Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Den jódu 6.3. – využijte příležitost

6.2.2009 6072 4 Redakce
Stejně jako v minulých letech i v letošním roce najdete v kalendáři dny, které jsou věnovány jídlu, výživě, zdravému životnímu stylu. Jsou zaměřeny na zdánlivě obyčejné věci, jako jsou voda, jód, mléko, zdraví. Některé takové dny se připomínají celosvětové, jiné jen v některé zemi.
Článek byl zveřejněn před více než 1 rokem,
a proto může obsahovat již neaktuální informace.

Světový den v tuzemské jídelně
Lze například takový Den jódu nebo mléka nějak prakticky využít v běžné jídelně? Pokud jste pravidelnými čtenářkami portálu, jistě jste si všimli, že vás na tyto dny obvykle upozorňuje článkem, ve kterém se věnujeme tomu, jaké akce a kde v rámci daného dne proběhly. V některých jídelnách připraví zajímavý jídelníček, jinde i nástěnku, výstavku, nebo napíší v rámci tohoto dne na školní portál nebo do místních novin.

Využití v jídelnách
Mají akce spojené s takovým dny nějaký význam? Určitě ano! V první řadě jde o správné výživové návyky strávníků, vždyť i kvůli  tomu jsou tyto dny mezinárodními organizacemi vyhlašovány.
Druhý důvod, proč se takového dne zúčastnit, je na první pohled trochu skrytější, ale pro pracovníky jídelen může být velmi užitečný. Často si oprávněně stěžujete, že vaše práce v jídelně je vedením školy, strávníky, jejich rodiči i ostatními nedoceněná, braná jako samozřejmost, nebo dokonce přehlížená. Bohužel v dnešní době platí, že dělat svou práci dobře samo o sobě nestačí. O kom se nemluví, o tom se neví. Práce je jako všechno ostatní zboží, musíme se ji naučit správně propagovat.
Takové dny nabízejí jedinečnou příležitost upozornit v pozitivním smyslu na práci v jídelnách nejen své nadřízené, ale i širší veřejnost.

Které významné dny si připomínáme?

V březnu je to 6.3. Den jódu a 22.3. Světový den vody.
V dubnu 7.4. Světový den zdraví.
Čtvrté úterý v květnu Den mléka.
V říjnu 16.10. Světový den výživy.

6. březen - Den jódu
Jako nejbližší nás čeká šestý březen, Den jódu. Neváhejte a zkuste jej využít ve prospěch svých strávníků a ve prospěch Váš. Připomenete vašim strávníkům význam jódu pro jejich zdraví, ale také dostanete příležitost, aby o sobě dala vědět vaše jídelna.

Jdete do toho?

  • Jídlo: Zařaďte na 6.3 do vašeho jídelního lístku jídlo s vyšším obsahem jódu. Samozřejmě se nabízí zejména jídla z mořských ryb, ale jsou i další potraviny, v kterých má jód významnější zastoupení (např. mléko).
  • Nástěnka: Připravte ve vaší jídelně nástěnku s jódovou tematikou. Součástí tohoto článku je i text o jódu, který můžete samostatně vytisknout a na nástěnku umístit.
  • Výuka: Zajděte za ředitelem vaší školy a pokuste se domluvit i spolupráci ve výuce: připomenutí Dne jódu je ideální příležitostí k oživení výuky biologie, zeměpisu, chemie.
  • Rozhlas: Pokuste se připravit rozhlasovou relaci o Dni jódu do školního rozhlasu.
  • Obrázky: Možná váš nápad zaujme učitele kreslení: výstavka obrázků dětí na téma ryby pak může zkrášlit vaší jídelnu.
  • Anketa: Pokuste se od vašich strávníků získat informace, co si myslí o rybách. Připravte anketu, kde děti budou moci jídla zhodnotit. Získáte tak cenné informace pro přípravu další jódových obědů
  • Informujte: Informujte o Dnu jódu rodiče a i širší veřejnost. Napište o něm krátkou zprávu! Kam? Do školního časopisu, kde si ho přečtou rodiče, nebo do zpravodaje Klubu seniorů, kde si ho přečtou senioři, kteří se u vás stravují.
  • Noviny: Napište článek do místních novin, jistě vám ho rádi otisknou. To bude velmi pozitivní propagace vaší jídelny a výrazné upozornění na význam školního stravování.
  • Beseda: Budete-li mít vhodnou příležitost, můžete uspořádat pro učitele, žáky, rodiče a ostatní strávníky besedu o jódu, rybách, zdravé výživě s nějakým odborníkem

     


Informace o jódu, které můžete použít při vaší propagaci:

Co víme o jódu

Jód je nezbytnou stavební součástí hormonů štítné žlázy, které v buňkách regulují rychlost metabolismu (látkové přeměny). Velký nedostatek jódu způsobuje vážné zdravotní problémy. Mírnější nedostatek způsobuje např. potíže při učení a chápání, nesoustředěnost a zvýšenou únavnost.
Jód, podobně jako řada jiných zdravotně důležitých prvků, má určité optimální rozmezí denního příjmu. Je proto důležité, aby ho člověk neměl nedostatek, ale ani nadbytek. Ti, kteří si příliš libují v uzeninách, jedí hodně mléčných výrobků a zároveň užívají potravní doplňky, mohou mít naopak problémy s přebytkem jódu v těle.

Náš denní přísun jódu by proto měl odpovídat denní doporučené dávce, která činí:

Děti do 5 let

90 mikrogramů

Děti od 6 do 12 let

120 mikrogramů

Děti nad 12 let a dospělé

150 mikrogramů

Těhotné a kojící ženy

200 mikrogramů

Množství jódu v jednotlivých skupinách potravin

Jaké množství jódu se vyskytuje v jednotlivých potravinách? V projektu Studium expozičních zdrojů jódu v potravinách, který se zabýval stanovením obsahu jódu v jednotlivých potravinách, jsou uváděny mimo jiné tyto údaje:

Mořské ryby a výrobky z mořských ryb

Mořské ryby a výrobky z mořských ryb jsou z hlediska absolutní expozice nejdůležitějším zdrojem jódu z potravin.

Mléko a mléčné výrobky

Další významnou skupinou potravin s poměrně vysokým obsahem jódu je mléko a mléčné výrobky. Jako zdroj jódu je tato skupina potravin v našich podmínkách a s ohledem na jeho spotřebu a výživové zvyklosti v ČR mimořádně významná a nezastupitelná, zvláště pak pro ty skupiny populace, kde je doporučen zvýšený příjem jódu a zároveň je nutné ze zdravotních důvodů omezit příjem soli, tedy i jódované soli.

Nápoje

Velmi vysoký obsah jódu má Vincentka, jód dále obsahují Hanácká kyselka, Zaječická hořká a stolní voda Oasa, která je obohacována jódem.

V menším množství můžeme jód nalézt i v pekárenských a masných výrobcích, při jejíž výrobě se používá jódizovaná sůl.

Na internetu najdete i podrobnou tabulku obsahu jódu v jednotlivých potravinách podle tohoto výzkumu.


Další informace o jódu můžete najít například v těchto článcích:

http://www.zdrav.cz/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=5198
http://www.jidelny.cz/show.asp?id=672
http://www.jidelny.cz/show.asp?id=671
http://www.jidelny.cz/show.asp?id=381
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/milovnici-uzenin-a-mleka-jsou-ohrozeni-prebytkem-jodu/

 

Pojďme společně do toho, ať všechny školní jídelny svým strávníkům Den jódu připomenou. A připomenou se i veřejnosti, že existují, že vaří dobře a že myslí na zdraví svých strávníků. Portál Jídelny.cz se pokusí udělat této akci reklamu v celostátních sdělovacích prostředích a rád otiskne vaše články, které se této akce budou týkat.

Zúčastníte se? Hlasujte, prosím, v naší anketě. Děkujeme vám.

Tisk E-mail Sdílet Hodnocení článku: 
Diskuse k článku:
NadpisAutor Datum               
Den jódukleopatra04.02.2009 09:37
A bez práce!Dáša04.02.2009 17:39
Den jóduLaco10.02.2009 10:18
Další zajímavý odkazDanaJ12.02.2009 13:30
Zobrazit diskusní příspěvky
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu

Partneři

VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi