Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Den jódu v našich jídelnách

16.2.2008 3100 2 Vladimíra Nejezová
Opět se blíží Den jódu (6. března). Má připomenout široké laické i odborné veřejnosti důležitost přítomnosti jódu v potravě pro lidské zdraví. Zopakujte si, co víte o jódu, a připomeňte význam jódu i vašim strávníkům.

Článek byl zveřejněn před více než 1 rokem,
a proto může obsahovat již neaktuální informace.

Dostatečné množství jódu pro organismus je nezbytné pro každého člověka, avšak zásadní důležitost má zejména v těhotenství a pro kojící ženy, v období vývoje lidského plodu, pro děti od narození do tří let a dále v období dospívání.

Od roku 1999 se v České republice šestého března slaví Den jódu. Je takový svátek opravdu nutný a proč právě jód? Vždyť je to jen jeden z mnoha prvků, který naše tělo potřebuje. Proč se tedy mluví právě o něm?

Vliv jódu na tělo
V těle je jód nezbytnou stavební součástí hormonů štítné žlázy, které v buňkách regulují rychlost metabolismu (látkové přeměny). To se navenek projeví správnou mírou celkové životní energie. Pokud máte dostatek (tedy ani málo, ani moc) jódu, budete přiměřeně aktivní, vitální a myslící.
Jód má také zásadní roli v raném růstu a vývoji orgánů, zejména mozku, během těhotenství a po narození. Nedostatek jódu závažně poškozuje mozek. Důsledkem mohou být poruchy tělesného růstu a vývoje dítěte.
Výzkum ukázal, že nedostatek jódu se také může projevit mírnými či většími poruchami učení u školních dětí a snížením IQ o několik bodů. Jeho nedostatek může také nepříznivě ovlivnit imunitu a vznik některých nádorů.

Doporučená dávka jódu
Jód, podobně jako řada jiných zdravotně důležitých prvků, má určité optimální rozmezí denního příjmu. Je proto důležité, aby ho člověk neměl nedostatek, ale ani nadbytek.
Náš denní přísun jódu by měl odpovídat denní doporučené dávce, která činí pro:

  • Děti do 5 let – 90 mikrogramů
  • Děti od 6 do 12 let – 120 mikrogramů
  • Děti nad 12 let a dospělé – 150 mikrogramů
  • Těhotné a kojící ženy – 200 mikrogramů

Některé zdroje, které se odvolávají například na experty WHO (Světové zdravotnické organizace) se sídlem v Ženevě stanovují ještě mírně vyšší doporučené dávky spotřeby jódu.

Potraviny a jód
Jód je do těla přiváděn potravou. Přirozeným zdrojem jódu jsou mořské ryby (např. makrela, sardinky, losos, sleď), z dalších potravin vaječný žloutek, mléko a některé minerální vody, např. Vincentka nebo Hanácká kyselka.
Pro většinu lidí je nejčastějším zdrojem části denní potřebné dávky jódu jódovaná sůl.
Avšak každou sůl i jódovanou je nutné používat pouze v nezbytném množství, protože zatěžuje organismus sodíkem. Dětem do jednoho roku proto pokrmy nesolíme vůbec.
Velké množství potravin a nápojů, zejména pro děti, je proto jódem obohacováno. Tato skutečnost je na obalu těchto výrobků vyznačena.
Jaké množství jódu může daná potravina obsahovat, určuje v ČR vyhláška ministerstva zdravotnictví (č. 53/2002 Sb).

Předávkování jódem
Trvalé užívání extrémně vysokých dávek jódu je jednou z příčin thyreotoxikózy. Tato nemoc je spojena s vysokou hladinou hormonů štítné žlázy, která vede k přehnané aktivitě, rychlým reflexům, stavům úzkosti a váhovému úbytku.
Proto potravní doplňky, minerální a multivitaminové přípravky obohacené jódem je nutné používat uváženě nejlépe po poradě s lékařem.

Zdravý způsob dávkování jódu
Jak tedy jód zařadit optimálně do stravy?

  • připravujte pokrmy z mořských ryb alespoň 1x týdně
  • používejte sůl s jódem
  • zařazujte do jídelníčku potraviny a nápoje obohacené jódem

Den jódu ve vaší jídelně
Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem již na mnoha školách probíhá každoroční propagace Dne jódu. Setkáváme se s různými formami od přednášek přes propagační materiály na nástěnkách nebo i výstavky, které upozorňují žáky na důležitost tohoto prvku pro jejich zdraví.
Proto bychom rádi vyzvali i vás k účasti na této užitečné akci. Přispějte k její propagaci!
Pokud se u Vás na škole nic neděje, zkuste sami upozornit učitele a hlavně žáky třeba i formou odkazu na nástěnce v jídelně.
V tento den by určitě na jídelníčku neměly chybět pokrmy z ryb.
Pro vaši inspiraci přinášíme jeden zajímavý recept. Další rybí receptury naleznete na našem portále zde. Rádi k nim zařadíme i recept od Vás.
Napište nám také, jak u vás den jódu probíhal a o vašich zkušenostech s rybami na jídelníčku v tento den, ale i během celého roku.
Těšíme se na vaše recepty, Ukázky jídelních lístků nebo postřehy o tom, jak se vypořádáváte s rybími kostmi.

 

Recept na rybí špíz
Z databáze receptů na portálu Jídelny.cz jsme vybrali recept na Rybí špíz. Můžete se však podívat i na další.

Potraviny na 10 porcí  dospělí  v g (hrubá váha/čistá váha)
ryby (jeden druh, nebo více druhů)
filé + losos + pstruh 1200g
cibule 50/40 g
slanina 25 g
olej 100 g
sůl 20 g

Technologický postup:
Ryby omyjeme, podle potřeby očistíme. Ryby nakrájíme na kostky, osolíme. Očištěnou cibuli na kolečka a slaninu na tenké plátky. Na špejli napichujeme střídavě ryby, cibuli a slaninu. Na plech vymazaný olejem naskládáme špízy a pečeme v troubě do zlatova. Podáváme s bramborem.

 

Test znalostí o jódu

 

 

Ing. Vladimíra Nejezová je spolupracovnicí redakce

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
DEN JÓDUverunka14.02.2008 22:49
DEN JÓDUVERUNKA14.02.2008 23:29
Zobrazit diskusní příspěvky
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi