Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Příklad kalkulace pro jídelnu MŠ

2.3.2023 744 6 Marta Kacálková
Pracujete v mateřské škole a nevíte, jak na kalkulaci stravy? Sestavit ji je rozhodně obtížnější než v jídelně základní školy. Podívejte se na náš podrobný příklad s vysvětlivkami a hned vám bude vše jasnější. Mějte kalkulaci v pořádku a buďte připraveni na další změny cen.


Kalkulace stravy v jídelnách MŠ je obtížnější než v jídelnách ZŠ. Důvodem je, že celodenní strava se skládá ze 3 jídel různé finanční hodnoty. V mnoha jídelnách proto přesnídávky a svačiny přepočítávají na obědy: někde počítají oběd jako 2 svačiny, jinde jako 3 svačiny, příp. je poměr i jiný. Tyto poměry jsou však velmi nepřesné a nedají se dost dobře zdůvodnit.

Logičtější a ekonomicky podložitelné je sestavit kalkulaci na základě poměru režií ke spotřebovaným potravinám. Na základě tohoto postupu byl sestaven následující příklad.

Kalkulace pro školní stravování MŠ

Jídelna není plátce DPH, nevaří pro cizí strávníky.
Pro výpočet se používá poměr režií k nákladům na potraviny.

Skupina Podaná jídla Cena Kč Spotřebované
potraviny v Kč
   
3–6 let – přesnídávka 13 000 10 130 000    
3–6 let – oběd 13 000 21 273 000    
3–6 let – svačina 10 000   9   90 000    
7 let – přesnídávka      400 11     4 400    
7 let – oběd      400 23     9 200    
7 let – svačina      300 10     3 000    
Zaměstnanci – oběd   1 700 35   59 500    
Celkem     569 100    
           
Rekapitulace v Kč          
Věcná režie pro ŠJ     Na 1 Kč potravin    
Provozní materiál   34 000        
Elektřina, voda, plyn 123 000        
Opravy   20 000        
Služby, ostatní   28 000        
Odpisy   50 000        
Celkem 255 000   0,448    
Osobní režie pro ŠJ          
Hrubé mzdy 500 000        
Odvody SP+ZP 169 000        
FKSP   10 000        
Celkem 679 000   1,193    
           
           
Plné náklady na 1 oběd Potraviny Věcná režie Osobní režie Celkem        Zaokrouhl.
3–6 let – přesnídávka 10 Kč   4,48 Kč 11,93 Kč 26,41 Kč   27 Kč
3–6 let – oběd 21 Kč   9,41 Kč 25,06 Kč 55,46 Kč   56 Kč
3–6 let – svačina   9 Kč   4,03 Kč 10,74 Kč 23,77 Kč   24 Kč
7 let – přesnídávka 11 Kč   4,93 Kč 13,12 Kč 29,05 Kč   30 Kč
7 let – oběd 23 Kč 10,31 Kč 27,44 Kč 60,75 Kč   61 Kč
7 let – svačina 10 Kč   4,48 Kč 11,93 Kč 26,41 Kč   27 Kč
Zaměstnanci – oběd 35 Kč 15,68 Kč 41,76 Kč 92,44 Kč     93 Kč

 

Výpočet režií:

Částka se vypočte podle vzorce Potraviny * Režie na 1 Kč potravin.

Příklady:

Věcná režie 3–6 let přesnídávka: 10 * 0,448 = 4,48 Kč
Osobní režie 3–6 let oběd: 21 * 1,193 = 25,06 Kč

Celkové skutečné náklady jídelny se zjistí v obratové předvaze organizace, např. za rok.
501 – provozní materiál, 502, 503 – elektřina, voda, plyn, 511 – opravy, 518 – služby, 549 – ostatní, 551 – odpisy, 521 – hrubé mzdy, 524 – odvody SP+ZP, 527 – FKSP

Marta Kacálková – ředitelka Školní jídelny Žamberk

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
kalkulace jídelrohlik06.03.2023 14:29
Pepča07.03.2023 12:32
rohlikr07.03.2023 20:29
MartaK10.03.2023 08:12
rohlik14.03.2023 08:58
MartaK20.03.2023 14:08
Zobrazit diskusní příspěvky
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi