšit příjem vlákniny (tedy i více ovoce a zeleniny), zvýšit příjem tekutin a snížit množství soli a cukru. Vše na svých stránkách podrobněji rozvádí a stojí za to si text přečíst. Zajímavostí je, že jídelna chce děti seznámit i s alternativními způsoby stravování nebo že pro ně připravuje skutečná kulinářská dobrodružství – jako např. grilovaná žabí stehýnka nebo plněné hlemýždí ulitky? Co vy na to? Máte také jasnou představu do budoucna, jakým směrem byste chtěli vaši jídelnu vést?

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
Nikdo zatím článek nekomentoval. Buďte první!
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi