Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse k článku Stravování žáků s potravinovou alergií nebo intolerancí

Alergie/intolerance

odpovědět
10.3.201411:15Gertruda
Dobrý den, celý článek o potravinových alergiích a intolerancí je velmi věcný a v současné době velice aktuální. V naší školní jídelně již několik let připravujeme bezlepkovou stravu. V 11/2013 se na mě obrátila maminka s prosbou zda bychom mohli pro její dceru zajistit lehkou dietu s vyloučením pouze cca tří potravin. V dobré víře jsem se snažila vyhovět a podepsala jsem dohodu o dietním stravování jak jsem zvyklá u celiatiků. Maminka slíbila dodaní přesného seznamu nevhodných surovin a název intolerance. Po cca měsíci jsem obdržela A4 s nevhodnými surovinami a názvem Histaminová intolerance . Prostudovala jsem podklady a zjistila, že není v našich silách je dodržet a totéž jsem zdělila i matce s návrhem donášet připravené jídlo z domova a v jídelně jej ohřívat. Reakce matky mě dosti vyvedla z míry, nejen že byla hrubá, ale navíc si chtěla i stěžovat. Nicméně v tuto chvíli se její dcera stravuje nadále jako běžný strávník a matka si pouze vybírá jídlo dle jídelního lístku.
odpovědět
13.3.201414:47Monik
Z toho plyne: každý dobrý skutek je po zásluze potrestán :)

Bezlepková strava

odpovědět
24.4.201417:52palačinka
Dobrý den, taky vaříme bezlepkovou stravu několik let. Vaříme dvě jídla a z nich dietu přizpůsobíme, popřípadě uděláme jinou přílohu. A když potom cestou domů potkáte TO DĚVČE s dietou jak si dává koláč koupený v obchodě.?

Alergeny

odpovědět
6.10.20178:50Pepča
teď jsem koukala na stránky našeho dodavatele pečiva a na seznam alergenů a oni mají i u žitného chleba uvedeny: sezam, suché skořápkové plody, mléko, vejce, soja, lupiny. Teď kolegyně má problém, protože neuvedla u jakého si sladkého rohlíku ořechy, ona to netušila, že tam jsou a dítě mělo reakci. Jak se v takovém případě bránit? Máme uvádět všechny alergeny jako výrobce? To potom takové dítě s alergií na ořechy nemůže žádné pečivo. Já tedy ještě pod jídelák uvádím, že :Pečivo může obsahovat stopy sezamu, suchých skořápkových plodů, mléka, soji, vajec,lupiny, arašidů, celeru, hořčice. Ale nevím, jestli je to napadnutelné nebo ne.

alergie

odpovědět
24.10.20179:20hulka
Dobrý den, máte někdo zkušenost s bezmléčnou dietou.Děkuji za informace.

Bezlepková dieta u zaměnstance

odpovědět
3.9.202110:00Saruska
Dobrý den, mám dotaz zda musíme zajistit zaměstnanci bezlepkovou dietu nebo je na školní jídelně zda na toto přistoupí? Děkuji za odpověď.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi