Diskuse k článku Doporučená pestrost v jídelním lístku
Zajímala by mě úprava luštěnin. 1 x příloha + 1 x uzenina, nebo vejce, 1 x jako bezmasé hlavní jídlo - to je např. co?
odpovědět
28.04.20117:17eva 2
třeba hrachová kaše s cibulkou a steril. okurkou, luštěninové rizoto, děláme čočkový eintopf / bez masa a uzeniny/ se zeleninou a bramborem a podáváme s chlebem- úspěch u dětí veliký, bílě fazole nakyselo a zase jen s okurkou nebo červenou řepou, fazolový guláš s chlebem /z více druhů fazolí bez masa/, šoulet / hrách a kroupy/ s cibulkou a zeleninovým salátem, čočkový salát...... osobně si myslím, že těch možností je dostatek, člověk se ale musí prohrabávat recepty a přepočítávat je na tu svojí jídelnu a pak to těm strávníkům umět "prodat aby to zbaštili" - pokud možno nenásilně..... za sebe mohu říct, že u nás s tím není problém i když pořád se najdou děti, které nenalákáte.... hezký den
odpovědět
28.04.201110:52janaV.
Hrachovou kaši s cibulkou, fazole, šoulet s uzeninou, to všechno děláme. ale přidáváme uzeninu nebo sekanou k hrachové kaši. Jednou jsme jí dali bez masa a byl z toho poprask, kde je maso. Nemám odvahu to zkusit znovu bez masa.
odpovědět
28.04.201112:27eva 2
Jani dejte namísto masa nějaký zeleninový salát, nebo zelný salát..... a odvahu? tu musíte mít každý den, který vyrážíte do práce - toho se nebojte :-)
Prosím o info, kam zařadím klokana a kam pohanku.
Díky
Díky
odpovědět
02.05.20119:36Rozmálka
Dobrý den!
Klokan je maso, koef. 1
Pohanka je obilovina. Do SK se nepočítá.
Klokan je maso, koef. 1
Pohanka je obilovina. Do SK se nepočítá.
Dobrý den,
jsem vedoucí jídelny v MŠ. Docela mě překvapila informace, že maso ve SK se má plnit spíše ke spodní hranici, čili k 75% normy. Tuto informaci vidím poprvé. Také mě překvapuje, že k bezmasému hlavnímu jídlu nemusí být masová polévka. Jídelna ale tím pádem nesplní denní dávku bílkovin. My například dáváme dětem zeleninovou polévku k bezmasému pokrmu jen v případě luštěninového oběda nebo pokud je součástí oběda vařené vejce. V případě bezmasého zeleninového nebo sladkého hlavního jídla bychom podle článku mohli dávat také zeleninovou polévku??
jsem vedoucí jídelny v MŠ. Docela mě překvapila informace, že maso ve SK se má plnit spíše ke spodní hranici, čili k 75% normy. Tuto informaci vidím poprvé. Také mě překvapuje, že k bezmasému hlavnímu jídlu nemusí být masová polévka. Jídelna ale tím pádem nesplní denní dávku bílkovin. My například dáváme dětem zeleninovou polévku k bezmasému pokrmu jen v případě luštěninového oběda nebo pokud je součástí oběda vařené vejce. V případě bezmasého zeleninového nebo sladkého hlavního jídla bychom podle článku mohli dávat také zeleninovou polévku??
Dobrý den,
hranice pro plnění masa ve spotřebním koši na 75% normy je pouze doporučená. Z výživového hlediska není nutné k bezmasému pokrmu přidávat vždy masovou polévku. Žádoucí však je, aby celé hlavní jídlo, tedy polévka + hlavní pokrm ev. doplněk, obsahovalo zdroj kvalitní bílkoviny. Tohoto můžeme dosáhnout nejenom využitím pokrmů s masem, ale i vhodnou kombinací zdrojů rostlinných bílkovin (luštěniny + obiloviny) nebo kombinací rostlinných bílkovin s bílkovinami živočišnými (přidáním vejce, sýrů, mléka, mléčných výrobků). Příklady: k sladkým pokrmům se dá využít luštěninová polévka, luštěninový hlavní pokrm můžeme doplnit polévkou s obilovinou, stejně tak k zeleninovému pokrmu nemusíme přidávat masovou polévku, pokud jej obohatíme vejcem, sýrem, mlékem, apod.
hranice pro plnění masa ve spotřebním koši na 75% normy je pouze doporučená. Z výživového hlediska není nutné k bezmasému pokrmu přidávat vždy masovou polévku. Žádoucí však je, aby celé hlavní jídlo, tedy polévka + hlavní pokrm ev. doplněk, obsahovalo zdroj kvalitní bílkoviny. Tohoto můžeme dosáhnout nejenom využitím pokrmů s masem, ale i vhodnou kombinací zdrojů rostlinných bílkovin (luštěniny + obiloviny) nebo kombinací rostlinných bílkovin s bílkovinami živočišnými (přidáním vejce, sýrů, mléka, mléčných výrobků). Příklady: k sladkým pokrmům se dá využít luštěninová polévka, luštěninový hlavní pokrm můžeme doplnit polévkou s obilovinou, stejně tak k zeleninovému pokrmu nemusíme přidávat masovou polévku, pokud jej obohatíme vejcem, sýrem, mlékem, apod.
chtěla bych vědět jak sestavit jídelníček , aby byl pestrý, naplnil SK, když vaříme dvě jídla.
Ve dnech, kdy vaříme luštěniny nebo rybu, nemají děti možnost výběru ze dvou jídel. V dalších dnech vaříme dva druhy jídel a spotřební koš nám vychází bez problémů.
odpovědět
25.05.20119:59Fazole
No a co na to říkají dámy učitelky? Ryba ta by ještě prošla, ale udělat hrachovou kaši ve středu, kdy vaříme pouze jedno jídlo....... to by bylo opravdu velmi odvážné.
Přeci mají možnost si oběd odhlásit, když jej nechtěji. Jinak mají jít samy příkladem dětem (pokud zrovna nemají zažívací potíže). Luštěniny byly odjakživa naším hlavním jídlem, nevím, proč všichni s ním tolik nadělají. Až začnou i rodiče dětem dávat doma luštěniny tak nebude žádný problém. Můj názor.