Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse k článku Zajímavosti za světa potravin - označování českých potravin

Dotaz

odpovědět
28.1.201213:16Tereza
Dobrý den, chtěla bych se ke značce "český výrobek" zeptat, jak je pojem česká surovina vymezen. Např. u masa - stačí, je-li maso dovezeno ze zahraničí a v ČR přebaleno, takže prošlo podnikem na území ČR? Je možné dovézt zvířata ze zahraničí, porazit je na jatkách v ČR a maso je tak česká surovina? Právníci mohou polemizovat, že zvíře není surovina, maso již ano. Stejně tak vepřové půlkdy dovezené do ČR nejsou v pravém smyslu surovinou, zatímco maso z české bourárny již ano. Je toto někde specifikováno? Jak je možné, v globalizovaném světě, uhlídat, že surovina pochází pouze z ČR? Dle mých informací může tuto značku používat každý, kdo zaplatí Potravinářské komoře poplatek. A také se objevuje na výrobcích, jimž nebyla udělena např. značka Klasa. Termín česká surovina mě zajímá, proto prosím o odpověď, za kterou předem děkuji!

odpověď

odpovědět
6.2.201214:38Tereza
Děkuji za odpověď na můj dotaz!
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi