Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse k článku Metodika pro výpočet spotřebního koše, 2. část

Metodika pro výpočet spotřebního koše - Maso

odpovědět
20.10.20117:49KOPRETINA
Dobrý den, jsem ředitelkou 2 mateřských škol a stravování mě zajímá již hezkou řádku let. Téměř před 20 ti lety jsem se intenzivněji začala zabývat zdravou výživou, stravováním, čínskou medicínou ap. Tenkrát jsme ve školní jídelně výrazně snížili tuky a cukr tak, abychom vyšetřili na celoročně podávanou čerstvou zeleninu a ovoce, zrušili jsme čalamády, omezili kompoty. Tím jsme odstranili to, co se vyhazovalo a to, co nám pomohlo k úspoře peněz. Tím jsme mohli docílit větší pestrosti jídel, pozměnili odpolední svačiny. Ještě teď, když sleduji některé jídelníčky mateřských škol, často vidím na odpolední svačinku chleba s něčím několikrát týdně a dopoledne je také. Možná to někteří zařazují z důvodu náročnosti práce a zkrácených úvazků pracovnic školní jídelny, nebo proto, že jsou na to zvyklí, nebo také proto, že nestačí finance na pestrost jídel. Ten poslední důvod postihuje nás proto, od 1.1.2012 přistoupíme ke zvýšení ceny za stravné, abychom neomezovali sortiment a zejména nákup různých druhů masa Ale zpátky k tématu. Před léty, když jsme měnili jídelníček, jsme také velmi často zařazovali kuřecí a rybí maso, říkali jsme: vyměníme tmavé maso za bílé, světlé pečivo za tmavé.Děti budou jíst zdravě. Postupem času a studiem různých výzkumů a rozborů se musím přiklonit i k jinému pohledu na věc. Tmavé pečivo není mnohdy lepší než světlé, protože už je všeobecně známo, že bělost mouky se docílí chemií a tmavost pečiva další chemií ve formě barviva. A kuřecí maso? Co stihnou zkonzumovat kuřata ve svém krátkém životě pro to, aby byla velká, zdravá, krásná a nedocházelo mezi nimi ke kanibalismu? Proto jsme dospěli k názoru, že podstatná je ve stravování pestrost jídel, pestrost potravin, jídelníček, aby byl sestaven tak, aby se jednotlivá jídla opakovala v co nejdelším časovém úseku a receptury se doplňovaly o jídla nová. Přeji všem hodně úspěchů v jejich nelehké práci v době, kdy kvalita potravin klesá a jejich cena na trhu bude stoupat. Bergerová Jaroslava - ředitelka školy.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi