
a proto může obsahovat již neaktuální informace.
Jedním z častým námětů diskusí v jídelnách na podzim 2007 byly ceny potravin. Není divu, vždyť ceny potravin po několik let spíše stagnovaly a jejich nárůst v druhé polovině roku 2007 byl opravdu prudký. Zdražení potravin zajímá především rodiče žáků a studentů, neboť cena stravenky, kterou kupují, je určena právě k pokrytí nákladů na potraviny. V mnoha jídelnách na konci roku uvažovali, zda zdražit nebo nezdražit, někomu ve zdražení bránila horní hranice závazného finančního normativu a v diskusi jsme byli i svědky stížností na to, že MŠMT nedokázalo včas tento normativ zvýšit.
Na jaře 2008 se proto redakce portálu Jídelny.cz snažila zjistit, v jakých cenových rozpětích jídelny nakupují potraviny a v jakých cenových rozpětích vaří.
Co jsme zjistili z anket
Prvním zajímavým momentem byla v lednu roku 2008 naše anketa, z níž vyplynulo, že 40% jídelen drželo ceny stravenky na úrovni roku 2007. Tzn. vyčkávalo, jak se situace vyvine. Tyto jídelny možná udělaly dobře, protože ceny potravin šly po vánocích dolů. V této anketě hlasovalo 667 jídelen.
Z ankety z března 2008, v níž hlasovalo celkem 450 jídelen, vyplynul další zajímavý fakt, že cena oběda pro věkovou kategorii 11-14 let je v 40% jídelen do 19 Kč, z toho v 27% jídelen pouze do 18 Kč. S tímto zjištěním ostře kontrastovaly stížnosti některých jídelen, že jim nestačí horní hranice finančního normativu, která byla v té době 24,50 Kč. V porovnání s jídelnami, které vaří obědy za 18 Kč, jde však o více než 30% rozdíl!
Ceny potravin a finanční norma oběda
Je jasné, že existují rozdíly v cenách potravin: jsou např. rozdíly v krajích (v nedávném článku na toto téma činil rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším krajem cca 7%); jestliže malé jídelny nakupují v maloobchodě, budou ceny jistě vyšší než ve velkoobchodě apod. Ale zdá se, že tyto rozdíly nevysvětlují, proč některé jídelny potřebují na potraviny až o 30% vyšší finanční normativ. Je to snad tím, že v některých jídelnách neumějí s finanční normou hospodařit, že neumějí nakupovat přiměřeně levně či draze?
V únoru 2008 jsem navštívil jednu jídelnu v malém městě, kde na konci roku zvýšili cenu oběda pro žáky na 18 Kč. Za dva měsíce měli ušetřeno již pěkných pár tisíc a paní vedoucí si libovala, že konečně mohou vařit tak, jak by se mělo, tedy pestře, nápaditě a nemusí se úzkostlivě ohlížet na cenu. Znovu připomínám, že cena oběda činila pouhých 18 Kč.
Když jsem na toto téma v poslední době hovořil s dalšími vedoucími jídelen, dozvěděl jsem se množství důvodů, proč mohou být takové rozdíly v materiálových nákladech na oběd i v ceně stravenky. Je pravda, že levné potraviny se promítají do nižší ceny jídla, ale je-li vedoucí schopná, nemusí dražší potraviny automaticky znamenat vyšší cenu jídla. Vše samozřejmě závisí na nákupu potravin, ale i na skladbě jídelníčku.
Průzkum redakce portálu Jídelny.cz
Redakce portálu se proto pokusila udělat malý průzkum, jak souvisí cena potravin s finanční normou na oběd a s výsledným jídelníčkem. Oslovila několik desítek jídelen ve všech krajích s prosbou, aby zaslaly své finanční normy, ceny potravin, za které nakupují, a jídelníčky, které připravují. Bohužel, jídelny reagovaly často liknavě, některé se vůbec neozvaly a nakonec se nám sešly jen 3 odpovědi. (Jsou informace, které vám můžeme zjistit nebo sehnat sami. Jsou ovšem i takové, které bez vaší pomoci neshromáždíme. Nemohly by jídelny v takových případech více pomoci?)
Ceny potravin a finanční normy jsou uvedeny v Kč včetně DPH. Všechny údaje jsou z období kolem 20.4.2008.
Ceny potravin v školních jídelnách
Potravina |
MJ |
Brno |
Plzeň |
K. Vary |
Hovězí zadní maso bez kosti |
1kg |
140,61 |
136,25 |
165,68 |
Vepřová pečeně s kostí |
1kg |
|
|
101,00 |
Mléko polotučné čerstvé |
1L |
13,90 |
15,07 |
12,49 |
Eidamská cihla - 30 % |
1kg |
119,79 |
104,80 |
150,68 |
Vejce slepičí čerstvá |
10ks |
24,96 |
28,40 |
25,70 |
Máslo čerstvé |
1kg |
104,64 |
92,65 |
92,12 |
Rostlinné máslo Rama |
1kg |
71,72 |
|
|
Rýže loupaná (obyčejná) |
1kg |
23,76 |
|
23,96 |
Těstoviny vaječné přílohové |
1kg |
28,34 |
32,42 |
46,22 |
Cukr krystal |
1kg |
27,95 |
22,13 |
21,23 |
Brambory konzumní |
1kg |
10,36 |
|
6,76 |
Jablka konzumní |
1kg |
27,25 |
30,52 |
22,73 |
Pomeranče |
1kg |
22,89 |
26,70 |
29,50 |
Banány žluté |
1kg |
|
28,23 |
23,16 |
Papriky |
1kg |
54,50 |
67,58 |
61,32 |
Rajská jablka červená kulatá |
1kg |
32,73 |
30,25 |
22,16 |
Karotka pravá |
1kg |
13,08 |
14,72 |
11,10 |
Kuřecí stehna |
1kg |
68,56 |
54,39 |
63,82 |
Okurky salátové |
1kg |
28,34 |
23,98 |
25,90 |
Fin. norma – žáci | ||||
6-10 let |
|
20 |
20 |
19 |
11-14 let |
|
22 |
23 |
20 |
|
|
24 |
25 |
20 |
| ||||
Jídelníčky |
|
- Potvrdilo se zjištění, že ceny potravin v Karlovarském kraji patří podle statistik ČSÚ k nejvyšším v ČR. Jídelna z Karlových Varů má v této tabulce potraviny nejdražší. Vstupy do výroby má tak o více než 10% vyšší než jídelna v Plzni, která má naopak potraviny nejlevnější.
- Karlovarská jídelna má sice nejdražší potraviny, ale nejnižší finanční normu, zatímco plzeňská jídelna má potraviny nejlevnější a normu nejvyšší.
- K lepšímu porovnání těchto údajů je však potřeba také zhodnotit jídla, která se z těchto potravin připravují. Klikněte si na odkaz Jídelníček na konci sloupce každé jídelny.
Tyto údaje samozřejmě nevypovídají vše o snahách jídelen nakoupit přiměřeně drahé potraviny ve vztahu k jejich kvalitě, o důvodech proč mají vyšší či nižší finanční normu. Bylo by potřeba se podívat i na to, jak se jídelnám daří finanční normu dodržovat, zda levné/drahé potraviny uvedené v tabulce nekompenzuje jinými (které v tabulce uvedeny nejsou). Např. jsme zjistili, že plzeňská jídelna používá pouze loupané brambory v ceně kolem 15 Kč/kg.
Tolik k našemu průzkumu. Zaujaly vás tyto výsledky? Přemýšlíte, zda nakupujete levně či draho, zda máte finanční normu vysokou či nízkou? Pak článek splnil svůj účel. Bude-li z vaší strany zájem, podobné srovnání můžeme opakovat. Na závěr prosba: Až se na vás redakce portálu obrátí s prosbou o pomoc v podobném průzkumu, pomozte jí. Výsledky přece poslouží vám v jídelnách.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz