Přítomnost viru ptačí chřipky subtypu H5N1 v některých částech Evropy zvýšila obavy veřejnosti k bezpečnosti konzumace drůbežího masa a vajec určených k lidské spotřebě. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrzuje, že dosud není důvod se obávat přenesení viru ptačí chřipky na člověka, pokud bude docházet k přímé konzumaci drůbeže a vajec. EFSA dále potvrzuje, že pokud dojde k řádnému tepelnému zpracování a dodržení základních hygienických požadavků, není žádné riziko spojené s konzumací drůbežích produktů.
EFSA rovněž sděluje, že dosud nejsou žádné epidemiologické informace, které by potvrzovaly, že ptačí chřipka – infekční onemocnění primárně postihující ptáky – muže být přenosná přes potraviny na lidi. Nicméně s ohledem na vývoj situace ve vztahu k ptačí chřipce, vědecký panel EFSA pro biologická nebezpečí (BIOHAZ) se touto problematikou neustále zabývá. EFSA se shoduje s tvrzením zdravotnických institucí jako např. Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropským centrem pro prevenci a řízení nemocí (ECDC), které uvádějí, že nejpravděpodobnějším zdrojem infekce viru ptačí chřipky subtypu H5N1 pro člověka je úzký kontakt s infikovanou živou drůbeží a ne přímá konzumace drůbežího masa nebo vajec. Nicméně i to nelze vyloučit při dalších šetřeních.
V Evropské unii nebyla do dnešního dne přítomnost viru H5N1 v drůbežích produktech a vejcích doposud detekována. Jako předběžné opatření a také k vyloučení známého rizika kontaminace potravin např. Salmonellou nebo jinými organismy, EFSA znovu připomíná dlouhodobá doporučení k důkladnému tepelnému zpracování drůbežího masa a vajec. I když je nepravděpodobné, že virus H5N1 muže být přenesen na člověka prostřednictvím syrového masa a vajec, řádné provaření virus deaktivuje a sníží se tak potenciální riziko. Další informace k bezpečnému zacházení s potravinami můžete nalézt na:
http://www.who.int/foodsafety/publications/consumer/5keys/en/index.html
http://www.who.int/foodsafety/micro/avian/en/index.html
http://www.ecdc.eu.int/
Diskuze