Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Dávají jídelny strávníkům odpad?

20.2.2008 8323 29 Pavel Ludvík
V časopisu Euro byl zveřejněn rozhovor s Miroslavem Šole, zástupcem společností Compass Group a Eurest. Tématem rozhovoru bylo hromadné stravování. Miroslav Šole se vyjádřil velmi negativně zejména na adresu školních jídelen. Přinášíme záznam rozhovoru s citací klíčových pasáží.
Článek byl zveřejněn před více než 1 rokem,
a proto může obsahovat již neaktuální informace.

V sedmém čísle časopisu Euro, ročník 2008, byl zveřejněn celostránkový rozhovor redaktorky časopisu Anny Klepalové s Miroslavem Šole, který vede zastoupení společnosti Compass Group ve střední a východní Evropě. Tato firma vlastní v ČR společnost Eurest, zajišťující školní, závodní a nemocniční stravování.

Úvod rozhovoru obstarala otázka „Vidíte posun ve stravovacích návycích během sedmnácti let, co v tuzemsku působíte?“ Pan Šole jistý posun zaznamenává a svou odpověď končí slovy: „Ve školním stravování by to chtělo výraznější změnu. Když máte odmalička třikrát v týdnu knedlíky, pak se to těžko odnaučíte.“

Další otázka zněla: „V čem je největší problém školního stravování?“ Odpověď pana Šole citujeme nezkrácenou, v úplném znění:

„Nekvalita, stereotyp. A navíc se i krade. Školních jídelen je kolem pěti tisíc a „uždibuje“ se téměř všude. Proto jejich zaměstnanci tolik lobbují proti profesionálním firmám. Odhaduji, že dvacet procent surovin ve školství se ztratí. Navíc jídelny dávají lidem odpad. Mají smlouvy s dodavateli na takzvaný „nestandard“ a mne jímá hrůza. Také se tomu říká výkroj, znamená to vykrojenou nahnilou zeleninu. Při rozboru zjistíte, že je hnilobná celá. Proti tomu je třeba bojovat. Rodiče by měli nutit školy, aby najímaly takové firmy, jejichž procesy zaručí, že se do jídla nedostane špatný produkt.“

V další části rozhovoru Šole popisuje, jakou péči věnují kvalitě vstupních surovin v jejich společnosti. Uvádí, že v závodním stravování narážejí na konzervativnost strávníků. Odpověď k systému zaměstnaneckých stravenek končí touto myšlenkou: „... Celorepublikové stravenky jsou opravdu vynález ČR a jejich zneužívání se rozrostlo do obludných rozměrů. Zachoval bych ale určitě výhody závodního a školního stravování. Ve světě to vůbec není běžné. Jsou státy, kde skoro neexistují školní jídelny. Naše pojetí je krokem vpřed.“

V závěru Šole tvrdí, že naše hygienické normy jsou velmi přísné, že např. v Anglii jsou v úrovni přípravy a konzumace jídel obrovské rozdíly. Říká, že u nás zemře na salmonelózu ročně kolem padesáti lidí a „naši hygienici říkají: Kdybychom měli normy jako ve Francii, zemřelo by dalších sto. Hygienické normy jsou tedy nesmírně důležité.“


 

S některými myšlenkami Miroslava Šoleho se asi ztotožní všichni pracovníci hromadného stravování, zatímco s jeho odpovědí na otázku „V čem je největší problém školního stravování?“ patrně ne. K tomuto rozhovoru se vám pokusíme zprostředkovat stanoviska oficiálních představitelů školního stravování. Rovněž se budeme snažit získat i upřesnění od společnosti Eurest a Miroslava Šoleho.

Přivítáme také, když nám napíšete, co si o jeho výrocích myslíte. Prosíme, abyste diskusní příspěvky psali v souladu s Pravidly diskuse, a v případě, že nesouhlasíte, abyste přinesli zejména konkrétní protiargumenty.

 

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Názor na článek.jana18.02.2008 08:21
Re: Názor na článek.Evča 118.02.2008 08:45
ReakceMarta18.02.2008 09:16
Dávají jídelny strávníků odpadkleopatra18.02.2008 10:27
Jsem překvapen...Lukáš18.02.2008 10:33
Srovnání.Blanka18.02.2008 11:24
Neskutečnéeva.18.02.2008 12:02
dávají jídelny strávníků odpadLudmila18.02.2008 12:10
děs a běsMirka18.02.2008 12:14
reakceAnna 18.02.2008 12:30
Lži a pomluvyjája18.02.2008 12:57
eurestmirek18.02.2008 13:27
O peníze půjde až v první řaděHeda18.02.2008 14:02
Dodržujte Pravidla diskuse Pavel Ludvík, Jídelny.cz18.02.2008 14:11
Aspos podniká první krokyJosef Rund18.02.2008 14:33
Re: Dodržujte Pravidla diskuse emmo18.02.2008 15:27
eurestjanina18.02.2008 16:13
Reakce na článek.BlankaR18.02.2008 16:13
ŽalobaMirka18.02.2008 16:24
ASPOSPavel Ludvík. Jídelny.cz18.02.2008 16:46
Re: ASPOSValentýna18.02.2008 20:02
Tohle je vrcholHana18.02.2008 20:57
výroky pana Šolehojaja19.02.2008 06:45
OHLASrunkah19.02.2008 07:34
Re: Reakce na článek.emmo19.02.2008 14:10
Re: Reakce na článek.BlankaR19.02.2008 17:40
Argumenty vyčerpány?Pavel Ludvík, Jídelny.cz19.02.2008 18:24
Re: Reakce na článek.emmo19.02.2008 20:09
Sebechvála EurestuLukáš20.02.2008 11:30
Zobrazit diskusní příspěvky
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi