Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Příklady kalkulací stravy pro jídelnu ZŠ

16.2.2023 753 1 Marta Kacálková
Příprava kalkulace stravy na nový rok je velkým tématem každé jídelny. Jak sestavit předběžnou kalkulaci pro školní stravování ZŠ? Jak dojít k výsledné kalkulaci oběda? Ukážeme si na 2 podrobných příkladech.

Každá jídelna by měla mít připravenou kalkulaci stravy na nový rok. Postup jak na to, popisují články Kalkulace cen jídel v příkladech a Kalkulace ve školních jídelnách. K této problematice dnes přinášíme 2 podrobné příklady.

Předběžná kalkulace pro školní stravování ZŠ

Jídelna je pod školou, není plátce DPH, nevaří pro cizí strávníky.
Používá se přepočet porcí různých věkových kategorií na dospělé pomocí běžných normovacích koeficientů.

Skupina Prodané obědy Cena Kč Koeficient Přepočítané obědy
I. kategorie 52 000 28 0,7 36 400
II. kategorie 51 000 30 0,8  40 800
III. kategorie 13 000 35  13 000
Zaměstnanci 12 000 35  12 000
Celkem dospělé obědy        102 200

 

Rekapitulace v Kč                                                      
Věcná režie pouze pro ŠJ Celkem Kč  Na 1 oběd     
Provozní materiál  195 000      
Elektřina, voda, plyn 723 000      
Opravy  155 000      
Služby, ostatní 150 000      
Odpisy  215 000      
Celkem   1 438 000 14,07    
Osobní režie pouze pro ŠJ        
Hrubé mzdy 2 700 000      
Odvody SP+ZP 896 000      
FKSP  53 000      
Celkem    3 649 000 35,70    
Celkem režijní náklady    49,77    

 

Plné náklady na 1 oběd v Kč          
Skupina Potraviny    Režie          Celkem                              
Zaměstnanci 35,00 Kč 49,77 Kč 85,00 Kč  
I. kategorie 28,00 Kč 34,83 Kč 63,00 Kč  
II. kategorie 30,00 Kč 39,82 Kč 70,00 Kč  
III. kategorie 35,00 Kč 49,77 Kč 85,00 Kč  

 

Předběžná kalkulace je kalkulace na následující období, odhaduje jak vývoj cen potravin, tak vývoj nákladů na režie a mzdy.

Výsledná kalkulace oběda ZŠ

Jídelna je pod školou, není plátce DPH, vaří pro cizí strávníky (doplňková činnost).
V kalkulaci se používá přepočet porcí různých věkových kategorií na dospělé pomocí běžných normovacích koeficientů a náklady se dělí mezi hlavní a doplňkovou činnost podle poměru vydaných obědů.

Skupina  Podané obědy  Cena Kč  Koeficient  Přepočítané obědy  Poměr HČ a DČ 
I. kategorie - HČ 52 000 28 0,7 36 400  
II. kategorie - HČ 51 000 30 0,8 40 800 85,7 %
III. kategorie - HČ 13 000 35 1 13 000  
Zaměstnanci - HČ 12 000 35 1 12 000  
Cizí - DČ 17 000 35 1 17 000 14,3 %
Celkem dospělé obědy        119 200 100 %

 

Rekapitulace celkem v Kč          
Věcná režie pouze pro ŠJ         Celkem             HČ (0,857)        DČ (0,143)                                         
Provozní materiál  226 000 193 682 32 318                     
Elektřina, voda, plyn  755 000 647 035 107 965    
Opravy  142 000 121 694 20 306    
Služby  149 000 127 693 21 307    
Ostatní  12 000 10 284 1 716    
Odpisy  202 000 173 114 28 886    
Celkem  1 486 000        
Osobní režie pouze pro ŠJ          
Hrubé mzdy  3 155 000 2 703 835 451 165    
Odvody SP+ZP    1 066 000 913 562 152 438    
FKSP  63 000 53 991 7 720,713    
Celkem  4 284 000        

 

Plné náklady na 1 oběd v Kč                                                                                                                          
Skupina Potraviny  Věcná režie Osobní režie  Celkem   
I. kategorie  28 Kč 8,73 Kč 25,16 Kč 62,00 Kč  
II. kategorie    30 Kč 9,97 Kč 28,75 Kč 69,00 Kč  
III. kategorie  35 Kč 12,47 Kč 35,94 Kč 83,00 Kč  
Zaměstnanci 35 Kč 12,47 Kč 35,94 Kč 83,00 Kč  
Cizí 35 Kč 12,47 Kč 35,94 Kč 83,00 Kč  

 

Výpočet věcné režie na 1 oběd pro I. kategorii:

Částka se vypočte podle vzorce Celkem věcná režie / Celkem dospělé obědy * Koeficient
Tedy 1 486 000 / 119 200 * 0,7 = 8,73 Kč

Výpočet osobní režie na 1 oběd pro I. kategorii:

Částka se vypočte podle vzorce Celkem osobní režie / Celkem dospělé obědy * Koeficient
Tedy 4 284 000 / 119 200 * 0,7 = 25,16 Kč

Výsledná kalkulace je kalkulace za uplynulé období, nejlépe za kalendářní rok. Obsahuje zohledněné skutečné náklady a je to jakási kontrola hospodaření jídelny a kontrola předběžné kalkulace, zda odhady byly aspoň trochu reálné. Pokud by výsledná kalkulace na 1 oběd převýšila cenu z předběžné kalkulace na 1 oběd, je na místě urychleně zvýšit cenu oběda.

Celkové skutečné náklady pro jídelnu se berou z obratové předvahy organizace.
501 – provozní materiál, 502, 503 – elektřina, voda, plyn, 511 – opravy, 518 – služby, 549 – ostatní, 551 – odpisy, 521  hrubé mzdy, 524 – odvody SP+ZP, 527 – FKSP

Marta Kacálková – ředitelka Školní jídelny Žamberk

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Koeficienteda16.03.2023 07:37
Zobrazit diskusní příspěvky
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi